Gigantul rus Gazprom este in continuare interesat sa colaboreze cu Romgaz pentru construirea depozitului de gaze naturale de la Margineni, a declarat pentru Rompres, consilierul comercial al Federatiei Ruse in Romania, Igor Sidorov. Gazprom ar fi interesat si de o eventuala privatizare a Romgaz.

"Gazprom este in continuare interesat sa colaboreze cu Romgaz, asa cum colaboreaza si cu alte companii din Ungaria, Cehia sau Slovacia. Gazprom are interesul de a colabora in conditii de 50-50 la suta", a spus Igor Sidorov. Oficialul rus a mentionat ca societatea este interesata si de o eventuala privatizare a Romgaz.

Potrivit reprezentantilor Romgaz, studiul de fezabilitate pentru constructia depozitului de gaze naturale de la Margineni ar putea fi finalizat la sfirsitul primului semestru al acestui an. Valoarea totala a studiului de fezabilitate depaseste doua milioane dolari. Potrivit datelor Ministerului Economiei, investitiile necesare pentru realizarea depozitului de gaze de la Roman-Margineni sunt cuprinse intre 120 de milioane euro si 258 de milioane euro.

Depozitul de la Margineni ar urma sa aiba o capacitate de circa doua miliarde de metri cubi si ar putea putea inmagazina intre 600 de milioane si doua miliarde de metri cubi de gaze naturale. La capacitatea maxima acesta ar asigura circa 15 la suta din consumul de gaze naturale la nivel national.

Romgaz opereaza, in prezent, sase depozite de gaze proprii, la Bilciuresti, Urziceni, Balaceanca (toate trei in apropierea Bucurestiului), Sarmasel (aproape de Cluj), Ghercesti (in proximitatea Craiovei) si Cetatea de Balta (in vestul tarii).

Consumul anual de gaze al României este de 17-18 miliarde de metri cubi, o treime din aceasta cantitate provenind din Rusia, cel mai mare exportator la nivel mondial.