Reglementatorul din energie, o instituție neputincioasă: Nu a reușit să realizeze un studiu pentru recalcularea ratei rentabilității/ Așa a stabilit la întâmplare o valoare

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 24 aprilie 2020, 12:04 Economie | Energie


Energie
Foto: Hotnews
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) se apropie de finalul termenului (30 aprilie) până la care trebuia să recalculeze rata reglementată a rentabilității (RRR)pentru distribuitorii de energie electrică și gaze naturale. Acum, pe ultima sută de metri, a venit cu o propunere: RRR să fie 6,19%. E mult, e puțin, e valoarea reală sau nu? E greu de spus, deoarece nu există un studiu independent în spate care să arate dacă este o valoare corectă. ANRE susține că nu a reușit să selecteze un consultant și nu a reușit nici să obțină date macroeconomice de la instituții precum BNR, ASF sau Academia Română.

Cum s-a ajuns aici? Controversata OUG 114/2018, completată prin OUG 19/2019, impunea ca rata reglementată a rentabilității să fie de 6,9%. Aceasta în condițiile în care ANRE abia stabilise prin ordin o rată a rentabilității de 5,66%. Asta se întâmpla la sfârșitul lui 2018. Bineînțeles că era o prevedere care avantaja masiv companiile de distribuție a energiei electrice și gazelor naturale: E.ON, ENGIE, Electrica, ENEL, CEZ. De altfel, cam toate prevederile referitoare la energie din OUG 114/2018 și OUG 19/2019 (care completa OUG 114) avantajau aceste companii și dezavantajau producătorii. A venit Guvernul Orban și a eliminat mare parte din prevederile OUG 114/2018, impunând prin OUG 1/2020 și recalcularea ratei rentabilității. Termen: 30 aprilie 2020.

Ce a făcut ANRE?
Cu o săptămână înainte de expirarea termenului propune, printr-un proiect de ordin, ca noua rată a rentabilității să fie 6,19%. În spatele acestei valori nu stă niciun studiu. Proiectul prevede că se abrogă Ordinul ANRE 168/2018 care stabilea RRR de 5,66%, valoarea valabilă până să apară OUG 19/2019, care completa OUG 114/2018. Practic, în acest fel nu mai este valabilă nici valoarea de 6,9% impusă prin OUG 19/2018, dar nici cea de 5,66% stabilită de ANRE pentru perioada 2019-2023 înainte de OUG 19/2018.

A propus acum o valoare între cele două: 6,19%. De ce nu a revenit la 5,66% în condițiile în care era o valoare stabilită pe trend de creștere economică, dar stabilește 6,19% pe trend de scădere economică? RRR mai mare poate însemna și tarife mai mari. Cum a ajuns la concluzia că este necesară o valoare 6,19% în condițiile în care nu există niciun studiu în spate?

De ce nu a fost făcut niciun studiu? În nota de fundamentare, ANRE spune că operatorii de distribuție au prezentat propriul lor studiu, realizat de KPMG Advisory SRL cu privire la indicatorii şi valoarea RRR actualizatǎ la momentul 14.03.2020. ANRE nu precizează ce valoare RRR indica acel studiu, dar având în vedere că era comandat de distribuitori este greu de stabilit obiectivitatea acestuia. Așa că ANRE trebuia să comande propriul studiu.

ANRE spune că a demarat procesul de stabilire a RRR încă din luna ianuarie, prin iniţierea unei proceduri concurenţiale de selectare a unui consultant independent, care să realizeze un studiu privind stabilirea nivelului parametrilor utilizaţi în formula de calcul a acestuia. Deşi a derulat două sesiuni de licitaţie publică în conformitate cu procedurile legale de achiziţie publică, nu s-a putut selecta un consultant, susține ANRE.

De asemenea, pentru a stabili valorile elementelor care intră în calculul RRR, ANRE a transmis scrisori către Banca Naţională a Romaniei, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Academia Română - Institutul de Economie Mondială şi Comisia Naţională de Prognoză, prin care a solicitat transmiterea nivelului unor elemente macroeconomice relevante pentru stabilirea RRR. Din pacate, ANRE nu a primit datele solicitate, cu excepţia ratei estimate a inflaţiei din partea Comisiei Naţionale de Prognoză.

Neavând prea multe date la dispoziție, ANRE a stabilit o nouă rată a rentabilității, având ca surse de inspirație niște lucrări internaționale. Cel puțin așa susține în nota de fundamentare care poate fi consultată aici.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3485 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Încă un exemplu că "autoritățile" sunt inutile. (Vineri, 24 aprilie 2020, 14:23)

  ouyang [utilizator]

  Sinecuri pentru loaze și țoape. Toate A -urile: ASF ADP ANRE ANCOM etc
 • +1 (1 vot)    
  Pentru astia care n-au exercitiul gandirii (Vineri, 24 aprilie 2020, 15:06)

  1anonim [utilizator]

  Cineva, in tema, face un studiu; rezulta o valoare :x. Alcineva, tot calificat, face si el un studiu, cu rezultatul :y. Managerul, sau decidentul primeste cele doua studii de la experti si trebuie sa ia o decizie . Ce decizie va lua? x sau y? Si apoi vine cineva , din afara sistemului, ziarist sau altcineva, si intreaba: De ce ai luat acea decizie? Discutii libere..
 • +1 (1 vot)    
  Aiurea (Vineri, 24 aprilie 2020, 15:55)

  florian3619 [utilizator]

  in sistemul energetic, nu "in tranvai". Pai SNRE este organism de reglementare; adica aproba toate tarifele in domeniul energiei - electrice, gaze, incalzire. Fiecare operator economic, prezinta la ei si pentru aprobare tarifele pentru productie, furnizare, distributie, pe baza unei calculatii pe elemente de cost comparative cu perioada precedenta (pret anterior/pret solicitat. Emite decizii prin care aproba noul pret/tarif. Su cum de nu poate satbili rata de rentabilitate? pai nu ei au avizat preturi si tarife? nu ei coordoneaza piata energiei/ nu ei dau felurite anunturi ca ni se va reduce tariful la gaze/curent si apoi ne explica de ce nu se reduce nimic - ba curs valutar/ ba busele scapate de sub control. Acum au contribuit la mentinerea pretului la utilitati desi petrolul a fost/este la cotatie negativa/cadere.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by