Gazele din Marea Neagră pot ajuta România să îşi revină din punct de vedere economic post-pandemie, însă modificările la Legea offshore întârzie, ceea ce erodează fundamentul economic al acestui proiect, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, într-un interviu acordat Agerpres.

Foraj Marea NeagraFoto: AGERPRES

"Decizia finală de investiţie depinde de mai multe premise-cheie, inclusiv Legea offshore, unde nu vedem progrese. Orice întârziere erodează fundamentele economice ale proiectului (n.red. Neptun Deep)", a spus Christina Verchere.

Potrivit acesteia, gazul din Marea Neagră ar putea fi o sursă de venituri evaluate de Deloitte la 1,2 miliarde de euro pe an în etapele de producţie. Este o resursă care ar putea susţine dezvoltarea altor industrii conexe, cum ar fi petrochimia sau transportul, generând, astfel, creştere economică.

Pentru Neptun Deep, doar explorarea şi evaluarea investițiile depăşesc 1,5 miliarde de dolari, a mai afirmat reprezentantul OMV Petrom. Christina Verchere a mai spus că producția OMV Petrom ajunge cu prioritate la consumatorii români, care sunt principalii beneficiari.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat recent, într-un interviu pentru HotNews.ro, că investitorii din Marea Neagră înțeleg faptul că Parlamentul nu este suficient de funcțional, cu majoritate stabilă, pentru ca Legea offshore să fie modificată, consideră ministrul Economiei, Virgil Popescu. Acesta consideră că "toți așteaptă un nou parlament cu o majoritate stabilă, care să și vrea să facă acest lucru (n.red. să modifice Legea offshore)". Ministrul a mai spus că este "convins că se va lua decizia de investiție de la anul".

Citește și

Virgil Popescu, despre gazele din Marea Neagră: Sunt convins că se va lua decizia de investiție de la anul