Studiul analizează diverse scenarii de eliminare a lignitului din sistemul energetic pentru România, Bulgaria și Grecia cu 2, 4, 6, respectiv 8 ani mai devreme decât în scenariul de referință (REF), adică față de termenele avute în vedere în prezent de autorități. Au fost luate în calcul evoluția proiectată a prețului certificatelor ETS, impactul asupra prețului energiei electrice și investițiile planificate în capacități de generare și au fost calculate profitabilitatea companiilor de cărbune, impactul de preț asupra consumatorilor finali și nivelul de capacitate al surselor de energie regenerabilă.
Rezultatele arată că eliminarea treptată a cărbunelui are un impact economic gestionabil, care este invers proporțional cu timpul de retragere a grupurilor pe bază de cărbune: cu cât mai rapidă retragerea, cu atât mai mic impactul economic. Desigur, această retragere nu poate avea loc peste noapte, din motive de securitate a aprovizionării cu energie și de adecvanță a sistemului electroenergetic, dar modelarea arată că eliminarea grupurilor de lignit poate începe în mod semnificativ începând cu 2022. Fondul de Modernizare este un instrument financiar decisiv în realizarea tranziției energetice către surse curate de energie în România.
Întârzierea unui plan de eliminare treptată a cărbunelui duce, în cazul României, la costuri mai mari cu 200 de milioane de euro/an, sub forma subvențiilor acordate pentru termocentralele ineficiente, care se resimt în buzunarul cetățenilor. În schimb, statul român poate investi aceste sume în energie regenerabilă, eficiență energetică și protejarea consumatorilor vulnerabili, investiții ce ar crea mai departe venituri și ar susține tranziția energetică.
România poate reduce treptat utilizarea cărbunelui fără a pune în pericol securitatea energetică, având în vedere utilizarea deja scăzută a lignitului. În ultimii ani, termocentralele pe cărbune au fost folosite la o capacitate de puțin peste 10 procente, iar până în 2025, rata de utilizare este preconizată să ajungă la doar 4-5%. În general, un grup pe cărbune nu poate opera profitabil la factori de utilizare de sub 50%.
„Studiul aduce în prim-plan concluzia că termocentralele pe lignit vor dispărea treptat din mixul de electricitate în prima jumătate a deceniului din cauza ineficienței lor și a costului crescând al emisiilor de carbon. Documentele oficiale precum proiectul Strategiei Energetice sau PNIESC, care proiectează generarea energiei din lignit și în 2030, ignoră contextul actual", a spus Radu Dudău, director EPG.
Factorii de decizie trebuie să planifice eliminarea treptată a cărbunelui în baza unei strategii bine definite care ia în calcul impactul economic și social. Conform studiului, un număr de 28.000 de locuri de muncă ar putea să dispară în România, dintre care 9.000 sunt lucrători din industrie iar 19.000 sunt locuri de muncă afectate indirect. Prin urmare, este nevoie de măsuri de tranziție justă pentru stimularea economiilor regionale și de protejare, recalificare și sprijinire a lucrătorilor afectați.
Principala concluzie a studiului este că pentru a oferi predictibilitate procesului de eliminare a cărbunelui și a implicațiilor sale asupra sistemului energetic și a economiei în ansamblu, România trebuie să dezvolte și să implementeze o strategie de eliminare a cărbunelui. Strategia ar trebui să includă un calendar pentru închiderea minelor și retragerea termocentralelor, precum și instalarea noilor capacități regenerabile, dar și alte măsuri necesare pentru susținerea sistemului energetic. Strategia trebuie să identifice de soluții și măsuri pentru o tranziție justă, precum și să propună opțiuni viabile de finanțare.
https://www.windy.com/-Show---add-more-layers/overlays?cosc,39.436,12.480,3
Oricum 0.7 miliarde nu va face nici o tranzitie nicaieri, daca reusea se implementa de mult. Daca energia verde era fezabila nu avea nevoie de sprijin financiar din partea platitorilor de taxe, adica din partea combustibililor fosili utilizati in economie.
