OPEC a decis asupra unei reduceri majore a producției, pentru a sprijini prețul petrolului, deschizând calea pentru discuții de criză cu Rusia, care trebuie să fie de acord cu planul, relatează CNBC, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Grupul celor 14 producători, condus de Arabia Saudită, a decis joi să reducă producția cu 1,5 milioane de barili pe zi (bpd) în al doilea trimestru al anului. Reducerea propusă este condiționată de aprobarea Rusiei, iar piața energiei își va îndrepta atenția reuniunii OPEC + de vineri.

Rusia nu a părut prea dornică să reducă producția în ultimele săptămâni, analiștii presupunând că Moscova este mai degrabă în favoarea unei extinderi a perioadei în care se menține actualul nivel al reducerilor, în loc de o reducere suplimentară.

Prețul petrolului Brent a scăzut sub nivelul de 50 de dolari, cu 2,4%, la 49,93 dolari/baril, în timp ce US Texas West Intermediate a scăzut cu 88 de cenți, sau 1,88%, la 45,90 dolari pe baril.

Vorbind la scurt timp după ședința OPEC de joi, ministrul iranian al petrolului Bijan Zanganeh a declarat că Teheranul va rămâne scutit de reducerea propusă. Producătorii OPEC și non-OPEC s-au angajat pentru prima dată să reducă producția de petrol în 2016, în efortul de a consolida prețurile, acordul intrând în vigoare în ianuarie 2017.

În decembrie 2019, acesta a fost prelungit și alianța a fost de acord să reducă producția de petrol cu ​​aproximativ 1,7 milioane de barili pe zi.

Arabia Saudită a ales apoi să-și reducă propria producție în mod voluntar cu 400.000 barili pe zi, suplimentar timp de trei luni, în cazul în care restul membrilor își respectă angajamentele.

În februarie, comitetul tehnic mixt al OPEC a recomandat o reducere a producției de petrol de 600.000 de barili pe zi și o prelungire a reducerilor până la sfârșitul anului 2020.

Rusia a declarat la acel moment că nu a decis încă să aprobe reducerile suplimentare.