ELCEN: Noua companie de termoficare din București a acumulat deja datorii de 400 milioane lei/ Termoenergetica întrunește condițiile de intrare în insolvență

de C.P.     HotNews.ro
Joi, 30 aprilie 2020, 9:06 Economie | Energie


Tevi Radet
Foto: Facebook
​Termoenergetica (noul RADET) a acumulat datorii de 398 milioane lei față de ELCEN, în doar câteva luni de la preluarea operării rețelei de termoficare din București, acuză producătorul de energie termică ELCEN. ELCEN acuză și Primăria Municipiului București care înregistrează restanțe de 538 milioane lei la plata subvenției. ELCEN susține că deja Termoenergetica întrunește condițiile de intrare în insolvență din cauza datoriilor restante față de ELCEN. Aceasta în condițiile în care vechiul RADET a intrat în faliment tot din cauza datoriilor uriașe.

Termoenergetica nu a achitat facturile aferente lunilor ianuarie, februarie și martie 2020. Se înregistrează scadențe depășite și se percep penalități conform legii. Primăria Municipiului București înregistrează restanțe la plata subvenției pentru perioada noiembrie 2019 – februarie 2020 în valoare de 538 milioane lei, arată ELCEN.

Situația prezentată de ELCEN

 • 88.290.800 lei reprezintă creanță neachitată aferentă lunii ianuarie 2020, cu o depășire a scadenței de 60 de zile, la care se adaugă și penalități de întârziere, conform prevederilor contractuale.
 • 158.122.675 lei reprezintă creanță neachitată aferentă lunii februarie 2020, cu o depășire a scadenței de 31 de zile, la care se adaugă și penalități de întârziere, conform prevederilor contractuale.
 • 151.716.669 lei este valoarea facturii aferente lunii martie 2020, cu scadență depășită în data de 29 aprilie.
 • RADET Bucureşti a intrat în procedura de faliment, generând datorii curente de aproximativ 300 milioane lei, înregistrate de Regie faţă de ELCEN ca urmare a pierderilor financiare şi tehnologice aferente perioadei de insolvenţă 2016-2019 şi plătibile, conform legislaţiei în vigoare, de către PMB, instituţia ce a înfiinţat şi coordonat RADET. Aceste datorii curente se adaugă datoriilor RADET București înregistrate față de ELCEN în valoare de 3,7 mld. lei, înscrise în tabelul definitiv de creanțe, pentru care s-a solicitat în instanță atragerea răspunderii Municipiului București.
 • Menționăm că PMB înregistrează subvenție restantă aferentă lunii noiembrie 2019 în valoare de 86.927.406 lei.
 • De asemenea, aprox. 450 milioane lei este valoarea subvențiilor neachitate de PMB pentru asigurarea serviciului public de alimentare cu energie termică pentru lunile decembrie 2019, respectiv ianuarie și februarie 2020.
ELCEN a formulat deja acțiuni în instanță pentru recuperarea creanțelor. De asemenea, având în vedere faptul că există riscul major să se repete situația ELCEN-RADET și în ceea ce privește relația contractuală ELCEN-TERMOENERGETICA ca urmare a creșterii datoriilor restante - cu riscul compromiterii reorganizării ELCEN și, implicit, a sistemului de termoficare din capitală - ELCEN se gândește să ia în calcul toate opțiunile legale pentru recuperarea acestor datorii, inclusiv posibilitatea formulării unei cereri pentru deschiderea procedurii de insolvență a Termoenergetica, în conformitate cu prevederile Legii 85/2014.

Potrivit legii 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică, Municipiul București, în calitate de unitate administrativ teritorială, are în responsabilitate asigurarea continuității și siguranței serviciului public de furnizare a energiei termice. Această obligație include și asigurarea și achitarea fondurilor necesare acoperirii integrale și la timp a tuturor costurilor stabilite de legiuitor în sarcina sa, respectiv virarea subvenției pentru acoperirea diferenței dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației și prețul local al energiei termice facturate populației, potrivit O.G. 36/2006.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2650 vizualizari

 • +10 (10 voturi)    
  Primarul Bucureștiului (Joi, 30 aprilie 2020, 9:23)

  un domn [utilizator]

  Întrunește condițiile de a purta cătușe roz !

  Termoenergetica a sifonat banii către PMB, Asociațiile de Locatari își plătesc toate facturile !
 • +8 (8 voturi)    
  Ei...lăsati-o pe dna Primar... (Joi, 30 aprilie 2020, 10:02)

  Olyx [utilizator]

  dansa are lucruri mult mai importante de facut pentru bucuresteni : contracte (bănoase) pentru companiile municipale viabile infiintate, reclama pentru realizarile Primariei, testarea in masa a bucurestenilor etc, etc...Pacat ca nu se mai pot organiza festivaluri !...
  • +7 (7 voturi)    
   Nu-s de acord (Joi, 30 aprilie 2020, 12:22)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Olyx

   Se pot organiza si putem avea luminite si statui. Scrie undeva in lege ca e oblgiatoriu sa participe bucurestenii? Nu. Deci ce o opreste sa faca si ea cateva "petreceri" unde sa-si sarbatoareasca "succesurile"?

   Poate tine is un toast, ea se lauda, tot ea se aplauda. E perfect.

   Nu de alta dar daca vin oameni exista riscul sa se repete episodul de la premiul Simonei cand Firea a venit pe scena si a primit ceea ce merita...
 • +7 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 30 aprilie 2020, 12:27)

  [anonim]

 • +6 (6 voturi)    
  400 mil !!! (Joi, 30 aprilie 2020, 13:31)

  sipu [utilizator]

  bani de ”ciunga” pt ”imparateasa” , mai trec 5 ani si falimenteaza si noua companie . Apa calda IOC dar imparateasa” vrea TESTARE , ce atata apa si sapun , a gasie ea tratamentul ....................NU VA MAI SPALATI va testati si gata .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by