Producătorii de energie nepoluantă ar putea primi un sprijin pentru construirea de capacități energetice noi
Ce prevede memorandumul
Contractul pentru Diferență este un mecanism de piață care funcționează prin stabilizarea veniturilor pentru producători, la un nivel de preț fix cunoscut sub numele de "preț de exercitare", acesta reprezentând, la nivel general, prețul final pe MWh pe care investitorul îl va obține ca urmare a aplicării CfD.
Prețul de exercitare este un preț al energiei electrice care reflectă costul investiției într-o anumită tehnologie și este stabilit, în general, în urma licitațiilor derulate pentru acordarea sprijinului de tipul CfD sau prin negociere directă, în cazul unor proiecte unice (ex: proiectul Unităților 3 și 4 de la Cernavodă).
Producătorii vor obține venituri din vânzarea de electricitate pe piața competitivă, iar în cazul în care prețul obținut de ei pe piață este sub prețul de exercitare, vor primi o diferență până la atingerea prețului de exercitare. Plăţile vor fi efectuate de către o entitate intitulată Contraparte. În schimb, dacă prețul obținut de ei prin vânzarea de energie electrică pe piața concurențială este mai mare decât prețul de exercitare, producătorii beneficiari de CfD, vor trebui să ramburseze către Contraparte diferența respectivă, până la nivelul prețului de exercitare.
Mecanismul de tip CfD nu garantează vânzarea energiei electrice produse, ci numai prețul de exercitare, cu corecțiile aferente, obligaţiile vânzării electricității fiind preluate exclusiv de către dezvoltatorul proiectului.
Prin acest mecanism de piaţă, beneficiarii de CfD vor avea certitudinea obţinerii unui anumit nivel de venituri, care garantează recuperarea investiţiei iniţiale. Plăţile care vor fi efectuate de către Contraparte vor fi finanţate printr-o contribuție impusă tuturor consumatorilor de energie electrică. Eventualele fonduri suplimentare care ar rezulta din veniturile
returnate de către beneficiari vor fi incluse în fondul de plată al Contrapărţii.
Propunerea Ministerului Economiei este de stabilire a unui nivel maxim anual de sprijin, preconizat să fie acordat pentru întreg mecanismul CfD, defalcat pe tehnologii:
- se propune un buget estimat anual de subvenţii de circa 125 mil. Euro/anual, pentru proiecte în domeniul resurselor regenerabile;
- se propune un buget estimat anual de subvenţii de circa 215 mil. Euro/anual pentru proiecte nucleare;
- pentru instalațiile/echipamentele CSC/CUC, bugetul anual se va stabili atunci când instalațiile aferente CSC/CUC vor deveni comercial viabile.
Pentru mai multe amănunte, vezi Memorandumul

Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Confruntat cu perspectiva sumbră ca nimeni să nu-i cumpere energia scumpă, investitorul eolian se milogește de stat să-i acopere diferența. Cu ce bani ? Cu ai mei și ai tăi, evident ! Desigur, statul zice „ok, dar dacă cumva reușești să vinzi peste „prețul de exercitare” (care e oricum mult peste prețul pieței !), îmi dai tu mie diferența”. Yeah right, ca și când ar fi vreo șansă să se întâmple asta...
Eu nu sunt de acord să subvenționez din banii mei planurile de afaceri falimentare ale unora. Sunt sigur că cei care nu doresc ca banii lor să fie aruncați pe construcția de catedrale îmi vor da plus :)
Toate - absolut toate ! - formele de energie disponibile comercial în prezent în lume sunt poluante, sub o formă sau alta. Noxe, oxizi de sulf, microparticule, metale grele, deșeuri nucleare, materiale non-biodegradabile, habitate distruse, specii periclitate etc, etc, etc, fiecare modalitate de producere a energiei poluează cumva.
Dacă vrem cu adevărat energie nepoluantă, soluția deocamdată e mersul pe jos și plugul cu boi.
Nu cred ca e bine sa nu ne gindim ca si copii si mai ales nepotii nostrii au dreptul sa traiasca pe o planeta cit de cit locibila.
https://www.youtube.com/watch?v=Zk11vI-7czE
Nu este, cum s-ar putea crede, propagandă anti-ecologistă finanțată de cartelurile petroliere, ci este un documentar cinstit produs de Jeff Gibbs, activist ecologist de o viață, și Michael Moore, vestitul regizor și producător de la Hollywood ale cărui simpatii ecologiste și poziții hotărâte în lupta anti-încălzire globală sunt binecunoscute.
Si daca-l vor primi, asta inseamna marirea acelor taxe numite,,certificate verzi si cogenererare" de pe facturile fraierilor ! Adica tot noi ii platim pe acesti asa-zisi investitori, o excrocherie.