Una dintre noutățile decretului privind prelungirea situației de urgență este o prevedere care permite Guvernului să intervină astfel încât facturile la energie electrică și gaze naturale să scadă. "În situația în care se constată o scădere a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, pe piețele regionale, Guvernul va lua măsurile necesare astfel încât aceste scăderi să se reflecte parțial sau integral în prețul final de la nivelul consumatorilor", scrie în decret.

Preturi gaze forwardFoto: Hotnews

Până acum se menționa că pe durata stării de urgență se pot plafona prețurile.

Există estimări potrivit cărora ar urma scăderi ale prețului la gaze. Însă aceste scăderi nu ar fi fost obligatoriu să se reflecte în facturile finale. Aceasta în condițiile în care pe lanțul până la consumator se află producătorul, transportatorul, distribuitorul și furnizorul.

​Evoluția prețului gazelor naturale în anul 2020, a prezentat un trend descrescător, acesta accentuându-se în ultima perioadă datorită crizei generate de pandemia COVID 19, arată o analiză a Asociației Energia Inteligentă. Pe fondul prelungirii Stării de Urgență pe teritoriul României și a diferitelor scenarii de reluare a activității economice normale, la sfârșitul lunii mai sau chiar începutul lunii iunie, prețul gazelor naturale tranzacționate pe bursă urmează să atingă în vară, nivelul de preț, în monedă națională, cu care se vindeau gazele din producția internă în anul 2008.

Asociația Energia Inteligentă spune că este o probabilitate de 80% să ajungă prețul gazelor la nivelul din 2008. Atunci era un preț de referință fixat de Agenția Națională pentru Resurse Minerale la nivelul de 45,71 lei/MWh. Prețul a fost practicat pe piața românească până în anul 2012, când s-a aprobat prin HG 22/2013 aplicarea Calendarului de eliminare treptată a preţurilor la gazele naturale.

Și o analiză a Bursei Române de Mărfuri arată că prețurile sunt în scădere. Pe piețele spot, prețurile medii ponderate pentru lunile ian.-martie au cunoscut o scădere continuă, de la 70,8 lei/MWh în ianuarie, la 66,4 lei/MWh în februarie, respectiv 59,6 lei/MWh în luna martie.

Pe piețele angro, perioadele vizate pentru contractele standardizate de tip forward au fost până în primul trimestru din 2021. Pentru trimestrul II din acest an, prețul mediu ponderat este de 59,66 lei/MWh, cu cca 15% mai mic față de prețul reglementat impus de către ANRE. Pentru următorul sezon rece, prețul mediu este de 74,3 lei/MWh, situîndu-se la un nivel de 62-65% din prețurile aceleiași perioade a anului gazier precedent (trim. IV 2019-trim I 2020).