De ce furnizorii nu scad prețul la gaze pentru populație? Asociația Energia Inteligentă: Consumatorii nu știu să negocieze

de C.P.     HotNews.ro
Joi, 11 iunie 2020, 10:58 Economie | Energie


Comparator oferte gaze
Foto: ANRE
​Cu doar 20 zile înaintea liberalizării pieței de gaze, marii furnizori de gaze către populație nu au venit cu scăderi ale prețului la gazele naturale pentru populație. Cauzele care determină această poziție a furnizorilor de gaze țin de comportamentul consumatorului român de gaze, a legiferării în detrimentul populației, a mesajelor autorităților de justificare a menținerii unor prețuri ridicate pentru consumatorii casnici, a fake-news-urilor, se arată într-o analiză realizată de Asociația Energia Inteligentă (AEI).

În anul 2005 cei doi mari furnizori de gaze ai României au fost privatizați și cumpărați de două companii: una germană (E.ON) și una franceză (ENGIE). Acestea au dominat piața achiziților de gaze și piața vânzărilor de gaze, acționând ca un duopol în ultimii 15 ani. Astăzi cele două companii dețin împreună 90 % din consumatorii casnici care urmează să fie liberalizați peste doar 20 de zile. Deși prețul gazelor achiziționate de aceste companii este în scădere, acestea nu oferă prețuri mai mici ale gazelor naturale pentru consumatorii casnici care îi au în portofoliu.

Analiza Asociației Energia Inteligentă, arată că ultima ofertă pusă pe piață de către E.ON (care deține cca. 40% din piața consumatorilor casnici), conține prețuri similare cu prețul existent, iar cea a Engie (care deține cca 50% piața consumatorilor casnici), oferă un preț cu 0,2% mai mic decât prețul existent. Asta în condițiile în care pentru aceste companii estimăm că marjele comerciale sunt de peste 9 lei pentru fiecare MWh consumat.

În același timp companii mici de furnizare a gazelor naturale au făcut oferte cu reduceri importante de preț față de prețul existent (Tulcea Gaz a prezentat o reducere cu 20% a prețului ofertat față de prețul din prezent), de frica că urmare a liberalizării și a ofertelor concurenței pot să piardă un număr important de clienți, fapt care îi aduce la limita subzistenței, astfel că au preferat să-și reducă câștigurile pentru a-și păstra clienții.

Decizia marilor furnizori de gaze de a nu scădea prețul la gaze se bazează pe studiul comportamentului consumatorului casnic de gaze din România:
 • Consumatorii casnici sunt confuzi în lipsa cunoștințelor minime privind negocierea, în general și a celor privind gazele naturale în special. Aceasta se datorează lipsei oricăror programe de informare privind liberalizarea pieței de gaze, deși acestea erau obligatorii conform înțelegerilor internaționale semnate de statul român;
 • Neîncrederea românilor față de nou (acordarea unui nivel de încredere altor companii de furnizare gaze în afara celor tradiționale);
 • Dezinteresul larg față de subiectul liberalizării pieței;
 • Atitudinea majorității românilor “noi nu putem face nimic” și ca atare “ce va fi, va fi”.

