Comisia arată că înțelege dificultățile implementării unei reforme, având în vedere pandemia de coronavirus, însă ANRE trebuie să se asigure că măsurile luate de aceasta susțin tranziția către o piață complet liberalizată.
Comisia Europeană mai spune că în cazul unor creșteri ale tarifelor, protecția consumatorilor casnici trebuie asigurată prin alte mijloace decât intervenția statului la stabilirea prețurilor la energia electrică. Astfel, trebuie folosit un sprijin direcționat către clienții săraci și vulnerabili din punct de vedere energetic. Reglementarea prețurilor este o măsură care are consecințe negative semnificative. Punerea în aplicare a unui mecanism de protecție a consumatorilor vulnerabili până la finalul procesului de liberalizare este crucială, mai arată Comisia Europeană.
Ordinul ANRE contestat (216/2019) prevede aprobarea metodologiei de stabilire a preţurilor pentru energia electrică vândută de producători pe bază de contracte reglementate. Acest ordin permite ANRE să forțeze producătorii să vândă energie pe bază de contracte reglementate. De asemenea, mai poate stabili cantităţi maxime de energie electrică ce pot fi impuse ca obligații de vânzare pe bază de contracte reglementate pentru perioada contractuală 1 iulie 2020-31 decembrie 2020.
Ordinul prevede menţinerea tarifelor/preţurilor reglementate aplicate clienţilor casnici de către furnizorii de ultimă instanță (FUI) pentru perioada 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2020 la un nivel relativ constant.
Reamintim că după 31 decembrie 2020, piața energiei electrice va fi liberalizată, aceasta fiind o prevedere din OUG 1/2020.
Guvernul Orban a eliminat prin OUG 1/2020 prevederile din controversata controversata OUG 114/2018, care prevedea prețuri plafonate la gazele livrate de producătorii interni și tarife reglementate la energia electrică folosită pentru consumul casnic, până în februarie 2022.
Practic, prin OUG 1/2020 a fost stabilit ca piața să redevină liberă, așa cum era înainte de OUG 114, pe parcursul anului 2020. Până la data de 31 decembrie 2020, vor fi eliminate tarifele reglementate la energia electrică, iar până la 1 iulie la gazele naturale.
În ceea ce privește energia electrică, România este obligată și de un Regulament al UE (943) din 2018 să elimine tarifele reglementate. Regulamentul este obligatoriu și obligă statele membre să lase piața energiei liberă. În cazul României, Comisia Europeană va fi îngăduitoare și nu va acționa cu procedura de infringement, condiția fiind ca tarifele să fie eliminate în 2020.
Ai idee cat a scazut pretul la energie la nivel global in ultimii ani datorita investitiilor masive in regenerabile? Iar nu ai idee.
Preturile pe care le platim de exemplu luna aceasta ar trebui sa fie mult mai mici decat ce platim acum. Dar baietii destepti cu dividende de la Electrica au facut ei cum au facut si-au inghetat preturile.
Populatia proasta crede ca e un ajutor. Populatia ar trebui sa se destepte si sa puna la indoiala orice decizie care pare in avantajul lor pentru ca de multe ori nu e chiar asa.
Si cam cat era acum 5 ani, 10 ani, 20 de ani? Asa, cu aproximatie, daca va mai amintiti...
Sau haideti s-o echivalam in tigari. Cate pachete de tigari va cumparati in 2000 cu contravaloarea facturii lunare de energie electrica si cate va cumparati astazi?
Nu stiu cum se face ca de cand cu regenerabilele vad in factura asa numite certififcate verzi care sunt cu plus. nu cu minus.
Deci, trebuie să li se dea undița cu care să prindă peștele, nu peștele direct în tigaie. Altfel o să rămânem doar la nivelul intervenției statului la prețuri, ceea ce este o armă electorală în mâna celor de la putere.
De ca a facut statul aceste miscari, ce interese au avut cei care ne-au prezentat cu surle si tambite c o sa eftineasca gazul?
Comunistii de la Bruxelles ne spun sa lasam pietele libere, in vreme ce bravii pesedisto-capitalisti de la ANRE vor sa tina preturile controlate de stat...
Sigur nu faceti niste mici confuzii?