Pretul petrolului a crescut, marti, cu peste doi dolari si a ajuns la nivelul record de 100.10 dolari pe baril. Pentru prima data in istorie, bursele de la New York si-au inchis sedinta la o valoare de 100 dolari. Potrivit specialistilor, aceasta crestere accentuata a pretului s-a datorat deciziei Venezuelei, cel de-al patrulea mare furnizor de petrol al Statelor Unite, de a intrerupe furnizarea cu petrol a compania americana Exxon Mobil.

Acest nou record il depaseste pe cel inregistrat la inceputul lunii ianuarie, cand pe piata de la New York pretul titeiului a atins 100.09 dolari pe baril, noteaza AFP.

Petrolul Brent, de referinta pe piata londoneza, s-a scumpit cu 2,89 dolari, pana la un nivel de 98,70 dolari/baril.

"Momentan nu exista nicio informatie ce ar putea afecta pietele insa temerile legate de livrarile din Nigeria si Venezuela afecteaza in continuare traderii", a declarat un analist al Commonwealth Bank of Australia, David Moore.

Neintelegerile au aparut dupa ce Exxon Mobil a blocat vanzarea de active detinute in interiorul si afara tarii de compania de stat din Venezuela, in valoare de 12 miliarde dolari, compania americana urmarind obtinerea de compensatii pentru pierderea unor operatiuni, in urma unei masuri de nationalizare dispusa de presedintele Chavez. In replica, liderul venezuelean a avertizat ca ar putea "sa nu mai trimita nicio picatura de petrol catre Statele Unite ale Americii".