​Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a achiziționat o cotă de participare în compania de transport gaze Vestmoldtransgaz care operează conducta de transport gaze nou construită Ungheni-Chișinău, potrivit unui comunicat de presă. BERD a investit 20 mil euro ca parte din majorarea de capital a Vestmoldtransgaz. Astfel, BERD devine asociat în Vestmoldtransgaz SRL cu 25% din capitalul său social.

Conducta Ungheni-IasiFoto: AGERPRES

Înființată în 2014, Vestmoldtransgaz deține și administrează rețeaua de conducte de gaze din vestul Moldovei și oferă servicii de transport gaze naturale în Moldova. În 2018, aceasta a fost preluată de către Eurotransgaz srl, o subsidiara a Transgaz, compania care operează sistemul românesc de transport gaze naturale.

Conducta de transport gaze Ungheni-Chișinău cu o lungime de 120 km a fost finalizată și va deveni în curând operațională și va întregi interconectarea sistemelor de transport gaze din România și Moldova prin racordarea Chișinăului la conducta de interconectare Iași-Ungheni între orașul estic al României, Iași și Ungheni, un oraș din Republica Moldova, la granița cu România.

Conducta de transport gaze Ungheni-Chișinău ar putea permite Moldovei - o țară care depinde în procent de 90% de importurile de energie - să își diversifice sursele de energie.

Construirea conductei de transport gaze Ungheni – Chișinău in valoare de 90 de milioane de euro a fost susținută și de un împrumut de 38 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Investiții (BEI) și de o investiție de capital propriu de la Eurotransgaz.

În 2016, BERD s-a oferit să sprijine proiectul cu un împrumut în favoarea guvernului Republicii Moldova. După privatizarea Vestmoldtransgaz, finanțarea a fost anulată și fondurile au fost asigurate sub forma unei cote de participare în aceasta companie.

BERD este principalul investitor instituțional din Moldova. De la începutul operațiunilor sale în această țară, Banca a investit peste 1,3 miliarde de euro în 134 de proiecte în sectoarele financiare, agro-industrial, energie, infrastructură și producție din Moldova.