Prețul petrolului s-a prăbușit cu peste 9% până la cel mai scăzut nivel în aproape trei ani vineri, deoarece marile țări producătoare nu au fost de acord cu reduceri de aprovizionare care vizează colapsul cererii globale cauzate de focarul de coronavirus, conform CNN.

OpecFoto: Wikimedia Commons

Cartelul OPEC, condus de Arabia Saudită, a propus joi o abordare în doi pași aliatei sale cheie Rusia: extinderea reducerilor de producție existente de 2,1 milioane de barili până la sfârșitul anului 2020 la care se adaugă reduceri suplimentare de 1,5 milioane de barili pe zi.

Rusia însă a refuzat să sprijine planul la o întâlnire cu OPEC de la Viena, vineri, lăsând în viitor îndoiala alianței sale de trei ani cu cartelul și ridicând perspectiva unei imense cantități de aprovizionare.

Secretarul general al OPEC, Mohammed Barkindo, vorbind cu reporterii după întreruperea reuniunii, a declarat că nu există un consens pentru a extinde politica de restricționare a aprovizionării dincolo de sfârșitul lunii martie și OPEC nu va acționa unilateral. Discuțiile vor continua, a adăugat el, dar nu a oferit niciun detaliu suplimentar.

Ministrul rus al energiei, Alexander Novak, a declarat pentru CNN Business că producătorii vor lua propriile decizii cu privire la ce este de făcut de la 1 aprilie.