Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) solicită premierului Ludovic Orban ca proiectele de energie regenerabilă să fie luate în considerare pentru accesarea de fonduri externe rambursabile și nerambursabile în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență. De asemenea, RWEA solicită ca proiectele de investiții din cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență să nu fie accesibile doar administrațiilor publice, ci tuturor actorilor care pot sprijini o redresare economică rapidă și eficientă.

Energie eolianaFoto: Flickr

Producătorii de energie regenerabilă consideră că astfel de proiecte sunt esențiale pentru reconstrucția economică la nivel național la finalul acestei perioade de criză.

RWEA spune că și-a exprimat sprijinul pentru inițiativa Guvernului de elaborare a Planului Național de Relansare și Reziliență, dar a constatat cu surprindere absența proiectelor de energie regenerabilă dintre categoriile de proiecte prevăzute la Art.2 (1) din documentul adoptat prin Ordonanță de Urgență în data de 31 august 2020, precum și faptul că proiectele sunt adresate exclusiv administraților publice.

RWEA consideră că această absență este cu atât mai surprinzătoare cu cât investițiile în energie regenerabilă sunt prevăzute de către autoritățile europene drept un pilon esențial nu doar al Green Deal (Pactul Ecologic European), dar mai ales al planului european de redresare economică, prin instrumentele sale, Next Generation EU și Cadrul Financiar Multianual (MFF).

Conform planului european de redresare economică, sunt necesare acțiuni urgente pentru relansarea economiei și crearea condițiilor necesare pentru o redresare alimentată de investiții private în sectoarele și tehnologiile esențiale, printre care și energia regenerabilă, acestea fiind deosebit de importante pentru succesul tranziției către o economie verde și al tranziției digitale ale Europei. Investițiile în sectoarele și tehnologiile esențiale, inclusiv energia regenerabilă și hidrogenul curat, sunt cruciale pentru viitorul Europei, conform Comisiei Europene, mai arată RWEA.

Potrivit asociației, pentru a avea un efect benefic și a fi coerente cu țintele de decarbonare a economiei asumate de România la nivel european, investițiile trebuie să aibă în vedere obiectivele de investiții din Planul National Integrat Energie și Schimbări Climatice 2021 – 2030, care menționează realizarea a peste 7 GW de noi capacități regenerabile la nivel național. În același timp, este important de subliniat posibilitatea ca prin aceste investiții să fie creat un lanț valori strategic în domeniul energiei regenerabile, inclusiv a bateriilor și hidrogenului și a altor domenii legate intrinsec de tranziția energetică, la nivel național, care va crea noi locuri de muncă și un impact economic multiplicat la nivelul societății românești.

Sectorul energetic din România are nevoie de investiții de peste 22 miliarde de Euro în următorii 10 ani pentru a atinge țintele asumate față de Comisia Europeană pentru 2030, conform PNIESC 2021 – 2030 și Strategiei Energetice a României.

Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) reprezintă o industrie cu 3000 MW de energie eoliană instalați în România de companii precum CEZ, Enel, EDP, Engie, Vestas, cu dezvoltatori de noi capacități de energie și furnizori de servicii conexe.