Reglementarea prețurilor la energie electrică este deosebit de dăunătoare pentru piața internă și contravine principiilor-cheie ale directivelor europene, se arată într-o scrisoare transmisă de Comisia Europeană, DG Energie, către Dumitru Chiriță, șeful Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), obținută de HotNews.ro. Comisia cere, potrivit scrisorii, ca normele privind piața energiei electrice să ajungă în conformitate cu legislația UE în cel mai scurt timp posibil.

Dumitru Chirita, seful ANREFoto: AGERPRES

Comisia arată că înțelege dificultățile implementării unei reforme, având în vedere pandemia de coronavirus, însă ANRE trebuie să se asigure că măsurile luate de aceasta susțin tranziția către o piață complet liberalizată.

Comisia Europeană mai spune că în cazul unor creșteri ale tarifelor, protecția consumatorilor casnici trebuie asigurată prin alte mijloace decât intervenția statului la stabilirea prețurilor la energia electrică. Astfel, trebuie folosit un sprijin direcționat către clienții săraci și vulnerabili din punct de vedere energetic. Reglementarea prețurilor este o măsură care are consecințe negative semnificative. Punerea în aplicare a unui mecanism de protecție a consumatorilor vulnerabili până la finalul procesului de liberalizare este crucială, mai arată Comisia Europeană.

Documentul este datat cu 20 aprilie și a fost transmis în urma unei scrisori a șefului ANRE pe 1 aprilie 2020, prin care acesta a informat CE asupra măsurilor adoptate de autoritate pentru dereglementarea prețurilor la energie până la sfârșitul anului. În schimb, CE subliniază că ar trebui luate măsuri de dereglementare sau de atenuare a politicilor care restricționează formarea pieței libere într-o fază intermediară.

Click pentru a deschide

Click pentru a deschide

Reamintim că Nuclearelectrica a reușit, la începutul lunii martie, să suspende în instanță un ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care obligă producătorii de energie să vândă pe piața reglementată, la prețuri constante, până la sfârșitul anului 2020. Sentința instanței nu este definitivă, judecându-se recursul.

Ordinul ANRE contestat (216/2019) prevede aprobarea metodologiei de stabilire a preţurilor pentru energia electrică vândută de producători pe bază de contracte reglementate. Acest ordin permite ANRE să forțeze producătorii să vândă energie pe bază de contracte reglementate. De asemenea, mai poate stabili cantităţi maxime de energie electrică ce pot fi impuse ca obligații de vânzare pe bază de contracte reglementate pentru perioada contractuală 1 iulie 2020-31 decembrie 2020.

Ordinul prevede menţinerea tarifelor/preţurilor reglementate aplicate clienţilor casnici de către furnizorii de ultimă instanță (FUI) pentru perioada 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2020 la un nivel relativ constant.

Reamintim că după 31 decembrie 2020, piața energiei electrice va fi liberalizată, aceasta fiind o prevedere din OUG 1/2020.

Guvernul Orban a eliminat prin OUG 1/2020 prevederile din controversata controversata OUG 114/2018, care prevedea prețuri plafonate la gazele livrate de producătorii interni și tarife reglementate la energia electrică folosită pentru consumul casnic, până în februarie 2022.

Practic, prin OUG 1/2020 a fost stabilit ca piața să redevină liberă, așa cum era înainte de OUG 114, pe parcursul anului 2020. Până la data de 31 decembrie 2020, vor fi eliminate tarifele reglementate la energia electrică, iar până la 1 iulie la gazele naturale.

În ceea ce privește energia electrică, România este obligată și de un Regulament al UE (943) din 2018 să elimine tarifele reglementate. Regulamentul este obligatoriu și obligă statele membre să lase piața energiei liberă. În cazul României, Comisia Europeană va fi îngăduitoare și nu va acționa cu procedura de infringement, condiția fiind ca tarifele să fie eliminate în 2020.