Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor OMV Petrom S.A. a aprobat luni distribuirea de dividende în valoare brută de aproximativ 1,76 miliarde de lei pentru anul financiar 2019, informează compania. Aproximativ 362 milioane de lei vor merge către statul român, care deține, prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, 20,639% din acțiunile OMV Petrom S.A. Din 2005 și până în 2019, OMV Petrom a distribuit către statul român dividende în valoare de aproximativ 3 miliarde de lei.

OMV PetromFoto: OMV Petrom

„Ne-am menținut propunerea de distribuire de dividende, în ciuda presiunii la care este supusă industria noastră, în contextul pandemiei de coronavirus și a scăderii abrupte a prețului țițeiului. Dividendul aprobat reflectă performanța din 2019 a OMV Petrom. În această perioadă dificilă, ne menținem angajamentele față de acționarii noștri - inclusiv statul român”, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.

Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor a aprobat propunerea Directoratului de a distribui dividende în valoare bruta de 0,031 lei/acțiune pentru anul financiar 2019, în creștere cu 15% față de anul 2018. Valoarea totală brută a dividendelor de distribuit se ridică la aproximativ 1,76 miliarde de lei, reprezentând 48% din profitul net al grupului atribuibil acționarilor OMV Petrom S.A. pentru anul 2019.

De asemenea, Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor a aprobat bugetul OMV Petrom S.A. pentru 2020. Acesta a fost întocmit pe baza ipotezelor existente înaintea izbucnirii pandemiei COVID-19, respectiv pe baza unui preț mediu al țițeiului Brent de 60 USD/bep.

Compania monitorizează continuu situația și va oferi cele mai bune estimări cu privire la măsurile de răspuns la actuala criză, precum și la evoluția estimată în 2020 a principalilor indicatori operaționali și de piață, în data de 29 aprilie 2020 cu ocazia publicării rezultatelor consolidate ale Grupului pentru primul trimestru al 2020.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de 55,4 milioane bep în 2019. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 793 benzinării, la sfârșitul lui 2019, sub două branduri, OMV și Petrom.

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,011% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, deţine 20,639% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,998%, iar 18,352% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti și la Bursa de Valori Londra.