Douăzeci şi patru din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au transmis o notă de protest Statelor Unite faţă de presiunile exercitate asupra proiectului Nord Stream 2, iar Washingtonul a replicat că nu acceptă dominaţia energetică a Rusiei, afirmă surse citate de presa germană şi americană, scrie Mediafax citând Die Welt.

Traseul Nord StreamFoto: Wikipedia

Potrivit publicaţiei Die Welt, 24 dintre cele 27 de ţări din cadrul Uniunii Europene au denunţat, într-un mesaj video, ingerinţele Washingtonului în politicile energetice comunitare. "Putem confirma că pe data de 12 august a avut loc un demers lansat la invitaţia delegaţiei UE la Departamentul de Stat american, referitor la politica SUA de sancţiuni. Douăzeci şi patru de state membre UE s-au alăturat iniţiativei, care s-a derulat prin videoconferinţă", au declarat surse diplomatice de la Bruxelles citate de publicaţia germană Die Welt.

"Suntem foarte preocupaţi de avertismentele Statelor Unite privind sancţiuni asupra companiilor şi intereselor europene. Uniunea Europeană consideră aplicarea extrateritorială de sancţiuni drept o încălcare a reglementărilor internaţionale", au transmis 24 de state UE în nota de protest.

Nu este clar care sunt cele trei state membre UE care nu s-au alăturat iniţiativei.

Administraţia Donald Trump a ameninţat cu sancţiuni firmele implicate în proiectul gazoductului Nord Stream 2.

Comisia Europeană a confirmat vineri iniţiativa. "A fost o acţiune informală la care statele membre s-au putut ralia pe bază de voluntariat". Ameninţările cu sancţiuni "se înscriu într-o tendinţă mai largă, una îngrijorătoare", a explicat Nabila Massrali, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Administraţia Donald Trump anunţă că nu va accepta dominaţia energetică a Rusiei în Europa

Ambasada SUA din Germania a replicat la nota de protest, avertizând că nu va accepta dominaţia energetică a Rusiei în Europa, conform publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.

La rândul său, Departamentul de Stat american a explicat, potrivit agenţiei Bloomberg, că "poziţia SUA are rolul limitării activităţilor negative exercitate de Rusia". "Continuăm colaborarea cu partenerii noştri europeni pentru a le clarifca faptul că proiectul Nord Stream 2 permite Rusiei să utilizeze resursele energetice ca armă politică în Europa şi să submineze securitatea Ucrainei", a transmis Departamentul de Stat de la Washington.

Germania, care deţine Preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a respins, marţi, ameninţările Administraţiei Donald Trump asupra proiectului gazoductului Nord Stream 2, subliniind că va intensifica suveranitatea Uniunii Europene. "Niciun stat nu are dreptul de a dicta Uniunii Europene politica energetică. Iar aceste acţiuni nu vor avea succes", a declarat Heiko Maas, ministrul german de Externe, în cursul unei vizite la Moscova, unde s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov. "Sancţiunile asupra partenerilor sunt în mod clar un pas pe un drum greşit", a subliniat Heiko Maas, referindu-se la ameninţările Washingtonului privind impunerea de sancţiuni din cauza proiectului gazoductului dintre Rusia şi Germania.

Heiko Maas a subliniat că, pe durata mandatului Preşedinţiei Consiliului UE, Germania va încerca să consolideze suveranitatea Uniunii Europene. Europa are valori şi interese; "dacă ne sunt afectate interesele, atunci vom aduce în discuţie acest lucru", a subliniat Heiko Maas, conform publicaţiei Süddeutsche Zeitung şi ediţiei germane a agenţiei Reuters.

La rândul său, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a afirmat că proiectul gazoductului Nord Stream 2 trebuie finalizat.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a criticat frecvent proiectul gazoductului Nord Stream 2, care va face legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică. Recent, în contextul diminuării efectivelor americane din Germania, liderul SUA a declarat: "Trebuie să apărăm Germania de Rusia, este în regulă, dar Germania plăteşte Rusiei miliarde de dolari pentru energie".

Statele Unite susţin că vor reducerea dependenţei Europei de resursele energetice ruse. Moscova acuză Washingtonul că vrea să vândă gaze în Europa. Uniunea Europeană a denunţat presiunile SUA.

Citește:

Gazoductul Nord Stream 2: Berlinul, iritat de noile amenințări americane