Presedintele Traian Basescu a declarat ca in timpul discutiilor avute joi la Bucuresti cu omologul sau sirb Boris Tadici a fost abordat si proiectul viitorului oleoduct Constanta-Trieste. Acesta este unul dintre cele mai importante proiecte energetice in care este implicata Romania, alaturi de gazoductul Nabucco.

Viitoarea conducta petroliera pan-europeana ar porni din portul Constanta, ar traversa o parte a tarilor foste iugoslave (Serbia, Croatia, Slovenia) si ar ajunge in portul italian Trieste, transportind petrol din zona caspica si a Asiei Centrale.

In aprilie anul trecut, tarile participante la proiect au semn un acord privind constructia viitorului oleoduct. Potrivit proiectului, conducta cu o lungime de circa 1. 856 km ar trebui sa transporte 40 milioane de tone de petrol anual, ajungand, in viitor, chiar la 90 milioane de tone pe an.

Costurile totale pentru ca sistemul sa devina operational sunt estimate la 2.62 miliarde dolari si pot ajunge pana la 3.96 miliarde, in functie de cantitatea de petrol transportata anual.

Oleoductul Constanta-Trieste ar fi concurat la nivelul Balcanilor de o viitoare conducta petroliera Burgas-Alexandroupolis, proiect sprijinit puternic de catre Rusia.