​Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) apreciază faptul că Administrația Fondului pentru Mediu (AFP) a deblocat Programul Casa Verde – Panouri Fotovoltaice. Pe de altă parte, reclamă faptul că proiectele pot fi puse în aplicare de către beneficiari cu mare dificultate în contextul Situației de Urgență. De aceea, producătorii de energie regenerabilă cer modificarea reglementărilor.

Casa cu panouri fotovoltaiceFoto: HotNews / C.P.

După publicarea dosarelor de către AFM, încep să curgă o serie de termene legale ce țin de punerea imediată în aplicare a proiectelor, termene ce trebuiesc respectate. Astfel, în contextul dat, când autoritățile recomandă insistent să stăm acasă, zeci de mii de persoane ar trebui să circule, fizic, să depună adrese către primării (pentru care este necesar număr de înregistrare), să solicite și să ridice avizul tehnic de racordare (ATR) de la operatorii de distribuție.

PATRES a solicitat Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) ca depunerea documentației pentru ATR să se realizeze on-line. Digitalizarea este soluția, spune PATRES.

Organizația propune prelungirea termenului de obtinere și depunere ATR de la 90 de zile la minim 120 de zile, precum și prelungirea termenului de finalizare a construcției de la 8 luni la 12 luni.

Pe 23 martie 2020, AFM a publicat o primă listă, cu peste 5.317 de dosare acceptate din peste 7.600 de dosare evaluate în cadrul Programului, urmând ca până la finalul lunii aprilie să se finalizeze evaluarea tuturor celor 26.000 de dosare depuse (conform asigurărilor oferite de reprezentanții instituției). Este cu atât mai mult de apreciat faptul că, pe fondul situației de criză, generată de restricțiile impuse de pandemia COVID 19, specialiștii AFM reușesc să ducă la bun sfârșit procesul de evaluare și să deblocheze astfel un program mult așteptat de românii care doresc să devină prosumatori.

"Lucrurile nu sunt, din păcate, atât de simple și PATRES își face datoria să semnaleze o serie de probleme/impedimente în punerea în aplicare a proiectelor de către beneficiari în contextul Situației de Urgență în care se află România, instituită la nivel național datorită pandemiei COVID 19", arată producătorii de energie regenerabilă.

Conform reglementărilor în vigoare, după publicarea dosarelor de către AFM, încep să curgă o serie de termene legale ce țin de punerea imediată în aplicare a proiectelor, termene ce trebuiesc respectate. Astfel, în contextul dat, când autoritățile recomandă insistent să stăm acasă, zeci de mii de persoane ar trebui să circule, fizic,, să depună adrese către primării (pentru care este necesar număr de înregistrare), să solicite și să ridice ATR de la operatorii de distribuție. Persoanele fizice trebuie să depună personal documentația pentru ATR, având posibilitatea să delege pe altcineva doar prin procură notarială, care implică aceeași prezență fizică. Totodată, pentru a putea elabora cererile de ATR și a define soluția tehnică, proiectanții vor trebui să se deplaseze la domiciliul beneficiarului.

Toate acestea nu sunt posibil de realizat în actuala Situație de urgență, spune PATRES. Un alt aspect îngrijorător este că, pe fondul închiderii temporare a fabricilor, vor fi mari probleme în aprovizionarea cu module și invertoare în următoarea perioadă.

În adresele transmise la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, ANRE și AFM, PATRES propune prelungirea termenului de obtinere și depunere ATR de la 90 de zile la minim 120 de zile, precum și prelungirea termenului de finalizare a construcției de la 8 luni la 12 luni. Este cât se poate de evident că trebuie să așteptăm cu toții să depășim cu bine această situație de criză și să continuăm ulterior să punem în aplicare Programul Casa Verde – Panouri Fotovoltaice.

PATRES solicită, astfel, modificarea de urgență a Ordinului Ministrului Mediului nr. 1287/2018. Totodată, Organizația noastră propune modificarea de urgență a Ordinului ANRE nr. 59/2013 (cu modificările și completările din Ordinele ANRE nr. 63/2014, 111/2018 și 15/2019) pentru aprobarea Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la rețelele electrice de interes public, în sensul că persoanele fizice care depun documentația pentru ATR să poată delega o terță parte doar prin declaratie simplă, nu neapărat notarială. Iar depunerea documentelor la operatorul de distribuție să se poată realiza online, prin intermediul e-mailului.

Organizația PATRES a sprijinit în permanență dezvoltarea prosumatorilor în România, venind cu propuneri concrete și cu expertiză de specialitate atât pentru legislația primară, cât și secundară.

PATRES își exprimă speranța că vom avea și în România această categorie aparte de consumatori/producători, lucru care să ducă la efecte de multiplicare în economia natională și, de asemenea, să ajute România în demersurile de atingere a cotelor obligatorii de energie din surse regenerabile pentru anul 2020, respectiv 2030.