Unul dintre scenariile prezentate de Transelectrica arată ce s-ar putea întâmpla dacă din cauza dificultăților financiare cu care se confruntă producătorii, nu se vor putea realiza până în 2024 proiectele de grupurile noi pe gaz natural incluse într-un scenariu referinţă, în condițiile în care ar putea să fie închise capacitați existente de 3579 MW.
Rezultatele modelării acestui scenariu arată că, în lipsa unor măsuri (ex., piața de capacitate etc), capacitatea lipsă la vârful de sarcină estimat ajunge la 3 GW (adică 3.000 MW) în 2024 și respectiv 3,2 GW în 2029, la limita capacității de import a RET, ce va creşte în timp, pe măsură ce se finalizează proiectele de investiţii de interconexiune ale Transelectrica, de la o valoare 3 GW în 2024, la 3,6 GW în 2029.
Potrivit Transelectrica, acoperirea unei părți importante a consumului intern net prin import implică riscuri majore legate de potențiala lipsă de resurse regionale în ceea ce privește capacitățile de producere a energiei electrice. Aceasta în condițiile în care soldul anual al țărilor din regiune, care, cu excepția Bulgariei și Cehiei, sunt net importatoare (Ungaria, Polonia, Croația, Serbia).
Ce capacități ar putea să fie închise
- 906 MW pe lignit la Complexul Energetic Oltenia S.A (4 grupuri la Turceni = 1196 MW, 3 grupuri la Rovinari = 888 MW, 2 grupuri la Ișalnița= 582 MW, 2 grupuri la Craiova =240 MW), ca o consecință a evoluţiei prețului certificatelor de CO2 asupra situației financiare a acestuia,
- 190,7 MW pe lignit la CET Govora, din considerente financiare, dar și datorită faptului că centrala este dependentă de resursa primară provenită de la CE Oltenia,
- 130 MW pe huilă la Complexul Energetic Hunedoara (grupul 4 Paroșeni), care, din cauza dificultăților financiare și restricțiilor impuse de conformarea la cerințele de mediu, poate rămâne cu un singur grup disponibil (la Deva),
- 352 MW pe gaze la CET Galaţi, din cauza situației de insolvenţă cu care se confruntă centrala, cu riscul de a intra în faliment.
Scenariul de referință: Noi capacități de 545 MW
Astfel, pentru perioada 2020-2029, analiza dezvoltării reţelei a luat în considerare un Scenariu de Referință de evoluție a capacităților de generare, ce include un program de retrageri definitive din exploatare ale unor grupuri termoelectrice, la atingerea duratei de viaţă sau din cauza neîncadrării în cerinţele Uniunii Europene privind poluarea, totalizând 1094 MW putere netă disponibilă.
În unele cazuri, casarea grupurilor este asociată cu intenţia de înlocuire a acestora cu grupuri noi, mai performante. Capacitățile noi trebuie să aibă o eficiență globală ridicată, să fie flexibile și să asigure conformarea la condițiile impuse prin codul de rețea și reglementările conexe, la nivel european. Conform acestui scenariu de dezvoltare, în aceeaşi perioadă va fi repus în funcțiune, după reabilitare, grupul 1 nuclearelectric la Cernavodă (oprit în retehnologizare pentru prelungirea duratei de viaţă), cu o putere netă disponibilă de 660 MW.
În ceea ce priveşte intenţiile de instalare de grupuri noi, conform informaţiilor transmise de producătorii existenţi, acestea însumează o putere netă disponibilă de circa 545 MW, exclusiv proiectele bazate pe energie regenerabilă.
- grupuri noi pe gaze naturale: turbine cu gaze sau ciclu combinat,
- de condensaţie (Compania Romgaz derulează un proiect de investiții într-o centrală pe gaze naturale cu ciclu combinat la Iernut, cu capacitatea instalată de 430 MW)
- cogenerare (Oradea, Govora, Palas)
- finalizarea unor centrale hidroelectrice aflate în diferite stadii de execuţie
- alte grupuri noi de energie regenerabilă intermitente: eoliene, solare (fotovoltaice);
- grupuri noi de energie regenerabilă pe biomasă
A fost analizat și un Scenariu alternativ, (verde), ce corespunde Scenariului Favorabil de evoluție a consumului, caracterizat prin condiţii economice şi financiare favorabile implementării politicilor energetice promovate la nivelul UE (investiţii majore, integrarea surselor regenerabile, creşterea eficienţei energetice, reducerea emisiilor de CO2, dezvoltarea maximă a soluţiilor de tip Smart Grid şi a capacităţilor de stocare a energiei). În acest scenariu, la nivelul anului 2029 este pus în funcțiune grupul 3 nuclear la Cernavodă și o capacitate de stocare de 1000 MW (centrala hidroelectrica cu acumulare prin pompaj Tarnița), capacitatea totală din surse regenerabile (exclusiv hidro), ajungând la 7100 MW.