La acestea se adaugă:
 • Comportamentul instituțiilor de stat care “s-au purtat cu mănuși” față de unii furnizori de gaze în ultimii 15 ani;
 • Intervenționismul ANRE, prin poziții publice neconforme cu realitatea, în care se explică consumatorului casnic că “prețul gazelor la furnizorii finali nu va scădea semnificativ la 1 iulie 2020”, respectiv că “prețul practicat de furnizori este corect datorită înmagazinării gazelor din anul 2019”, a legitimat comportamentul actual al furnizorilor de a nu scădea prețul gazelor la populație și le justifică poziția abuzivă de a practica prețuri incorecte pentru populație;
 • ANRE a defavorizat consumatorii casnici de gaze prin “legiferarea” dreptului furnizorilor de a impune unilateral prețul consumatorului casnic de gaze. Această abordare a permis furnizorilor să nu depună nici un efort în raport cu clienții lor, fiind interesați ca aceștia să fie cât mai neștiutori, cât mai liniștiti și astfel furnizorul să le poată impune ce preț doresc. În lipsa acestei intervenții a ANRE, era necesar un efort important din partea furnizorilor de a încheia un nou contract de gaze, situație în care consumatorul avea posibilitatea reală de a refuza prețurile incorecte și a încerca negocierea prețului, așa cum îi dă dreptul legea. Furnizorii nu au dorit acest lucru și ANRE le-a îndeplinit dorința.
 • Lipsa unor instituții care să protejeze în mod real consumatorii casnici și mai ales acționând proactiv (excepție făcând în ultima perioadă Ministerul Economiei);
 • Fake news-urile lansate masiv pe piață privind riscul la care se supun cei care vor schimba furnizorul:
 • Probabilitatea de a rămâne fără gaze în plină iarnă deoarece acești mici furnizori nu vor avea de unde să ia gazele la iarnă;
 • Falimentul micilor furnizori care vin cu prețuri mai mici deoarece aceste prețuri mici nu vor putea fi susținute și astfel vor rămâne fără gaz;

Prețurile mici pe care le oferă ceilalți furnizori sunt în fapt prețuri de dumping care nu pot să fie susținute pe perioada contractului.

Având în vedere aceste elemente putem înțelege de ce furnizorii mari, nu vor vinde gaze mai ieftine către populație, dar probabil le vor scumpi imediat ce vor apărea orice modificări în piață se precizează în analiza Asociației.

”1 iulie 2020 nu este o revoluție pe piața de gaze, este însă un moment unic în care se stabilește dacă în România vor urma alți ani, în care furnizorii vor ”mărșălui” pe umerii consumatorilor români sau este momentul în care un număr suficient de mare de consumatori români vor lua atitudine și vor arăta că românii nu mai acceptă jocul unilateral al unor furnizori și că este timpul ca aceștia să se schimbe astfel încât într-un termen scurt să existe o piață liberă pe gaze care să aducă beneficii consumatorului de gaze.” a declarat președintele AEI, Dumitru Chisăliță.

Asociația Energia Inteligentă reunește profesioniști din domeniul energiei electrice și gazelor naturale, care militează pentru un preț corect al gazelor naturale și pentru creșterea transparenței în piața de energie din România.

Reamintim că începând cu 1 iulie 2020, prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casnici nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), acestea urmând a se forma liber pe piaţă, în funcţie de cerere şi ofertă. Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale.

Ministrul economiei Virgil Popescu a criticat ofertele făcute de furnizori. Ministrul spune că este o golănie ce fac furnizorii. Spune că a discutat cu Consiliul Concurenței pentru a găsi o modalitate de intervenție pentru a limita adaosurile. Guvernul ar putea aproba o ordonanță de urgență în acest sens.

"Mi se pare o golănie, ca să-i spun tot aşa, pentru că nu poţi să vii în acest program de Gas Programme Release în care tu (furnizorii de gaze, n.r.) nu cumperi gazul la 25 (de lei/MWh, n.r.), dar îl cumperi la 28, la 30 de lei, deci cu mult sub preţul cu care îl cumpărai, şi tu menţii preţul către clientul casnic sau către clientul industrial care îţi este captiv la acelaşi preţ", a declarat joi Virgil Popescu.

Potrivit ANRE, clienţii casnici pentru care furnizarea gazelor naturale se face în prezent la preţuri reglementate de ANRE trebuie să identifice oferta de furnizare care corespunde cel mai bine nevoilor lor şi să încheie, până la data de 30 iunie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial.

Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale, dintre cei licențiați de către ANRE, care activează pe piaţa cu amănuntul de gaze naturale, prin una dintre următoarele modalităţi:

 • acceptarea unei oferte publicate de către un furnizor, pe care clientul o consideră mai avantajoasă;
 • solicitarea, de la oricare furnizor, a unei oferte privind condiţiile comerciale şi preţul de furnizare, în vederea negocierii acestora, după caz;
 • selectarea furnizorului prin procedee specifice de licitaţie/achiziţie publică, dacă este cazul.

