Germania intentioneaza sa construiasca o banca internationala de combustibil nuclear destinat statelor cu obiective strict civile, fara a exista un risc de proliferare. Oficialii de la Berlin au prezentat deja proiectul Agentiei Internationale a Energiei Atomice (AIEA), institutie care se va ocupa cu administrarea acestei banci, informeaza AFP.

Proiectul, denumit "Proiectul sanctuarului multilateral de imbogatire" (MESP), prevede aprovizionarea statelor interesate cu energie nucleara, limitand riscurile de "deturnare", a anuntat ambasadorului german la AIEA, Peter Gottwald.

Germania "respecta dreptul inalienabil al tuturor statelor de a utiliza, in mod pasnic, energia nucleara, insa avem cu totii interesul de a minimaliza riscurile de proliferare legate de dezvoltarea utilitarii acestor tipuri de energie", a adaugat oficialul.

Propunerea reia un proiect formulat in repetate randuri de catre directorul general al AIEA, Mohamed El Baradei, menit a combate proliferarea nucleara. Ideea nu s-a concretizat pana in prezent din cauza lipsei de sustinere.

Potrivit oficialului aceste centre e imbogatire a uraniului vor fi conduse drept companii comerciale, beneficiind de extrateritorialitate.

Germania preconizeaza ca centrele vor fi create in tari care nu practica inca imbogatirea uraniului in scopuri comerciale, precum Germania, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Olanda si Rusia. De asemenea, statele gazda vor trebui sa dispuna de "infrastructura fiabila, de o buna accesibilitate, de o stabilitate politica si un respect deplin al acordurilor de non-proliferare".