Vezi aici planul de dezvoltare a rețelei electrice de transport în perioada 2020–2029
Daca esti de parere ca energia nucleara este ieftina, iti recomanda sa incepi sa iei in calcul si costurile de decomisionare a reactorului, de depozitare a deseurilor dar si costurile de retehnologizare periodica.
Sunt doar sume exprimate in miliarde de euro.
Nici microhidrocentralele nu sunt ecologice.
Nu poti face varful de sarcina cu eoliene, pentru ca vantul bate cand vrea el.
Nu poti nici cu panouri solare, ca norii vin cand vor ei, nu cand vrei tu.
Nu poti nici cu hidro, pentru ca daca e seceta, sufli a paguba.
Varful de sarcina il acoperi cu generatoare termice -- pe carbuni sau gaz, sau cu reactoare nucleare.
Ce e pe carbuni inchidem ca e gaura neagra, reactoare nucleare nu putem face in 4 ani, ramane gazul.
Orice curba de consum are 2 varfuri ( de dimineata si de seara )si 2 goluri ( de zi si de noapte) pe langa nivelul de baza.
Nivelul de baza este asigurat intotdeauna de centrale ce pot genera putere constanta pentru o durata mare de timp.
Aici intra in principal centralele pe carbune, reactoarele nucleare si unele hidrocentrale mari.
De ce? Timpul de pornire si de oprire al acestor unitati este mare, cel putin 24h ( exceptie hidro)
Nu poti pune in functiune rapid aceste grupuri. Asa spune fizica.
Varfurile sunt asigurate de grupurile rapide, in special hidrocentrale si centrale pe gaz ( subiect nostru).
Acestea pot fi amorsate rapid, cu costuri relativ reduse ( poti mereu da drumul mai tare la apa ).
Problemele noastre sunt:
- finalul duratei de viata a centralelor pe carbune
- finalul duratei de viata a reactoarelor nucleare 1 si 2
Deci, nu va mai putea fi acoperita baza de consum, nu varfurile.
Solutiile sunt urmatoarele:
- constructia de noi grupuri mari ( costisitor, ineficient, poluant ( nimeni de pe planeta asta nu mai construieste grupuri asa de mari precum cele din zona Turceni, Rovinari, in afara de chinezi, carora nu le pasa de poluare)
- finalizarea reactoarelor 3 si 4 si retehnologozarea reactoarelor 1 si 2 ( scump, timp mare de realizare, dar ar rezolva o mare parte din baza de consum folosind o sursa de energie relativ nepoluanta )
- constructia de grupuri energetice pe gaz - solutie tot pentru varfurile de sarcina pe termen scurt pentru ca gazul nu este ieftin
Si in ultimul rand, si cel mai important, dupa parerea mea:
Adoptarea unor solutii inteligente de gestionare a consumului astfel incat curbele de sarcina sa se aplatizeze si sa taie varfurile de sarcina ( cat se poate )
Aceste solutii sunt:
- energii regenerabile ( cu toate ca vantul bate cand vrea el, este posibil sa alimentezi o tara intreaga doar cu vant, cu anumite amendente - vezi cazul Danemarcei)
- cresterea utilizarii autovehiculelor electrice, inclusiv ca metoda de stocare a energiei - in timpul golului de zi, masinile electrice care stau se vor incarca, inmagazinand posibila energie in plus ce o pot produce panourile solare de exemplu.
- controlul inteligent al consumului de energie, in vederea optimizarii echipamentelor ce functioneaza cand nu e nevoie ( exemplu: un astfel de sistem iti poate opri consumul de curent cand tu esti plecat de acasa - inmultind asta cu milioane de apartamente goale care consuma aiurea energie cand nu e nimeni acasa, curba poate fi aplatizata )
Nu mai pomenensc si avantajul energiilor regenerabile de a scadea pretul energiei pe bursa si prin urmare, de a scadea costul energiei pentru fiecare dintre noi.
