Plafonarea prețului gazelor naturale, alături de prețurile celorlalte utilități, măsură luată recent de Guvern, favorizează importatorii și furnizorii de gaze și afectează consumatorii. Mii de consumatori sunt în situația în care riscă din cauza acestei intervenții a statului să achite prețuri mai mari pentru gazele naturale decât dacă prețurile ar fi fost lăsate libere să-și continue trendul de scădere, susține Asociația Energia Inteligentă.

Dumitru Chisalita, Presedintele Asociatiei Energia InteligentaFoto: Asociatia Energia Inteligenta

”Pe piața de gaze, avem o supraofertă încă de dinainte de apariția pandemiei COVID-19, ceea ce a determinat ca începând cu ianuarie 2020 prețurile să scadă și chiar să scadă accentuat. Cantitatea mare de gaze rămasă în depozite la sfârșitul ciclului de extracție 2020, supraoferta din import, măsurile de a “scumpi” înmagazinarea gazelor pentru ciclul 2020/2021, toate acestea determinau scăderea în continuare a prețului gazelor naturale în următoarele 5-6 luni”, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

”Decizia autorităților de plafonare este una populistă, care nu ține cont de aceste realități. Această măsură ar putea modifica trendul actual de scădere accentuată a prețului de pe piața gazelor naturale din România”, a completat președintele Asociației Energia Inteligentă.

Potrivit datelor Asociației Energia Inteligentă, furnizorii de gaze se confruntă cu o scădere vizibilă a cererii de gaze de la declararea stării de urgență (consumul a scăzut în martie 2020 cu 15-20% față de consumul lui martie 2019) sau chiar cu închiderea unor consumatori. De aceea, în ultima vreme renegociază contractele cu prelungirea termenelor de plată și scăderea prețurilor.

Potrivit asociației, autoritățile ar trebui să modifice articolul următor din recenta ordonanță: “În perioada stării de urgență prețul gazelor naturale nu poate fi majorat peste nivelul practicat la data emiterii prezentei ordonanțe militare, acesta putând fi doar diminuat în funcție de cerere și ofertă” întrucât este lacunar și nu protejează consumatorii finali, așa cum este intenția declarată. Acest articol ar trebui să fie modificat în sensul următor: “prețul gazelor naturale la consumatorul final nu poate fi majorat peste nivelul practicat în contractele existente la data…”.

În această situație, articolul respectiv ar avea o utilitate de prevenire a unei foarte puțin posibile situații de creștere a prețului gazelor naturale în următoarea perioadă, la nivelul consumatorului final.

Asociația Energia Inteligentă reunește profesioniști din domeniul energiei electrice și gazelor naturale, care militează pentru un preț corect al gazelor naturale și pentru creșterea transparenței în piața de energie din România. Misiunea asociației este de a contribui la o mai bună informare a consumatorilor de gaze și de energie din țara noastră.

Reamintim că Ordonanța militară 4 prevede că pe perioada stării de urgență, prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, apă, salubritate și carburanți vor fi plafonate la nivelul practicat astăzi.

Pentru mai multe amănunte, citește

Decizii drastice în domeniul energiei, gazelor și carburanților: Prețurile vor fi plafonate la nivelul de astăzi/ Personalul esențial va fi izolat la locul de muncă