Producătorii de energie nepoluantă ar putea primi un sprijin pentru construirea de capacități energetice noi

de C.P.     HotNews.ro
Joi, 11 iunie 2020, 15:43 Economie | Energie


Energie eoliana
Foto: Flickr
 documente
(11 Iun 2020) PDF, 650KB
Guvernul discută în ședința de joi un memorandum privind implementarea unui mecanism de sprijin de tipul Contracte pentru Diferență (CfD) pentru producerea de energie electrică cu emisii reduse de carbon. Guvernul spune că în multe state membre UE au fost implementate asemenea scheme de sprijin. Vezi cât propune Guvernul să fie alocat anual pentru fiecare tip de investiție.

Ce prevede memorandumul

Contractul pentru Diferență este un mecanism de piață care funcționează prin stabilizarea veniturilor pentru producători, la un nivel de preț fix cunoscut sub numele de "preț de exercitare", acesta reprezentând, la nivel general, prețul final pe MWh pe care investitorul îl va obține ca urmare a aplicării CfD.

Prețul de exercitare este un preț al energiei electrice care reflectă costul investiției într-o anumită tehnologie și este stabilit, în general, în urma licitațiilor derulate pentru acordarea sprijinului de tipul CfD sau prin negociere directă, în cazul unor proiecte unice (ex: proiectul Unităților 3 și 4 de la Cernavodă).

Producătorii vor obține venituri din vânzarea de electricitate pe piața competitivă, iar în cazul în care prețul obținut de ei pe piață este sub prețul de exercitare, vor primi o diferență până la atingerea prețului de exercitare. Plăţile vor fi efectuate de către o entitate intitulată Contraparte. În schimb, dacă prețul obținut de ei prin vânzarea de energie electrică pe piața concurențială este mai mare decât prețul de exercitare, producătorii beneficiari de CfD, vor trebui să ramburseze către Contraparte diferența respectivă, până la nivelul prețului de exercitare.

Mecanismul de tip CfD nu garantează vânzarea energiei electrice produse, ci numai prețul de exercitare, cu corecțiile aferente, obligaţiile vânzării electricității fiind preluate exclusiv de către dezvoltatorul proiectului.

Prin acest mecanism de piaţă, beneficiarii de CfD vor avea certitudinea obţinerii unui anumit nivel de venituri, care garantează recuperarea investiţiei iniţiale. Plăţile care vor fi efectuate de către Contraparte vor fi finanţate printr-o contribuție impusă tuturor consumatorilor de energie electrică. Eventualele fonduri suplimentare care ar rezulta din veniturile
returnate de către beneficiari vor fi incluse în fondul de plată al Contrapărţii.

Propunerea Ministerului Economiei este de stabilire a unui nivel maxim anual de sprijin, preconizat să fie acordat pentru întreg mecanismul CfD, defalcat pe tehnologii:
- se propune un buget estimat anual de subvenţii de circa 125 mil. Euro/anual, pentru proiecte în domeniul resurselor regenerabile;
- se propune un buget estimat anual de subvenţii de circa 215 mil. Euro/anual pentru proiecte nucleare;
- pentru instalațiile/echipamentele CSC/CUC, bugetul anual se va stabili atunci când instalațiile aferente CSC/CUC vor deveni comercial viabile.

Pentru mai multe amănunte, vezi Memorandumul


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1920 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  Nu din banii mei ! (Joi, 11 iunie 2020, 15:59)

  Tescovin [utilizator]

  Acest mecanism CfD, cu Memorandumuri și Entități contrapartinice se traduce în româna vulgară prin „ajutați un biet investitor !”
  Confruntat cu perspectiva sumbră ca nimeni să nu-i cumpere energia scumpă, investitorul eolian se milogește de stat să-i acopere diferența. Cu ce bani ? Cu ai mei și ai tăi, evident ! Desigur, statul zice „ok, dar dacă cumva reușești să vinzi peste „prețul de exercitare” (care e oricum mult peste prețul pieței !), îmi dai tu mie diferența”. Yeah right, ca și când ar fi vreo șansă să se întâmple asta...
  Eu nu sunt de acord să subvenționez din banii mei planurile de afaceri falimentare ale unora. Sunt sigur că cei care nu doresc ca banii lor să fie aruncați pe construcția de catedrale îmi vor da plus :)
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Joi, 11 iunie 2020, 16:33)

  Dor-El [utilizator]

  Mah, eu sunt pro energie nepoluanta, dar sa fie fara din alea cu elice ca infoaie covidul in aer.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu există energie nepoluantă (Joi, 11 iunie 2020, 18:10)

   Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui Dor-El

   ... cu excepția, probabil, a energiei pe care o produceți când dați la pedale.
   Toate - absolut toate ! - formele de energie disponibile comercial în prezent în lume sunt poluante, sub o formă sau alta. Noxe, oxizi de sulf, microparticule, metale grele, deșeuri nucleare, materiale non-biodegradabile, habitate distruse, specii periclitate etc, etc, etc, fiecare modalitate de producere a energiei poluează cumva.
   Dacă vrem cu adevărat energie nepoluantă, soluția deocamdată e mersul pe jos și plugul cu boi.
 • 0 (2 voturi)    
  VIITORUL este (Joi, 11 iunie 2020, 18:22)

  Bradisor [utilizator]

  a energiei din surse regenerabile chiar daca trebuie platit pt aceasta .
  Nu cred ca e bine sa nu ne gindim ca si copii si mai ales nepotii nostrii au dreptul sa traiasca pe o planeta cit de cit locibila.
  • 0 (0 voturi)    
   Planet of the Humans (Vineri, 12 iunie 2020, 9:13)

   Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui Bradisor

   Dacă mai credeți încă în balivernele cu „energii regenerabile”, vă recomand călduros documentarul Planet of the Humans:
   https://www.youtube.com/watch?v=Zk11vI-7czE

   Nu este, cum s-ar putea crede, propagandă anti-ecologistă finanțată de cartelurile petroliere, ci este un documentar cinstit produs de Jeff Gibbs, activist ecologist de o viață, și Michael Moore, vestitul regizor și producător de la Hollywood ale cărui simpatii ecologiste și poziții hotărâte în lupta anti-încălzire globală sunt binecunoscute.
   • +1 (1 vot)    
    Mai studiati (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 18:42)

    Bradisor [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

    ca invatatura n-a omorit pe nimeni,dar poluarea da.
    • 0 (0 voturi)    
     Ce-are sula cu prefectura ?! (Luni, 15 iunie 2020, 11:00)

     Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui Bradisor

     Documentarul pe care vi l-am indicat, și pe care mai mult ca sigur nu l-ați vizionat (altfel nu ați bate câmpii), contestă atributul de „regenerabil” pe care și-l arogă unele tehnologii energetice. Nu are legătură cu poluarea. Evident că toți ne-am dori energii nepoluante, dar, așa cum am argumentat într-un alt comentariu, așa ceva nu există deocamdată.
 • +1 (1 vot)    
  Pai daca-i nepoluanta (Joi, 11 iunie 2020, 23:03)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  De ce cer ,,sprijin" de la stat ?
  Si daca-l vor primi, asta inseamna marirea acelor taxe numite,,certificate verzi si cogenererare" de pe facturile fraierilor ! Adica tot noi ii platim pe acesti asa-zisi investitori, o excrocherie.
  • +1 (1 vot)    
   Statul e dator (Duminică, 14 iunie 2020, 12:01)

   Bradisor [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

   sa apere sanatatea populatiei.Poluarea este un factor major de risc si nu poate fi diminuata fara politici clare de sustinere a tehnollogiilor care conduc la reducerea acesteia.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by