Pentru efectuarea unei analize comparative a ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale existente pe piață, se poate accesa aplicația "Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale", disponibilă pe pagina de internet a ANRE, la adresa: http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn, sau prin descărcarea pe dispozitivele mobile a aplicației ”ANRE”, disponibilă în magazinele online de aplicații App Store și Google Play.

După ce sunt adăugate criteriile de selecție, vor fi afișate oferte din partea mai multor furnizori din zona în care se află clientul. Prețul final de furnizare cuprinde prețul la producător, costul de transport și tariful de distribuție. De asemenea, există și un convertor MWh în KWh.

Citiți pe această temă și
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8751 vizualizari

 • +15 (19 voturi)    
  Cu ce sa negociezi???? (Joi, 11 iunie 2020, 11:06)

  ggiiggii [utilizator]

  "Consumatorii nu știu să negocieze".....cum ce sa negociez eu cu furnizorii de gaze...cu aia 30-50 m3 consumati pe luna???
  • +11 (13 voturi)    
   Si cu cine sa negociezi? (Joi, 11 iunie 2020, 11:43)

   TheRealGicaContra [utilizator] i-a raspuns lui ggiiggii

   Cu domnisoara de la relatii cu publicul? Ce panarama de asociatie mai e si AEI? Si asta mananca tot bani publici? In curand o sa fim pusi sa ne cerem scuze ca nu producem cat pot ei sa ne jefuiasca!
 • +6 (8 voturi)    
  iar Dumitru Chisăliță ? (Joi, 11 iunie 2020, 11:13)

  Laura21 [utilizator]

  Ce sa negociem si cu cine sa negociem daca marii furnizori de gaze nu vor sa scada pretul, asta e realitatea ! Au aparut si aici destule comentarii pe aceasta tema.
  Nenea asta a mai aparut e aici in articole de genul Cum sa negociem... dar nu ne-a spus si cum sa negociem !
  • -2 (4 voturi)    
   Simplu: (Joi, 11 iunie 2020, 16:25)

   unins [utilizator] i-a raspuns lui Laura21

   ceri un pret mai mic decat actualul pret pe care-l platesti, iar daca nu accepta, pleci de la actualul furnizor. Ca la furnizorii de telefonie, internet, televiziune, etc. si alegi un furnizor care cere un pret mai mic.
   • 0 (2 voturi)    
    Esti negociator sef.... (Vineri, 12 iunie 2020, 9:36)

    ggiiggii [utilizator] i-a raspuns lui unins

    explici atat de bine si pe intelesul prostilor...cum sa negocieze cei 30-40m3 lunari cu asupritorul furnizor de gaze.
    Daca nu le convine...se muta direct la alt furnizor....cam ca la telefonia mobila, corect?
 • +8 (8 voturi)    
  furnizori = intermediari cu castiguri mari (Joi, 11 iunie 2020, 11:31)

  jorj_bv [utilizator]

  Avem asa: 2 producatori mari autohtoni (unul chiar integral de stat), sursa intregii Europe - Rusia, respectiv niste mici invarteli cu statele din jur pentru rezolvarea unui surplus temporar sau pentru ca pretul pe burse difera.
  Furnizorii pot cel mult sa urmareasca momentul in care pretul pe burse scade si atunci sa faca niste contracte avantajoase. Doar ca asta nu poate fi garantata, asa ca cel mai simplu pentru ei e sa lase un pret de vanzare sus, iar pretul mic de cumparare ajunge tot in profit.
  Prin chestia asta, producatorii au fost deconectati de la profituri (ei avand totusi costuri mari operationale, redevente, etc) , iar tot castigul a ajuns in buzunarele unor baieti destepti bine conectati politic.
 • +9 (13 voturi)    
  total gresit! (Joi, 11 iunie 2020, 11:39)

  un om [utilizator]

