​Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a modificat miercuri regulamentul de măsurare a cantităților de gaze naturale tranzacționate în România. Pentru încurajarea comercializării și transportării eficace a gazelor la nivelul tuturor sistemelor de transport din cadrul Uniunii Europene este necesară armonizarea domeniilor tehnice și operaționale care ar putea crea bariere în calea circulației libere. Una dintre problemele identificate se referă la calitatea gazelor.

Conducte de gazeFoto: OMV Petrom

Comisia Europeană, prin intermediul Directoratului pentru energie – DG ENER a solicitat în repetate rânduri soluționarea acestei probleme și susține identificarea unei soluții comune, între cele două țări, România și Ungaria, pentru calitatea gazelor naturale la punctul de interconectare PI Csanádpalota, în vederea desfășurării organizării licitației pentru rezervarea produsului anual de capacitate fermă de gaze naturale.

Soluția identificată de DG ENER a fost modificarea conținutului minim de procent molar pentru metan din compoziția gazelor naturale, pe culoarul România – Ungaria, de la 70% la 85%, informează ANRE.

În acest sens, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în ședința din 20.05.2020, Ordinul nr. 80/2020 pentru modificarea și completarea Regulamentului de măsurare a cantităților de gaze naturale tranzacționate în România, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 62/2008, care implică încheierea actului adițional la acordul de interconectare dintre cele două state membre Uniunii Europene și punerea unei capacități ferme de gaze naturale, respectiv 1,75 mld. m3/an la dispoziția pieței internaţionale, în cadrul licitației derulate în conformitate cu calendarul ENTSOG din luna iulie a anului curent.

Din informațiile deținute de ANRE, atât de la producătorii români de gaze naturale cât și de la operatorul de transport și de sistem SNTGN Transgaz SA, rezultă că există unele excepții unde procentul molar minim de metan din compoziția gazelor naturale rămâne de 70%, și pentru a nu avea un impact asupra pieței de gaze naturale din România acestea au fost introduse în prezentul Ordin.

ANRE precizează că Ordinul nr. 80/2020 pentru modificarea și completarea Regulamentului de măsurare a cantităților de gaze naturale tranzacționate în România, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 62/2008, nu are impact asupra consumatorilor/clienților finali de gaze naturale, deoarece calitatea gazelor naturale utilizate pentru alimentarea aparatelor consumatoare de combustibili gazoși nu se modifică.