Gaz de France (GdF) si-a retras candidatura pentru proiectul european al gazoductului Nabucco, a anuntat luni secretarul de stat francez pentru comert exterior Herve Novelli. Declaratia sa, facuta la Istanbul, vine in contextul unei opozitii fatise aratata de Turcia fata de participarea GdF la acest proiect. GdF si-a anuntat deja intentia de a se alatura consortiului Gazprom-Eni ce doreste sa construiasca o conducta concurenta, South Stream.

"Decizia noastra a fost determinata de opozitia Turciei, ce nu este independenta de consideratii politice, iar oferta GdF a fost retrasa", a declarat Herve Novelli in prima zi a unei vizite in Turcia, transmite AFP, citata de agentia NewsIn.

"Luam act si regretam (...) Este, intr-adevar, pacat, pentru ca oferta (GdF - n.red.) a avut toate calitatile necesare pentru a fi retinuta", a adaugat el. "Dar privim inainte si pentru acest lucru suntem aici", a explicat oficialul francez dupa ce jurnalistii l-au intrebat daca scopul vizitei sale este sa pledeze cauza grupului GdF.

Proiectul gazoductului Nabucco, ce urmeaza sa lege in 2012 Marea Caspica de Uniunea Europeana, pentru a reduce dependenta UE de gazul rus, a primit la inceputul lunii februarie un al saselea partener, grupul german RWE, in conditiile in care si GDF concura pentru pozitia respectiva.

Turcia si-a folosit dreptul de veto fata de participarea GdF la Nabucco, in semn de protest dupa ce Parlamentul francez a recunoscut genocidul armean.

Novelli a declarat la inceputul lunii februarie ca "nu este totul pierdut" in ceea ce priveste candidatura GDF, pentru ca "exista inca loc" pentru compania franceza in acest proiect.

Pe lânga RWE, la proiectul Nabucco mai participa grupul austriac OMV si societatile nationale Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), MOL (Ungaria) si Transgaz (Romania).