E adevărat că China poluează mult, dar asta și pentru că mare parte din produse sunt exportate, deci beneficiarii nu sunt doar chinezii, ci și europenii și americanii.
Personal sunt de acord cu orice Green Deal daca el respecta 2 norme de baza: 1. Taxe la greu pe orice produs din afara tarilor care nu intra si ele intr-un Green deal si 2. prioritizarea altor chestiuni importante: plastic, pesticide, aditivi, poluarea reala a apelor si pamanturilor. Atunci sunt de acord. Altfel, escrocherie pe fata...
https://insideclimatenews.org/news/29042020/inside-clean-energy-michael-moore-planet-of-the-humans-review
...și mai caută ce spune lumea despre el.
Dacă ai o problemă gen colectarea gunoiului separată, asta nu înseamnă că celelalte 99 de probleme nu te afectează. Uită-te la București, poluarea e o problemă. Faptul că faci o lege care să restricționeze utilizarea de pesticide, sau să te oblige sa colectezi gunoiul separat, nu te împiedică să mergi mai departe și cu "inverzeala".
Dacă vrei să mai fac o paralelă: situația de acum e ca și cum ai o pană la mașină. Trebuie să oprești și să schimbi roata, ceea ce te costă timp. Dar la sfârșit, dacă continui să mergi cu roata spartă s-ar putea să ajungi mai târziu per total, decât dacă te-ai fi oprit la timp pentru a schimba roata. Cu cât mai repede, cu atât mai bine.
P.S. Sunt alte țări care opresc centralele peaker cu cărbune chiar și cu 2-3 ani mai devreme.
Dacă nu ar fi fost făcut să fie de senzație ar fi fost chiar fantastic să arate adevăratele probleme cu energia "verde".
Bateriile cu litiu sunt chiar o problemă mare la fel și stocarea energiei. Pe de altă parte la un moment dat susține că tehnologia nu poate rezolva problemele create de tehnologie ceea ce e absurd.
Criticile la adresa Germaniei și "exemplul" lor de resurse regenerabile sunt corecte dar din motive diferite.
https://www.windy.com/-Show---add-more-layers/overlays?cams,pm2p5,40.514,42.012,3
Apropos, pentru toate echipamentele alea nu se consuma carbune - se consuma energie. Ca pentru orice altceva.
Inteleg ca toate echipamentele folosite in restul industriei energetice se produc cu bagheta magica si energia aia miroase a flori de camp?!"
Dar, mai bine - nu vrei tu sa ne spui ce capacitati noi de generare a energiei electrice s-au construit pe vremea lui Trump in State? Cati MW pe carbune, cati pe gaz, cati pe nuclear, cati hidro, cati eolian, cati fotovoltaic?
Trump, pe care-l poti banui de multe lucruri, dar nu ca ar fi inamicul oil&gas si eco-nazi.
Hai, ne spui?
- digitalizare,
- robotizare,
- debirocratizare,
- reformarea admnistratiei,
- parlament unicameral,
- concedierea amantelor, cumetrele, verisoarelor si a celorlalte rubedenii din instituții ale statului inclusiv Miliția,
- desființarea facultăților particulare nelicentiate,
- desființarea CCR , crearea unei structuri noi,
- desființarea pensii speciale,
- anularea cumularii pensiei cu salariu,
- modificarea legilor salarizării,
- combaterea corupției prin puscărie de la 20 de ani in sus,
- regionalizarea.
Pot sa spun ca sunt multe probleme de rezolvat dar cea mai grea problema suntem nou romanii!
Toți care au condus tara asta au furat, au mințit, s-au îmbogățit si nu s -a intamplat mai nimic cu dansii!
Justitia e de kakao!
cum banii n-au miros si culoare politica "why not?"
culmea ca mai da bine si la opinia publica.