Noi obligații la construirea de clădiri noi sau renovări majore: Stații de încărcare a vehiculelor electrice și automatizarea temperaturii în clădiri

de C.P.     HotNews.ro
Vineri, 7 august 2020, 11:52 Economie | Energie


Statii incarcare masini electrice
Foto: Flickr - Karlis Dambrans
Clădirile noi sau care vor fi supuse unor lucrări de renovare majoră vor trebui să aibă infrastructură pentru instalarea stațiilor de încărcare a vehiculelor electrice, dacă dețin peste 10 locuri de parcare. Echiparea cu dispozitive automate pentru reglarea distinctă a temperaturii și calității aerului interior devine de asemenea obligatorie, potrivit prevederilor Legii 101/2020, publicată în Monitorul Oficial în luna iulie, informează România Eficientă.

România își aliniază legislația internă cu directivele europene în domeniul eficienței energetice și face astfel pași importanți înainte pentru a avea clădiri tot mai sănătoase și sustenabile. Pandemia nu a oprit eforturile Comisiei Europene în direcția neutralității climatice. Dimpotrivă, eficiența energetică rămâne pilonul principal al Pactului Ecologic european”, spune Radu Dudău, președinte al Energy Policy Group (EPG) și coordonator al proiectului România Eficientă, proiect privat de eficiență energetică din România.

Principalele noutăți

1. Prevederi privind electromobilitatea. În cazul clădirilor nerezidențiale noi sau supuse unor lucrări de renovare majoră, care au mai mult de 10 locuri de parcare, investitorii/proprietarii acestora, după caz, sunt obligați să instaleze cel puțin un punct de reîncărcare pentru vehicule electrice, precum și tubulatura încastrată pentru cablurile electrice pentru cel puțin 20% din locurile de parcare prevăzute.

Acestea trebuie să permită instalarea, într-o etapă ulterioară, a punctelor de reîncărcare pentru vehicule electrice. Regula se aplică atunci când parcarea se situează în interiorul clădirii sau este adiacentă acesteia, ori dacă măsurile de renovare includ parcarea sau infrastructura electrică a clădirii/parcării.

În cazul clădirilor nerezidențiale existente cu peste 20 de locuri de parcare, proprietarii au obligația de a instala până la data de 1 ianuarie 2025 un număr de puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice cel puțin egal cu 10% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice. Excepție de la aceste obligații fac clădirile deținute și ocupate de întreprinderi mici și mijlocii.

În cazul clădirilor rezidențiale noi sau renovate major, care au mai mult de 10 locuri de parcare, investitorii/proprietarii acestora, după caz, sunt obligați să asigure instalarea tubulaturii încastrate pentru cabluri electrice pentru fiecare loc de parcare, pentru a permite instalarea într-o etapă ulterioară a punctelor de reîncărcare pentru vehicule electrice.

Prevederile de mai sus nu se aplică clădirilor rezidențiale și nerezidențiale noi sau supuse unor renovări majore pentru care au fost depuse cereri de autorizație de construire înainte de 10 martie 2021. De asemenea, ele nu se aplică nici clădirilor existente rezidențiale și nerezidențiale supuse unor renovări majore pentru care costul estimativ al instalațiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice și de încastrare, prevăzut în devizul general și specificat în memoriul pe specialități, depășește 7% din costul total al renovării majore a clădirii.

2. Prevederi privind controlul automat al temperaturii. Legea 101/2020 prevede și că pentru clădirile noi al căror certificat de urbanism este emis după data de 15 septembrie 2020, investitorii sunt obligați să asigure echiparea cu dispozitive de autoreglare pentru reglarea distinctă a temperaturii și calității aerului interior, în fiecare încăpere încălzită/răcită, dacă acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic și economic.

Pentru clădirile existente, proprietarii/administratorii sunt obligați să instaleze, tot în măsura în care acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic și economic, dispozitive de autoreglare a temperaturii la înlocuirea generatoarelor de căldură/frig.

Pentru clădirile existente conectate la sisteme de încălzire centralizată, dacă la înlocuirea generatoarelor de căldură din sistemul de termoficare echiparea cu dispozitive de autoreglare nu este fezabilă din punct de vedere economic sau poate conduce la încălcări ale dreptului de proprietate, proprietarii/administratorii sunt obligați să instaleze dispozitive de autoreglare atunci când sunt înlocuite schimbătoarele de căldură din clădiri.

3. Prevederi privind Strategia națională de renovare pe termen lung. Pentru sprijinirea renovării parcului național de clădiri rezidențiale și nerezidențiale, publice și private, și transformarea sa treptată într-un parc imobiliar cu un nivel ridicat de eficiență energetică și fără emisii de carbon până în anul 2050, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) elaborează o strategie de renovare pe termen lung, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

O primă versiune a strategiei se va publica pe pagina de internet a MLPDA până la data de 15 august 2020. Strategia se actualizează o dată la 10 ani și se transmite Comisiei Europene ca parte a Planului Național Integrat de Energie și Schimbări Climatice, elaborat de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Legea 101/2020 mai prevede facilitarea accesului la instrumente de consiliere accesibile și transparente, cum ar fi ghișeele unice pentru consumatori și serviciile de consultanță în domeniul energetic, în ceea ce privește renovările care vizează eficiența energetică și instrumentele financiare relevante.

Legea 101/2020 transpune prevederile Directivei 2018/844/UE privind performanța energetică a clădirilor și ale Directivei 2012/27/UE privind eficiența energetică.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7577 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  Mda (Vineri, 7 august 2020, 12:50)

  Fanel01 [utilizator]

  Asteptam si ceva simplificari pe la obtinerea de avize pt autorizatii ca sa nu mai foe lumea nevoita sa dea spaga peste tot
  • +3 (5 voturi)    
   Spaga este esenta Romaniei, un popor ticalos (Vineri, 7 august 2020, 15:15)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Fanel01

   nu poate avea o tara fara spaga.
 • +2 (12 voturi)    
  Curent (Vineri, 7 august 2020, 13:02)

  mr. no comment [utilizator]

  Dar ideologii astia, sa nu le zic idiotii naibii, au intrebat si baietii de la Electrica daca au de unde sa le furnizeze puterea necesara, ca un punct de incarcare are nevoie de 6kw, o sa spuneti ca nu e mult, de acord, dar eu de ex am in fata blocului 100 de locuri de parccare, de unde aveti voi senzatia ca baietii de la enel vor scoate inca 120 kw, cand ei au acum probleme daca pornesc aparatele de aer conditionat la mai mult de 25% din locuinte?
  • +5 (7 voturi)    
   iarna car si vara sanie.. (Vineri, 7 august 2020, 14:59)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui mr. no comment

   Ce propui?.. Sa lasam infrastructura asa cum este si peste 10 ani sa ne miram ca a trecut o zi fara o pana de curent?
   Pasul 1 pentru schimbare este legislatia.
 • -8 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 7 august 2020, 13:04)

  [anonim]

 • +8 (10 voturi)    
  cum vine asta (Vineri, 7 august 2020, 13:14)

  AM1981 [utilizator]

  Cum vine asta: "...sunt obligati sa....daca este posibil"?
  • +3 (5 voturi)    
   Romania e o mizerie (Vineri, 7 august 2020, 15:16)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui AM1981

   Asa vine. Totul e o bataie de joc.
  • +7 (7 voturi)    
   Îți explic eu cum vine asta (Vineri, 7 august 2020, 15:43)

   fghr [utilizator] i-a raspuns lui AM1981

   Pt oamenii de buna credință va fi obligatoriu pentru ca trebuie sa se poată , in timp ce pentru interlopii dezvoltatori sau evazioniștii dezvoltatori va fi Opțional ...
   • 0 (0 voturi)    
    sa facem (Sâmbătă, 15 august 2020, 8:28)

    Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui fghr

    Sa facem o schema cum arata noile rezidente fara garaj subteran sau cu locuri insuficiente, desi in proiectul initial erau prevazute conform legii?
 • -3 (11 voturi)    
  mai este un aspect interesant (Vineri, 7 august 2020, 13:20)

  AM1981 [utilizator]

  Nu exista legislatia necesara pentru a incasa bani de la cei care incarca vehicule electrice. Da se poate cere o taxa de parcare, dar nu pentru energia consumata pentru a incarca vehiculul electric. Deci in final cel/cei cu vehicul elctric intr-un complex rezidential nou va incarca pe banii tuturor locatarilor. Superb nu?!?
  • +5 (9 voturi)    
   pica drobul de sare.. (Vineri, 7 august 2020, 15:01)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui AM1981

   Fara statii de incarcare se rezolva sigur problema... ;)

   Dupa comentarii, cred ca unii ar trebui sa primeasca doar permis de conducere car cu boi... exclusiv pe drumuri neasfaltate.
 • +2 (2 voturi)    
  mie mi se pare util (Sâmbătă, 8 august 2020, 15:32)

  g01an [utilizator]

  lipsa posibilitatii de a incarca cand ajung acasa, la bloc, este principalul motiv pentru care stau departe de o masina electrica. range-ul nu ma afecteaza la fel de tare precum asta.

  desigur, degeaba ai legi daca nu sunt puse in aplicare. trebuiau sa-si faca si locuri de parcare blocurile noi, marea majoritate nu respecta. nici nu se iau masuri. inteleg ca ar fi mai ieftin sa traga niste fire decat sa "iroseasca realstate" pe parcari, dar este multa rea-vointa la mijloc...
 • -2 (2 voturi)    
  Pare, inca o lege cu dedicatie... (Duminică, 9 august 2020, 21:08)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  Romania e sugrumata de masini electrice, fatadele locuintelor si drumurile sunt pline de prize si prelungitoare.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by