"Anumiţi furnizori abuzează de o poziţie dominantă şi nu îşi reduc preţurile la consumatorul final în momentul în care pe piaţă cumpără gazul de la producători la un preţ mult mai mic. Aici aş vrea să atrag atenţia că în momentul de faţă se tranzacţionează gazul prin acel program de gas release undeva la 30 - 30 şi ceva de lei pe MWh pentru vară şi undeva la 48-50 lei pentru perioada de iarnă până la sfârşitul anului. În comparaţie cu 68 de lei, cât este acum, este o diferenţă foarte mare şi nu văd nicio reacţie a celor doi mari furnizori de gaze, ba din contră, nişte declaraţii de presă uşor arogante ale unui furnizor de gaze, ceea ce îmi lasă, trebuie să recunosc, un gust amar, o dezamăgire", a declarat ministrul, citat de Agerpres.
Acesta spune că există pârghiile necesare ca situația să nu rămână așa. "Preţurile la populaţie ar trebui să scadă cu cel puţin 10-15% faţă de nivelul actual. Că nu va fi cu 1 iulie, că va fi cu 15, că va fi cu 1 august, dar va trebui să fie (o ieftinire - n. r.), pentru că nu putem să rămânem aşa. Vă asigur şi îi asigur pe toţi românii că avem pârghiile necesare la nivelul Guvernului să facem acest lucru dacă observăm că în continuare se abuzează de poziţie dominantă în piaţă. Consiliul Concurenţei este pregătit, ANPC-ul este pregătit, ANRE-ul este pregătit, noi, ministerul, suntem pregătiţi şi o să intervenim dacă va fi cazul", a precizat Popescu.
Acesta a mai spus că trebuie făcută o campanie de informare cu privire la drepturile consumatorilor, că îşi pot schimba oricând furnizorul, că sunt preţuri competitive în piaţă.
Potrivit sondajului din cadrul "Barometrului Securităţii Energetice" doar 50,2% dintre români nu au aflat că piaţa gazelor naturale va fi liberalizată începând cu 1 iulie 2020. Trebuie precizat că sondajul a fost realizat în perioada 25 mai - 5 iunie 2020, practic cu o lună înainte de liberalizare. De asemenea, 77,6% au afirmat că nu au informaţii suficiente despre liberalizare.
Pentru mai multe amănunte despre acest sondaj, citește Peste trei sferturi dintre români sunt de acord cu explotarea gazelor din Marea Neagră
Daca nu semneaza nimeni noile contracte "avantajoase" si super-"ofertele" de retentie, s-ar cam putea sa se repozitioneze si astia mari. Momentan joaca la prosteala si se bazeaza ca romanii semneaza ce li se trimite si le e lene sa se intereseze sau sa schimbe ceva.
Mai exista si varianta interventiei statului pentru ca este vorba de consumatori captivi si pozitii dominante, dar nu m-as baza pe ce spun astia de la putere, la ce interese sunt.
Credeam ca astia sunt mai destepti ca cei de la psd, dar vad ca sunt prosti si hoti!
in plus psd da legi care apera hotii.
si tot psd cheama mineri cu bate sau jandarmi cu gaze.
crezi ca ne scapa psd de hoti si prosti ?! miram-as.
eu cred ca este imposibil sa scapi de prosti si hoti cata vreme psd este in parlament.
iar psd este in parlament pentru ca majoritatea hotilor si coruptilor voteaza psd.
NIMENI NU VOTEAZA PSD CA SA SCAPE DE CORUPTI.
Furaciune, ca-n "Romanica", Bronx-ul Europei!
Asazisul Consiliu al Concurentei, trebuia sa fie deja calare pe ei!
Dar, suntem in "Romanica"!
Din vagauna asta, trebuie sa fugi, fara sa mai privesti inapoi!