Niculae Havrileț: România are un potenţial eolian offshore uriaş și ar putea ajunge la nivelul Marii Britanii
"Există o oportunitate uriaşă pentru România în sectorul de offshore wind. Există un potenţial de 22 de GW în turbine cu fundaţie fixă, pe fundul mării, respectiv 50.000 de MW în fermele eoliene de tip floating. Acestea ar putea face ca România să devină în scurt timp, chiar începând cu 2025, exportator net de energie", a declarat Havrileţ, în cadrul Energy Strategy Summit, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, costurile aceste tehnologii au scăzut foarte mult, iar România ar putea ajunge din urmă Marea Britanie în doar cinci ani.
"Exista un studiu al Băncii Mondiale, care arată că România are o oportunitate uriaşă. Se face o comparaţie cu Marea Britanie, iar studiul arată că succesul înregistrat de Marea Britanie în acel sector, vreme de 20 de ani, se poate atinge în prezent, în România, cu actuala tehnologie, mult îmbunătăţită şi cu un cost redus, am putea atinge o dezvoltare similară, apropiată, în cinci ani", a mai spus oficialul ministerial.
El a amintit, în cadrul evenimentului organizat de energynomics.ro, că Transelectrica şi-a concentrat investiţiile în ultima vreme pentru creşterea capacităţii de preluare a producţiei de energie din sud-estul ţării.
România şi-a asumat atingerea unei ţinte de 30,7% privind ponderea energiei regenerabile în anul 2030, faţă de nivelul de 24% atins în 2017.

Guvernul ia în calcul „un statut special” pentru restaurante: Dacă își vor vaccina tot personalul să nu mai fie legați de rata de incidență
Din primăvară până-n toamnă, pandemia a dus la creșterea de 4 ori a românilor descurajați în a-și găsi un job
Trei scenarii pe termen scurt ale mediului de afaceri. De ce nu vor scădea prețurile la imobiliare și la cât ar putea ajunge euro
VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
Energia eoliana offshore este mai stabila si asigura un factor de capacitate mai mare decat eolianul pe continent iar impactul asupra ecosistemului este mai mic.
Tehnologia turbinelor eoliene a evoluat destul de mult, in prezent exista prototipuri de turbina de 12GW de tipul direct-drive (cu mentenanta redusa) care ofera o serie de avantaje fata de generatiile anterioare.
In urmatorii ani, pretul de instalare al energiei eoliene offshore va ramane la acelasi nivel cu pretul energiei nucleare insa este estimat ca va scadea si va deveni mult mai profitabil. Din acest motiv eu consider ca investitia in energie nucleara este o afacere proasta, Romania ar putea renunta atat la constructia reactorului 4 de la Cernavoda cat si la constructia rectorului 3.
Daca se urmareste ca Romania sa devina exportator de energie electrica pe baza potentialului eolian al Marii Negre ar deveni rentabila si construirea centralelor hidroelectrice de pompaj, cum este cel de la Tarnita care, in alte conditii, ar fi imposibil sa devina profitabil.