Prin urmare, solutiile sunt multe si trebuie combinate eficient:
- centrale pentru baza consumului ( nuclear + hidro)
- centrale rapide ( gaz + hidro )
- energii regenerabile
- mobilitate electrica
- solutii inteligente de automatizare si control al consumului
Solutia logica ramane nuclear+hidro pentru asigurarea echilibrului in sistem si wind-wave-solar pentru reducerea emisiilor.
Altfel, bun mesaj, felicitari... chiar daca primele doua din cele trei "solutii inteligente de gestionare a consumului" propuse or fi ele inteligente, dar n-au treaba cu gestionarea consumului :-)
- oamenii merg la birou cu masinile electrice incarcate, la birou le pun din nou la incarcat.
Acestea, cat timp se afla acolo, se incarca din surplusul de productie solara al cladirii de birouri in care sunt parcare.
Astfel, masinile pot fi folosite ca un sistem de stocare a energiei, putand sa pleci acasa cu ea gata incarcata din energie verde, nepoluanta.
Prin urmare, cand vei ajunge acasa nu va fi nevoie sa o tii la incarcat prea mult pentru ca oricum ai plecat cu ea incarcata de la birou.
Chiar daca ai nevoie sa o incarci, o vei incarca de asemenea din energie verde pentru ca panourile tale solare de acasa au inmagazinat energie in baterii de stocare individuale pe timpul zilei, cand toata lumea e plecata ( da, solutia se poate aplica si la blocuri si la case individuale - nu ne-am gandit niciodata cat spatiu util se pierde pe acoperisurile blocurilor )
Toate acestea duc spre punctul 2
- odata ajuns acasa iti asiguri necesarul de energie din panouri solare pentru varful de seara ( gatit, spalat etc). Asta pe langa incarcatul masinii.
Stii ca iti va ajunge energia stocata pentru ca apartamentul tau sau casa ta au fost deconectate pe durata absentei tale de acasa. Prin urmare, nimic nu s-a risipit.
Orice a fost produs mai mult decat capacitatea de stocare, a fost injectat in sistem, reducand astfel productia din alte surse de energie.
Asta inseamna Demand Side Management, ce face din conceptul integrat de Smart Grid.
Pe tot parcursul zilei a batut si vantul si prin urmare un alt procent semnificativ din consum este asigurat de centrale eoliene.
Nu bate vantul, pot fi pornite rapid centralele hidro, si in ultima instanta, cele pe gaz.
Toate aceste solutii adunate elimina necesitatea folosirii surselor conventionale pentru asigurarea varfurilor.
Toate aceste solutii aplatizeaza curba de sarcina.
Evident, nu este suficient.
Dar astfel de solutii pot aduce imbunatatiri semnificative sistemului energetic.
Asta insemna sustenabilitate.
Sunt masuri bune, laudabile, inteligente, dar nu sunt solutii de gestionare a consumului, asta-i tot. Nu va mai straduiti s-o dati pe dupa piersic incercand cu tot dinadinsul sa le atribuiti merite pe care nu le au.
Nu "gestionezi consumul" instaland regenerabile cu nemiluita. Dimpotriva, esti obligat sa gasesti metode inovative de echilibrare - inclusiv demand side management - tocmai pentru ca ai injectii imprevizibile tot mai mari de energie regenerabila, care nu mai pot fi echilibrate doar din partea de productie. Regenerabilele CRESC problema, nu o rezolva.
La fel, automobilul electric pe scara larga NU e o solutie de gestionare a consumului. El de fapt creste cererea/consumul de energie electrica (in dauna consumului de combustibili fosili, cu beneficii indiscutabile in materie de mediu), iar provocarea este sa faci cumva ca aceasta cerere suplimentara sa nu dezechilibreze si mai rau sistemul. Cerinta de aplatizare a curbei de consum exista oricum, chiar si fara automobilul electric. Prezenta sa doar o face mai presanta.
Iar povestea cu deconectarea casei cat sunteti la munca e un nonsens, daca va ganditi bine. Cine/ce/cat consuma daca de fapt nu e nimeni acasa?!?
Altfel, nu va mai chinuiti sa vindeti castraveti gradinarului. Am 10 ani de fotovoltaic si vreo sapte de eolian si, chiar daca sunt in continuare convins ca asta-i viitorul, cred ca multi entuziasti subapreciaza grav dificultatea tranzitiei. Nu e deloc atat de simplu si mai ales atat de sigur cum reiese din mesajele dvs.
Va fi un proces care, si el, va respecta legea lui Pareto - vom ajunge (relativ) usor la 50-60, poate chiar 70% regenerabile, dar celelalte zeci de procente vor fi extraordinar de dificil de "inverzit". Nu vad chestia asta intamplandu-se la nivel global mai devreme de 2050, probabil mai tarziu.
Asa ca nuclearul si gazul au viitor.
Problema aplatizarii poate fi fezabila mai degraba la marii consumatori industriali prin politici de tarifare(totusi greu de realizat din cauza dispersarii intereselor proucator versus furnizor. )
Orice ferma eoliana are nevoie de o centrala back up in caz de nu bate vantul, asa ca ai o centrala de obicei pe gaz care merge la relanti in spate.
Cat priveste consumul de materiale de constructii, as vrea sa vad niste date concrete in comparatie cu o centrala pe gaz sau o hidrocentrala, ca toate sunt constructii mari.
As vrea sa vad si un exemplu de centrala de backup pe gaz la o ferma eoliana, ca eu stiu ca ferma vinde in functie de ce vant este prognozat, si daca estimeaza gresit e mai ieftin sa-si onoreze contractul cumparand de pe piata decat tinand o centrala pe gaz care nu produce nimic in majoritatea timpului.
Ca sa nu mai zic ca Germania are deja productie mult mai mare pe vant decat pe gaz, deci daca au centralele alea de backup chiar le tin degeaba.
E simplu.
Ce urmariti de fapt ?
da' primariile, consiliile locale, nu pot sa faca centrale pe gaz ?
Nu discutam de dezvoltarea Transelectrica si a SNT prin construirea de centrale electrice pe gaze (de catre altii, nu de catre Transelectrica !!!), si atat. De ce nu energie verde de la inceput? Desi curata, energia electrica din combustibi fosili (gaze) nu e o alternativa pe termen lung. Sigur, vor mai trece cativa ani in care gazele inca vor conta.
2. Existenta unor termocentrale pe gaze cu rol de echilibrare a SNT permite gestionarea varfurilor de sarcina (Iernut-Romgaz, Brazi-Petrom). Ambele moderne (Iernut inca in lucru) si capabile, vor asigura cerintele de sistem, asadar nu cred ca e nevoie de altele.
3. Mai degraba intuiesc in titlu o "legatura" cu ultimele informatii vehiculate, in sensul de "pregatire a terenului":
https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-24239417-document-romgaz-putea-prelua-elcen-dar-razboiul-primaria-capitalei.htm
Un sistem praf de ani de zile, absolut falimentar, resuscitat de coana Firea in mod nelegal si de asemenea falimentar, sistem pe care il pregatim din nou pentru o preluare "de rasunet" de catre o companie cu capital majoritar de stat care inca nu sta rau (Romgaz) si pe care "o controlam" (sic guvernare corporatista ...), cu care am da o lovitura maiastra dezvoltarii Bucurestiului si nu numai ... intr-un cuvant DEZASTRU ! ...
(Asta e sora mai mica a acelui mult discutat Fond National de Investitii, de pe vremea lui don Liviu ... dar la o scara mai mica si coafata altfel !)
Concluzie:
Nimic nu e intamplator. Banii trebuie sa circule, nu neaparat pentru tara si cetatenii ei. Aproape tot ce se intampla e forma fara fond. Nimeni nu umbla la cauze, toti se inghesuie la spoit, ca e mai usor si in plus fara raspundere... Si noi ceilalti asteptam dezvoltare si implicit prosperitate ... poate intr-o alta viata ... :((
Referitor la scoaterea din functiune accelerata a centralelor pe carbune cred ca este o exagerare a unor "verzi" europeni de la Bruxelles ! Iar taxa pe bioxidul de carbon o mare tampenie - tot de la Bruxelles ! Marea economie - China - se face ca ploua ! Creste anual cu peste 20 % productia de carbune - si construieste anual cateva mii de MW in centrale pe carbune - fara nici o restrictie ! Iar noi platim prostia celor de la Bruxelles ! Cam asa tsa treaba !
-romgaz, transgaz, distrigaz, si alte gazuri
-enel, electrica samd.
Stiu e usor de spus dar ar trebui sa se aplece politicienii un pic si catre sistemele conventionale de productie a energiei(cu specialisti in spate) care deservesc foarte mult pe orizontala(social).
Mai lasati astea cu energiile super verzi care de fapt sunt sustinute de gaz si aplecati-va pe ceva mai concret(reactoarele de la Cernavoda si carbunele) iar in paralel sa mai studiem 'tehnologiile verzi'' ca in spate sunt cam 'maro'!
"americanii si nemtii trec din nou pe productie de energie electrica din carbune"
Multumesc.