  Consumatorii nu au cum sa negocieze! Am lucrat in vanzari Corporate Business2Business peste 15 ani si chiar stiu sa incept si sa finalizez o negociere... am incercat sa incep o negociere cu 2 mari companii de furnizare gaze din Romania pentru pretul gazului de acasa, mi-au ras in fata! Despre ce negociere vorbim? Omul de rand n-are nicio sansa la negociere, terminati cu prostiile!
  • -1 (5 voturi)    
   Nu mai (Joi, 11 iunie 2020, 16:28)

   unins [utilizator] i-a raspuns lui un om

   minti si descuraja oamenii. Exista posibilitatea sa schimbi furnizorul, asa cum faci cu furnizorii de telefonie, internet, televiziune. Asta daca esti destept!
   • -2 (2 voturi)    
    Măi dragă !!! (Joi, 11 iunie 2020, 17:07)

    mopsu [utilizator] i-a raspuns lui unins

    revin-o pe pămînt !!!!!!!
   • +1 (3 voturi)    
    schimbarea furnizorului nu e negociere (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 3:37)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui unins

    ci pur si simplu ... schimbare.
    Pretul mai mic initial se poate modifica si deveni dezavantajos.
    Contractele actuale nu au taxa zilnica de rezervare, contractele noi au ... Cele mai ieftine din comparator sunt comparabile cu pretul curent.
    • +1 (3 voturi)    
     Schimbarea (Duminică, 14 iunie 2020, 12:38)

     unins [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

     furnizorului este o actiune pe care o folosesti ca argument in negociere, (pe langa multe altele).
 • +8 (10 voturi)    
  raport de putere (Joi, 11 iunie 2020, 11:39)

  of of [utilizator]

  Între un consumator casnic și o companie mamut cum sunt cele de gaze există un raport de putere extrem de defavorabil consumatorului...
  Nu există negociere pe puteri egale, ca la vinete în piață.
  Compania știe că ai nevoie de gaz și ține prețul sus.
  Nu este concurență reală, companiile se înțeleg să țină prețul sus.
  Mare minciună liberalizarea pentru consumatorii casnici, trebuia păstrată plafonarea prețurilor prin politici de stat :(
 • +3 (9 voturi)    
  Legea de schimbare (Joi, 11 iunie 2020, 11:40)

  /./ [utilizator]

  a furnizorului e facuta in asemenea masura sa descurajeze sa faci asta.Din ce am citit eu treaba e cam asa, vorbesti cu noul furinizor care sa zicem iti face o oferta mai buna.OK, apoi tb sa mergi la furnizorul tau fizic la sediu ca sa faci n hartii ca vrei sa pleci de la ei.Pai ba baieti, acum cu pandemia asta cine merge sa se plimbe sa faca hartogarii??Nu era mai simplu cum e sistemul in cazul telefonei mobile ca noul furnizor sa se ocupe de tot??Ce atatea deplasari aiurea?Legea e facuta cu dedicatie pt actualii distribuitori.Dar cand votezi PSD, ALDE, PNL, UDMR, PMP de 30 de ani , adica aceasi mizerie iti meriti soarta.
  • +1 (3 voturi)    
   e mult mai simplu decat zici (Joi, 11 iunie 2020, 22:03)

   ics_11 [utilizator] i-a raspuns lui /./

   n-ai treaba cu furnizorul de la care pleci, nu trebuie sa te duci la el la sediu ca sa completezi hartii.
   MINTI.
   restul cu 30 de ani aceeasi mizerie te inselii. Doar psd a creat si intretinut mizeria din aceasta tara. daca scapam de el vom putea scapa si de mizeria lasata, daca nu, mizeria va continua .
  • +2 (2 voturi)    
   Iata (Vineri, 12 iunie 2020, 15:02)

   unins [utilizator] i-a raspuns lui /./

   ce zice Legea 123 / 2012 (actualizata/2019):

