​Compania Electrica este deranjată de faptul că a fost inclusă pe "lista neagră" întocmită de Consiliului Concurenței, cu firme implicate în investigaţii privind trucarea unor licitaţii publice. Electrica se află pe această listă alături de alte 34 de firme. Reprezentanții companiei spun că vor lua legătura cu reprezentanții Consiliului Concurenței pentru a solicita eliminarea companiei de pe lista întocmită de către autoritate.

ElectricaFoto: Tradeville

Societatea Energetică Electrica SA a fost sancționată de către Consiliul Concurenței prin Decizia nr. 77/20.12.2017 (Decizia), autoritatea reținând calitatea de “facilitator” (concept neconfirmat definitiv de instanțele din România), se arată într-un comunicat al companiei. Acesta susține că a colaborat deplin cu Consiliul Concurenței pe parcursul investigației, dincolo de obligația legală, și nu a fost menționată în probatoriul autorității de concurență ca participant la înțelegerile din piață. Electrica mai spune că nu este producător de contoare electrice, considerăm că nu se poate reține faptul că societatea a participat la vreo înțelegere de împărțire a pieței comercializării contoarelor și echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice din România.

Electrica a contestat Decizia, iar procesul se află pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, având termen de judecată 09.02.2022, astfel încât, în acest moment nu există o hotărâre judecătorească definitivă.

"În acest context, includerea Electrica în “lista neagră” întocmită de Consiliul Concurenței încalcă drepturile și aduce atingere imaginii Electrica, întrucât este asociată cu ideea de vinovăție dovedită definitiv, ceea ce este lipsit de fundament legal. În consecință, Electrica va lua legătura cu reprezentanții Consiliului Concurenței pentru a solicita eliminarea companiei de pe lista întocmită de către autoritate", se arată în comunicat.

Compania mai susține că, în săvârșirea faptelor constatate de Consiliul Concurenței nu au fost implicate persoane care aveau putere de reprezentare a societății și nici nu au acționat în temeiul unui mandat acordat de societate, fiind derulate anchete interne, iar în urma acestor demersuri interne, a procedat la adoptarea măsurilor legale care se impun.

Electrica mai arată că evenimentele care fac obiectul Deciziei se referă la comercializarea, de către mai multe companii, a contoarelor și echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice din România în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de furnizare în perioada 27 noiembrie 2008 – 30 septembrie 2015 și de către Electrica, în calitate de facilitator, în perioada 24 noiembrie 2010 – 30 septembrie 2015.

Electrica amintește că este o companie listată la bursă, iar informațiile lipsite de fundament făcute public pot influența negativ preţul acţiunilor și posibilităţile viitoare de finanțare. Electrica este o companie privată, dar la care statul, prin Ministerul Economiei, deține cel mai mare pachet de acțiuni: 48,7%.

Pentru mai multe amănunte, citește și: