Autoritatea de concurență din Polonia a amendat Gazprom cu 213 milioane de zloți (48,2 milioane de euro) din cauză că gigantul rus din domeniul energiei nu a cooperat în cadrul investigației privind construirea conductei de gaze Nord Stream 2, transmite Reuters.

GazpromFoto: Gazprom

Polonia se opune conductei, care va aduce gaz din Rusia în Germania prin Marea Baltică, acuzând faptul că doar va întări poziția dominantă a Gazprom pe piața europeană a gazelor.

Autoritatea de concurență și protecția consumatorului din Polonia (UOKiK) a anunțat, la începutul lunii iunie, că ar putea amenda Gazprom cu 50 de milioane de euro din cauza lipsei de cooperare în privința anchetei anti-monopol privitoare la Nord Stream 2.

UOKiK a anunțat în 2018 că a acuzat șase companii, printre care și una deținută de Gazprom, de finanțarea construcției conductei fără a avea acordul legal necesar. De asemenea, la începutul acestui an, autoritatea poloneză a informat că Gazprom nu a furnizat documentele cerute.

”Gazprom nu poate acționa deasupra legii și, de aceea, am inițiat proceduri contra companiei pentru aplicarea unei amenzi pentru eșecul în furnizarea de informații în timpul unei investigații în desfășurare”, a spus șeful UOKiK, Tomasz Chrostny.

Consorțiul Nord Stream 2 este condus de Gazprom, jumătate din finanțare fiind oferită de companiile germane Uniper și Wintershall, de Shell, OMV și Engie.

În 2018, UOKiK a amendat Engie cu 40 de milioane de euro pentru că nu a furnizat documente și informații legate de acest caz.