Premierul Ludovic Orban a anunțat că a fost finalizat gazoductul Ungheni - Chişinău, însă nu a fost făcută o inaugurare. Premierul susține că va exista posibilitatea furnizării de gaze din România în Republica Moldova. HotNews.ro a arătat recent că proiectul a fost finalizat, însă marea problemă este că nu se știe ce gaz va circula prin conductă.

Conducta Ungheni-IasiFoto: AGERPRES

"Am o veste bună să vă dau. Chiar dacă nu s-a făcut o inaugurare a unei investiţii extrem de importante pentru România, această investiţie este gata, este vorba de gazoductul Ungheni-Chişinău. Investiţia realizată de Transgaz, investiţie care este finalizată şi care o dată cu finalizarea acestei investiţii există posibilitatea furnizării gazului natural în Republica Moldova, gaz natural care să provină din România, oferindu-le astfel o alternativă locuitorilor din Republica Moldova la gazul rusesc", a spus Orban.

Conducta a fost construită de Vestmoldtransgaz SRL, companie achiziționată de Transgaz prin filiala sa Eurotransgaz. Motivul care a stat la baza acestui proiect este mult-pomenita diversificare a surselor de aprovizionare. Republica Moldova, țară dependentă 100% de gazul rusesc, avea ca angajament, odată cu aderarea la Comunitatea Energetică în octombrie 2010, diversificarea surselor. Pentru a se putea integra pe piața energetică europeană, angajamentul prevedea și accesul nediscriminatoriu al părţii terţe la reţelele de transport al gazelor naturale. Așa s-a apucat compania românească Transgaz de construit conducta până la Chișinău.

Inițial, a fost construită conducta Iaşi-Ungheni, cu o capacitate de 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale, care a fost pusă în funcțiune în anul 2014. În acel stadiu era total inutilă. Până acum a stat goală. Apoi, în februarie 2019, au început lucrările pentru extinderea ei până la Chișinău. Adică, 120 km de conductă și trei stații de predare a gazelor naturale. Acum, a fost finalizată. La ce va fi folosită?

Pentru mai multe amănunte, citește:

Gazoductul Iași-Chișinău este, tehnic, gata / Practic, este încă o țeavă goală