Colaborarea dintre Rusia si Moldova in domeniul energiei intra intr-o noua faza: miercuri, in cadrul vizitei la Moscova a premierului Vasile Tarlev, au fost realizate intelegeri principiale privind participarea Gazprom la prospectarea zacamintelor de gaze naturale de pe teritoriul repubicii.

Premierul Viktor Zubkov a catalogat cooperarea dintre cele doua tari drept un model demn de urmat, uitand de datoria de aproape 2 miliarde de dolari pe care Chisinau si Tiraspol au acumulat-o impreuna pentru gazul furnizat de Rusia.

De precizat, scrie NG, ca proiectul imbratisat cu atate repeziciune de guvernul rus, are, deocamdate, perspective destul de neclare. De altfel, ministrul moldovean al ecologiei a recunoscut ca este vorba despre intelegeri cat se poate de preliminare. Potrivit precizarilor sale, Moldova dispune de rezerve de gaze naturale in sudul tarii, studii de rigoare efectuandu-se in anii 70.

Acum trebuie doar verificat cat de corecte sunt prognozele vechi de 40 de ani. Totusi, chiar daca vor fi gasite zacaminte de gaze pe teritorul tarii, este greu de crezut ca vor reusi sa acopere necesarul economiei nationale. Potrivit datelor Ministerului economiei, in primul trimestru 2008, pretul gazului rusesc livrat Moldovei este de 187,81 dolari mia de metri cubi, cu 17,81 dolari mai mult decat anul trecut. IN al doile trimestru, Gazprom intentioneaza sa majoreze tariful la 209,6 dolari, pentru ca spre sfarsitul anului sa ajunga la 225,4 dolari.