Chiar dacă prețurile petrolului au crescut vineri, sunt pe cale să termine a treia săptămână de scădere la rînd, în condițiile în care scăderile de producție nu au ținut pasul cu prăbușirea cererii cauzată de criza coronavirusului, relatează Reuters.

petrol Arabia SaudităFoto: Profimedia

Piața petrolului a cunoscut turbulențe fără precedent de când prețurile petrolului american au scăzut luni pe teritoriu negativ, pentru prima dată, iar referința internațională Brent a scăzut până la minimul a două decenii, citează Mediafax.

În ciuda unor creșteri, prețurile se îndreaptă spre a opta pierdere săptămânală din ultimele nouă săptămâni. Brent înregistrază o scădere săptămânală de 23% iar petrolul american West Texas Intermediate (WTI) înregistrează o scădere de aproximativ 6,50%.

Organizația statelor exportatoare de petrol și alți producători, inclusiv Rusia și Azerbaidjan, grupare cunoscută sub numele de OPEC+ a convenit reduceri de producție de 9,7 milioane de barili pe zi, care ar trebui să intre în vigoare începând cu luna mai.

Agenția de știri KUNA din Kuweit a anunțat joi că producătorul va începe să reducă livrările pe piețele internaționale fără a aștepta începerea oficială a înțelegerii.

Însă, cu spațiile de stocare care se umplu rapid pe plan global și cu cererea de petrol care scade cu aproximativ 30%, aceste limitări nu vor putea reechilibra piața.

În China, unde epidemia de coronavirus a început, la sfârșitul anului trecut, analiștii spun că vânzările de combustibili ar trebui să crească în al doilea trimestru, deoarece Beijing reduce măsurile de limitare a extinderii bolii, potrivit Mediafax.