​Executivul ar putea aproba vineri proiectul de OUG privind programul național de racordare a populației și firmelor la sistemul inteligent de distribuţie a gazelor naturale. Proiectul de OUG este discutat de mai multe săptămâni, însă există șanse ca vineri să fie aprobat. Programul are o valoare de 1 miliard de euro, din fonduri europene, și se întinde până în 2027.

Contor de gazeFoto: Distrigaz Sud

Vezi

OUG privind racordarea la gaze

Valoarea apelului de proiecte aferent programului naţional, pentru perioada de programare 2014-2020, este egală cu valoarea în lei a unei alocări de 968.000 mii lei, la cursul de schimb din data aprobării prin ordin de către ministrul Fondurilor Europene a ghidului solicitantului pentru dezvoltarea reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale în vederea creşterii nivelului de flexibilitate, siguranţă, eficienţă în operare, precum şi de integrare a activităţilor de transport, distribuţie şi consum final.

Valoarea contractelor de finanţare care se pot încheia în cadrul programului naţional pentru perioada de programare 2014-2020 este în limita valorii programului naţional la care se aplică mecanismul de supracontractare prevăzut de articolul 12 din OUG 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020 cu modificările şi completările ulterioare.

Valoarea programului național pentru perioada de programare 2021-2027 este de 3,872.000 mii lei echivalent în lei la cursul de schimb euro la data aprobării prin ordin de către ministrul Fondurilor Europene a ghidului solicitantului pentru racordarea populației și a clienților noncasnici la sistemul inteligent de distribuție a gazelor naturale, cu condiția aprobării prin decizia Comisiei Europene a programului operațional în cadrul căruia va avea loc finanțarea.