​Piața gazelor naturale se va liberaliza începând cu data de 1 iulie 2020, prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casnici nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), acestea urmând a se forma liber pe piaţă, în funcţie de cerere şi ofertă. Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit ANRE, clienţii casnici pentru care furnizarea gazelor naturale se face în prezent la preţuri reglementate de ANRE trebuie să identifice oferta de furnizare care corespunde cel mai bine nevoilor lor şi să încheie, până la data de 30 iunie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial.

Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale, dintre cei licențiați de către ANRE, care activează pe piaţa cu amănuntul de gaze naturale, prin una dintre următoarele modalităţi:

  • acceptarea unei oferte publicate de către un furnizor, pe care clientul o consideră mai avantajoasă;
  • solicitarea, de la oricare furnizor, a unei oferte privind condiţiile comerciale şi preţul de furnizare, în vederea negocierii acestora, după caz;
  • selectarea furnizorului prin procedee specifice de licitaţie/achiziţie publică, dacă este cazul.

Pentru efectuarea unei analize comparative a ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale existente pe piață, se poate accesa aplicația "Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale", disponibilă pe pagina de internet a ANRE, la adresa: http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn, sau prin descărcarea pe dispozitivele mobile a aplicației ”ANRE”, disponibilă în magazinele online de aplicații App Store și Google Play.

După ce sunt adăugate criteriile de selecție, vor fi afișate oferte din partea mai multor furnizori din zona în care se află clientul. Prețul final de furnizare cuprinde prețul la producător, costul de transport și tariful de distribuție. De asemenea, există și un convertor MWh în KWh.

Procesul de schimbare a furnizorului de gaze naturale este gratuit, acesta nu implică modificări de ordin tehnic, indiferent de furnizorul de gaze naturale ales de către client.

Toţi clienţii casnici care au la acest moment un contract reglementat de furnizare a gazelor naturale vor primi de la furnizorul lor actual, pe parcursul lunilor mai și iunie, o ofertă cu preţul propus de către acesta pentru furnizarea gazelor naturale începând cu data de 1 iulie 2020, dată de la care nu se vor mai aplica preţurile reglementate de ANRE.

ANRE atrege atenţia că această ofertă trebuie analizată atent, comparativ cu preţul reglementat plătit în prezent, precum şi cu alte oferte ale furnizorului actual sau ale altor furnizori de gaze naturale, clientul având libertatea de a alege oferta care i se potrivește cel mai bine.

Ce se întâmplă în situația în care nu este încheiat un contract până la 1 iulie

În situaţia în care clientul casnic va fi inactiv şi nu va încheia, până la data liberalizării, respectiv până la data de 1 iulie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial, prin oricare dintre modalităţile precizate mai sus, furnizorul actual îi va asigura furnizarea gazelor naturale în mod automat şi după această dată, în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei nr. 27/2020 pentru stabilirea unor măsuri privind furnizarea gazelor naturale la clienţii casnici în perspectiva eliminării preţurilor reglementate.

Potrivit prevederilor Ordinului preşedintelui ANRE nr. 27/2020, începând cu data de 1 iulie 2020 şi până la data încheierii unui contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2021, furnizarea gazelor naturale pentru clienţii casnici inactivi se va face în baza contractului reglementat de furnizare a gazelor naturale în vigoare, pe care clientul îl are deja încheiat cu furnizorul actual, dar la preţul din oferta comunicată clientului, pe parcursul lunilor mai și iunie, de către furnizorul actual.

ANRE recomandă clienţilor casnici să analizeze cu mare atenție ofertele disponibile pe piaţă înainte de a lua o decizie finală, atât din punctul de vedere al preţului de furnizare, cât şi al altor condiţii comerciale, iar după identificarea celei mai avantajoase oferte, să încheie cu furnizorul ales un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurenţial.