Nu va trece mult timp până când vor fi finalizate discuțiile dintre statul român și posibili parteneri pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, susține ministrul Economiei Virgil Popescu, într-un interviu acordat HotNews.ro. Acesta a confirmat, practic, că există discuții cu astfel de parteneri. Întrebat dacă acești posibili investitori sunt din Europa sau de peste ocean, ministrul a afirmat că "poate fi un consorțiu euro-atlantic".

Virgil PopescuFoto: Hotnews

"Suntem în discuții, nu vă pot spune public unde ne aflăm. Când vom finaliza și vă asigur că nu va trece mult timp, vă vom informa. Evident că avem discuții", a afirmat Virgil Popescu. Acesta a precizat că trebuie să fie un consorțiu capabil să atragă finanțare. "O să vedeți într-un timp foarte scurt relansat acest proiect", a mai spus ministrul.

Potrivit acestuia, este luat în calcul inclusiv scenariul ca Nuclearelectrica să realizeze un reactor, pe cont propriu, fără să fie nevoie de o asociere.

Ministrul nu a dorit să avanseze o cifră legată de valoarea investiției. Premierul Ludovic Orban a spus joi că investiţiile pentru reactoarele de la Cernavodă s-ar putea ridica la 8-9 miliarde de euro. Virgil Popescu susține că premierul s-a referit la toate investițiile care ar urma să fie realizate la Cernavodă, nu doar la proiectul reactoarelor 3 și 4, o parte din bani fiind necesară pentru retehnologizarea reactorului 1.

În urmă cu câțiva ani, proiectul reactoarelor 3 și 4 era estimat la circa 6 miliarde euro, iar retehnologizarea reactorului 1 la 1,5 miliarde euro.

Guvernul a înființat, recent, un comitet de coordonare strategică pentru implementarea Proiectului Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă, potrivit unei decizii a premierului Ludovic Orban, publicate în Monitorul Oficial. Din acest comitet fac parte Virgil Popescu, ministrul economiei, Florin Cîțu, ministrul finanțelor, Cosmin Marinescu, consilier prezidențial, și Ionel Dancă, șeful cancelariei prim-ministrului.

Reamintim că acționarii Nuclearelectrica au renunțat la partenerii chinezi- China General Nuclear Power Corporation. Pe data de 12 iunie 2020, la solicitarea Ministerului Economiei, acționarii Nuclearelectrica au aprobat în ședința AGA de vineri încetarea negocierilor cu chineziide la China General Nuclear Power Corporation pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. A fost concretizată, astfel, intenția Guvernului de a renunța la chinezi și de a analiza alte opțiuni.

În luna ianuarie, premierul Ludovic Orban a declarat într-un interviu acordat HotNews.ro. că statul român ar putea renunța la parteneriatul cu o firma chineză, vechi de aproape cinci ani, pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. "Mie îmi este clar că nu o să meargă cu chinezii (...) Vom vedea cu ce partener (vor fi făcute reactoarele). Este vorba de partener și finanțare", a spus premierul.

Tot în ianuarie, Virgil Popescu, ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri, a declarat, într-un interviu acordat HotNews.ro, că premierul Ludovic Orban a avut dreptate când a afirmat că îi este clar că "nu o să meargă cu chinezii" parteneriatul legat de construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Virgil Popescu mai spunea că i se pare normal caastfel de investiții strategice să fie făcute cu parteneri NATO.

China General Nuclear Power Corporation, compania chineză implicată în proiect, a fost acuzată în 2016, de Guvernul SUA, de spionaj nuclear. De altfel, un comunicat al Departamentului de Justiție din 14 aprilie 2016 arată că încă de pe atunci existau suspiciuni în acest sens. Vezi aici comunicatul Departamentului de Justiție.

Cu toate acestea, discuțiile cu chinezii au continuat.

În urmă cu un an, Ministerul Energiei ar fi propus ca suma pe care să o suporte investitorii să fie peste 200 de milioane de euro anual. În mai 2019, la Ministerul Energiei a fost semnat un document numit acordul investitorilor în formă preliminară.De atunci nu s-a mai întâmplat nimic.

Nuclearelectrica a semnat pe 9 noiembrie 2015, cu reprezentantii companiei China General Nuclear Power Corporation, Memorandumul de Intelegere privind construirea Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda.

Potrivit memorandumului, cele doua parti ar fi urmat să înființeze o companie de proiect, de tip joint-venture, in care compania chineza va detine o participatie de cel putin 51% si care va prelua valoarea investitiei Nuclearelectrica in filiala sa EnergoNuclear SA (vechea companie de proiect).

Citește și Ce nu a spus Iohannis: Proiectul cu chinezii pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă a fost deja discutat în CSAT și declarat prioritar/ Ședința CSAT a avut loc după ce au apărut suspiciuni de spionaj legate de compania chineză