​Pe perioada stării de urgență, prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, apă, salubritate și carburanți vor fi plafonate la nivelul practicat astăzi. Acesta este una dintre prevederile care intră în vigoare cu noua ordonanță militară (ordonanța 4), a anunțat Marcel Vela, ministrul afacerilor interne. Practic, nu vor mai putea fi majorate prețurile, indiferent de costuri, ci doar să scadă sau, cel mult, să fie menținute la același nivel. Măsura a fost criticată de USR înainte de a fi anunțată.

EnergieFoto: Hotnews

Aceasta nu este singura măsură luată în domeniul energiei și gazelor. Având în vedere importanța sectorului, au fost instituite măsuri de izolare preventivă la locul de muncă sau în locuri special desemnate pentru personalul esențial, inclusiv pentru cei din zona de extracție, producție și procesare.

  • Art.5 (din Ordonanța 4) - (1) Se instituie, pentru o perioadă stabilită de angajator, măsuri de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul care ocupă funcții esențiale pentru asigurarea funcționării producției, transportului și distribuției energiei electrice și gazelor naturale, a activităților de întreținere și mentenanță a echipamentelor și instalațiilor specifice, precum și a celorlalte activități de aprovizionare, respectiv, extracție, producție și procesare a resurselor și materiilor prime și/sau semiprocesate energetice necesare funcționării corespunzătoare Sistemului Energetic Național în concordanță cu prevederile Planurilor proprii de continuitate a activităților de bază în cazul instituirii stării de urgență pe teritoriul României.
  • (2) Refuzul izolării preventive de către personalul prevăzut la alin.(1) atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, după caz.
  • (3) Măsura se aplică începând cu data de 31 martie 2020, ora 12.00.
  • Vezi mai multe decizii în Ordonanța 4

Duminică dimineață, Călin Popescu Tăriceanu ceruse, printr-o postare pe Facebook, reducerea prețurilor la energie. Acesta spunea că prețurile la energia electrică, în special, dar și cele la gaze naturale s-au redus consistent la producători, însă acest lucru nu se observă și în facturile finale. Tăriceanu susținea că prețul la producător la energia electrică s-a înjumătățit în doar 30 de zile, iar prețul la gaze naturale a scăzut mult sub cel reglementat.

Tăriceanu susține că motivul principal este că deși prețurile la producător au scăzut, celelalte elemente care intră în prețul final, tarifele la transport și distribuție, nu au suferit nici o modificare. Altfel spus, distribuitorii și transportatorii profită de prețurile mici de la producători, în condițiile în care tarifele finale nu scad.

În aceste condiții, Tăriceanu a cerut reglementatorului din energie "să corecteze anomaliile", iar Guvernul "să pună piciorul în prag și să dea o hotărâre de guvern care să limiteze pe o perioadă anume tarifele la transport și energie".

Solicitarea lui Tăriceanu a fost criticată imediat de Cristina Prună, deputat USR. Aceasta a scris pe Facebook că "cererea de energie este mult mai mică, iar companiile din sectorul energetic produc mai puțin. Scăderea tarifelor ar însemna, în acest moment, să punem pe butuci și sectorul energetic care este esențial în această perioadă".

"Ar condamna companiile din energie la insolvențe pe bandă rulantă, la exit-uri de pe piață și ar trimite ACASĂ alte mii de oameni care, acum în perioada restricțiilor, se expun acestui virus nenorocit, asigurând servicii vitale pentru ce a mai rămas din economie! Halal grijă pentru români! Această plafonare nu ar face altceva decât să dea peste cap o industrie care ar putea, prin investiții strategice, să relanseze economia post-criză de Coronavirus", a mai spus Cristina Prună.