Consumatorii de gaze au zeci de oferte mai avantajoase decât ofertele furnizorilor lor actuali. Conform unui studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă există 10 furnizori care oferă gaze naturale consumatorilor actuali ai ENGIE sub prețul ofertat de acesta și 16 furnizori (oferte) care oferă gaze naturale sub prețul pe care-l oferă EON la consumatorii săi actuali.

Comparator oferte gazeFoto: ANRE

Reamintim că ENGIE și E.ON controlează cea mare parte din piață, acoperind întreaga țară, însă au apărut zeci de furnizori care pot deveni o concurență serioasă. ENGIE controlează jumătatea de sud a țării, iar E.ON jumătatea de nord.

Mai sunt două săptămâni până la liberalizarea pieței de gaze, iar ceea ce trebuie să știe consumatorii este că pot alege din zeci de oferte.

Pentru zonele consumatorilor casnici de gaze unde furnizorul de gaze este ENGIE

Click pentru a deschide

Pentru zonele consumatorilor casnici de gaze unde furnizorul de gaze este EON

Click pentru a deschide

Click pentru a deschide

>

”Chiar dacă există oferte cu până la 14% mai mici decât ofertele marilor furnizori, datorită faptului că majoritatea consumatorilor casnici sunt confuzi în lipsa cunoștințelor minime privind negocierea și a mesajelor autorităților care justifică practicarea de prețuri incorecte pentru populație a actualilor furnizori, numărul celor care au contractat / accesat aceste oferte este extrem de mic”, a declarat președintele AEI, Dumitru Chisăliță.

Asociația menționează că la 1 iulie 2020 piața de gaze naturale pentru consumatorii casnici se liberalizează și consumatorii care nu își negociază contractul cu furnizorul actual sau cu unul nou, vor primi gaze la prețul stabilit unilateral de la furnizorul său actual.

Asociația Energia Inteligentă reunește profesioniști din domeniul energiei electrice și gazelor naturale, care militează pentru un preț corect al gazelor naturale și pentru creșterea transparenței în piața de energie din România. Misiunea asociației este de a contribui la o mai bună informare a consumatorilor de gaze și de energie din țara noastră.

Reamintim că începând cu 1 iulie 2020, prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casnici nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), acestea urmând a se forma liber pe piaţă, în funcţie de cerere şi ofertă. Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale.

Clienţii casnici pentru care furnizarea gazelor naturale se face în prezent la preţuri reglementate de ANRE trebuie să identifice oferta de furnizare care corespunde cel mai bine nevoilor lor şi să încheie, până la data de 30 iunie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial.

Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale, dintre cei licențiați de către ANRE, care activează pe piaţa cu amănuntul de gaze naturale, prin una dintre următoarele modalităţi:

  • acceptarea unei oferte publicate de către un furnizor, pe care clientul o consideră mai avantajoasă;
  • solicitarea, de la oricare furnizor, a unei oferte privind condiţiile comerciale şi preţul de furnizare, în vederea negocierii acestora, după caz;
  • selectarea furnizorului prin procedee specifice de licitaţie/achiziţie publică, dacă este cazul.

Pentru efectuarea unei analize comparative a ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale existente pe piață, se poate accesa aplicația "Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale", disponibilă pe pagina de internet a ANRE, la adresa: http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn, sau prin descărcarea pe dispozitivele mobile a aplicației ”ANRE”, disponibilă în magazinele online de aplicații App Store și Google Play.

După ce sunt adăugate criteriile de selecție, vor fi afișate oferte din partea mai multor furnizori din zona în care se află clientul. Prețul final de furnizare cuprinde prețul la producător, costul de transport și tariful de distribuție. De asemenea, există și un convertor MWh în KWh.

Citiți pe această temă și