Incepand cu luna ianuarie, Azerbaidjanul a sistat livrarile de gaze proprii in Georgia. Conform unor surse oficiale, inchiderea robinetului a fost urmare a absentei unui acord intre parti pe anul in curs. Intarzierea a fost determinata de refuzul Baku de a mai vinde vecinuui sau gaze la un pret de 120 dolari mia de metri cubi, iar Tbilisi s-a declarat nepregatit pentru o majorare tarifara, scrie Nezavisimaia Gazeta.

Pentru rezolvarea problemei, zilele trecute, la Baku a fost trimit ministrul georgian al energiei, Alexandr Hetaguri. Discutiile s-au soldat, practic, cu un esec, partea azera anuntand ca pretul preconizat este de 180-200 dolari mia de metri cubi.

Dupa toate probabilitatile, scrie NG, Tbilisi va trebui sa accepte conditiile, mai ales ca autoritatile georgiene au precizat ca vor continua sa cumpere gaze azere, daca va ramane mai ieftin decat cel rusesc. In prezent, Georgia importa un miliard metri cubi de gaze rusesti pe an la un pret de 235 dolari, iar anul trecut a primit un milion metri cubi de gaze azere pe zi, la un pret de 120 dolari.

In plus, Georgia, al carei necesar de gaze este estimat la doua miliarde metri cubi, mai primeste 800 milioane metri cubi in cadrul proiectului Baku-Tbilisi-Erzerum, din care 250 milioane sunt in calitate de plata pentru tranzitarea teritoriului sau spre Turcia.