Prețul unui baril West Texas Intermediate (WTI) pentru livrare în iunie a recâștigat miercuri peste 4 dolari, un salt de peste 40%, pe o piață supusă unei volatilități semnificative, potrivit AFP.

Pretul petrolului a scazut joi cu 8%Foto: saudiaramco.com

În jurul orei 13:50 GMT (3:50 p.m. la Paris), prețul WTI din SUA a fost de 15,74 dolari, în creștere cu 36,04% față de închiderea de marți și imediat a ajuns la 16,20 dolari.

Un baril de țiței Brent din Marea Nordului pentru livrarea din iunie a câștigat 14,43% (22,12) dolari pe bursa din Londra.

Scaderea istorică de luni seara a fost un soc pentru industria petrolului, pentru prima dată în istorie barilul fiind tranzacționat la valori negative în Statele Unite ale Americii. Tipul de țiței West Texas Intermediate (WTI) a fost tranzacționat și la -40.32 USD/baril, în comparație cu o valoare de 18.27 USD/baril înregistrată vineri.

Constrânși de scăderea cererii de produse petroliere cauzate de criza medicală, dar și de indisponibilitatea sau tendințele speculative legate de spațiile de stocare, producătorii și traderii au preferat să vândă în pierdere deoarece oprirea producției de țiței durează și, uneori, nu se poate realiza fără asumarea riscului de scădere ulterioară de productivitate. O sondă oprită prezintă riscul ca la repornire să nu mai producă la fel.

Prăbușirea prețului petrolului pe piețele americane este un semn prost pentru economia globală, spune ministrul Economiei, Virgil Popescu. El mai afirmă că va scădea prețul țițeiului de import, având în vedere situația petrolului american.

Pe piața românească, România este, încă, importator net de petrol. Compania românească OMV Petrom este integrată și producția de țiței, deci practic ei sunt cei care produc țițeiul, în jur de 4 milioane de barili pe an. Consumul României în ani normali este de 10-11 milioane de barili, deci avem un import de petrol. Putem să spunem că avem, ca să zicem așa, un oarecare noroc în momentul de față că rafinăria de la Petromidia este într-o revizie tehnică de o lună și jumătate și se consumă din producția internă foarte mult petrol.

Deci nu am oprit sondele ca să avem această problemă cum au americanii. De asemenea, acum se poate vedea și de ce acea ordonanță pe care am adoptat-o acum o săptămână cu privire la posibilitatea vânzării pe piață a carburanților fără adaosul acela de biocarburant ne poate ajuta în acest moment, pentru că era foarte complicat să aducem din import biocarburantul cu care se aditivează benzina și trebuia să rămână în depozite. Acum putem debloca aceste depozite", a declarat pentru Digi 24 ministrul Economiei.

El spune că scăderea prețului la pompă ajută pe moment, dar nu este un semnal legat de revenirea economiei globale și naționale.