   Incetarea contractului actual prin denunțare unilaterală cu minim 21 de zile de preaviz, conform prevederilor art. 143 alin. 1, lit. g)

   g) furnizorul are obligatia să permită clienţilor, în mod gratuit, schimbarea efectivă a furnizorului de gaze naturale în termen de 21 de zile de la data solicitării şi să transmită acestora un decont final de lichidare, în termen de maximum 42 de zile de la schimbarea furnizorului;

   Nu mai mintii si descuraja oamenii.
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 11 iunie 2020, 12:17)

  [anonim]

 • +4 (4 voturi)    
  Hm (Joi, 11 iunie 2020, 13:43)

  RaduMischie [utilizator]

  Ar fi frumos sa vedem cum a fost si in alte state odata cu liberalizarea.
  Apoi, ar merita incercat un exercitiu gen "mistery shopping", sa mearga un consumator si sa incerce sa negocieze. Si sa vedem si noi cum decurge procesul, cine iti preia cererea, cand si ce ti se raspunde, etc.
  Ca asa, la bun simt, am o impresie similara cu cele de mai sus - nu prea ii vad pe astia mari sa negocieze.
 • +5 (5 voturi)    
  Pretul gazelor (Joi, 11 iunie 2020, 16:12)

  xs [utilizator]

  Cand vom trece la euro ce va pretul gazelor, se va duce in sus? Sau ne vom putea cumpara gaze liber de la orice furnizor din UE, la tariful din alte tari din UE? poate o sa ne alipim la o asociatie a consumatorilor din Germania, or avea putere de negociere mai buna ca noi ...:)
 • +2 (2 voturi)    
  ... (Joi, 11 iunie 2020, 16:57)

  Dor-El [utilizator]

  Nu ai ce sa negociezi. Nu ai cu ce. Nu iti convine sa renunti la gaz doar ca sa il inveti minte pe furnizor. Nu ai nici cum sa il sperii ca pleci la alt furnizor. De ce credeti ca toti furnizorii s-au facut "golani" si au crescut pretul dupa ce s-a facut liberalizarea ? E ca la black friday cand preturile cresc inainte de a fi reduse. E doar o miscare de marketing. Plus de asta, ce va face sa credeti ca furnizorii chiar sunt competitori intre ei ? Chestia cu divide et impera nu inseamna ca trebuie sa divizezi doar dusmanul. Pleci de la unul ca ti-a creascut pretul cu 20% la altul care ofera cu 5% mai putin decat celalalt. Daca aia 2 sunt intelesi unul cu celalalt, atunci ai plecat si degeaba si te-ai si enervat, pt ca oricum platesti mai mult decat ai platit pana acum, iar furnizorii oricum sunt in castig daca impart profitul.
  In teorie, da, acolo unde chiar sunt competitori, furnizorii se intrec in oferte care sa te avantajeze. In practica insa, iata ce se intampla.
  • +1 (1 vot)    
   Aiuea (Vineri, 12 iunie 2020, 2:56)

   Flav_ [utilizator] i-a raspuns lui Dor-El

   Totuși sa vorbim în cunoștință de cauza, nu doar sa ne aflam în treaba. Indicele CEGH este ~ 6 euro cu tendința stabila pentru toamna lui 2020 și o crestere pana la 11 euro in lunile de iarna și din nou scădere din primăvara lui 2021. Media pe următoarele 12 luni ~ 40 de lei MW. Eu am cerut și primit oferte de la 5 furnizori, cea mai mica a fost de 74 lei MW. La ăștia 74 de lei se mai adaugă transport + distribuție + tva. La unul din furnizori, le-am trimis un răspuns ca nu sunt multumit de preț și cu calculele în fata l-am întrebat de ce adosul este asa mare. După câteva zile a venit cu un discont pe primele trei luni și per total ieșeam la un preț mediu pe un an de 72 lei MW. Totuși dacă mulți dintre noi, am face un pic de presusiune asupra furnizorilor, neacceptand tarifele actuale poate am reuși sa schimbam ceva. Ce pretenții sa ai de le ANRE sau Consiliiu Concurentei când în iarna preturile la gaze în România erau cu 30% mai mari fata de prețul de la bursa din Viena.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by