Inaugurare cu fast: Două companii se pregătesc de scoaterea unor cantități de gaze din Marea Neagră, dar nu este suficient

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 17 septembrie 2020, 19:24 Economie | Energie


Inaugurare gaze Marea Neagra
Foto: AGERPRES
​Americanii de la Black Sea Oil & Gas și compania românească Grup Servicii Petroliere (GSP) au lansat, joi, cu mare fast, începerea lucrărilor de instalare a conductei de peste 120 de km, care va aduce gazele din perimetrul Midia la țărm. Evenimentul este important, dar și campania electorală este în toi, așa că s-au strâns pentru a vorbi despre importanța exploatării gazelor din Marea Neagră numeroase persoane importante: premierul Ludovic Orban, miniștri, ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman. Deocamdată, marile exploatări încă rămân în așteptare, în condițiile în care legislația nu a fost modificată pentru a deveni mai prietenoasă cu investitorii.

Adică, acum încep lucrările pentru aducerea gazelor aflate în zăcăminte de mică adâncime, însă cele de la mare adâncime, din perimetrul Neptun, unde s-ar găsi cantități mult mai mari, încă au de așteptat. Deciziile de investiție în Marea Neagră au întârziat foarte mult din cauza legislației nefavorabile companiilor care dețin licențele. OMV Petrom, care deține licență pentru perimetrul Neptun, alături de americanii de la Exxon, amână de la an la an decizia de investiții. Companiile solicită modificarea Legii Offshore, însă lipsește voința politică. Actualul Guvern spune că vrea modificare prin Parlament, însă doar când va exista consens politic.

Dar asta nu înseamnă că nu sunt importante și gazele din perimetrul Midia, mai ales că acestea ar putea acoperi, la intrarea în producție, circa 10% din necesarul de gaze al României. Însă nu este suficientă această inaugurare organizată cu fast, în mijlocul unei campanii electorale, având în vedere potențialul uriaș de investiții în Marea Neagră. Și aceasta în condițiile în care România a căpătat recent un rival în Marea Neagră.

Reamintim că Turcia a anunțat descoperirea celui mai mare zăcământ de gaze naturale "din istoria sa". "Turcia a făcut în Marea Neagră cea mai mare descoperire de gaze naturale din istoria sa", a afirmat Erdogan, într-un discurs la Istanbul, precizând că rezervele sunt estimate la 320 de miliarde metri cubi. Pentru comparație, zăcămintele din zona românească a Mării Negre sunt estimate la 200 miliarde de metri cubi. Zona este în apropierea perimetrului Neptun, unde a fost descoperit cel mai mare zăcământ de gaze din Marea Neagră din ultimele decenii, în urmă cu opt ani.


"România nu ar trebui să importe în acest moment niciun metru cub de gaze"
Dar amânarea modificării legii Offsore nu a împidicat oficialii prezenți la eveniment să susțină că exploatarea gazelor din Marea Neagră este o prioritate. "Pentru noi, pentru Guvernul României, exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, a fost, este şi va fi o prioritate. Azi, aici, asistăm la un pas important din acest proiect, o investiţie americană de peste 500 milioane de euro, prin care gazul românesc din Marea Neagră va ajunge în final în casele românilor. Este un program ambiţios pe care guvernul şi l-a luat, de a aduce gazul românesc în casele romanilor, de a avea surse noi de gaze la dispoziţie. Azi, prin începerea lucrărilor la instalarea conductei subterane marine vom avea certitudinea că anul viitor prima molecula de gaz va curge prin aceste conducte. Îmi doresc ca acest parteneriat strategic cu Statele Unite, această latură economică să continue", a declarat Virgil Popescu, ministrul economiei, potrivit Agerpres.

Mark Beacom, CEO al Black Sea Oil& Gas, nu a ratat ocazia să amintească de toată legislaţia ostilă investiţiilor. "Ca proiectele din Marea Neagră să ia avânt este absolut necesar ca toată legislaţia ostilă investiţiilor în zăcămintele de hidrocarburi din Marea Neagră, care a fost adoptată în 2018, să dispară complet. Iar acele reguli care în acest moment permit companiilor străine şi producătorilor străini să aducă resurse naturale în România în detrimentul companiilor şi producătorilor locali trebuie să dispară. România trebuie să se asigure că poate produce fără probleme gaze proprii şi că se opreşte din importuri", a spus Mark Beacom, citat de Agerpres.

Acesta a menţionat că legea privind taxele suplimentare nu este sustenabilă şi va omorî industria, menţionând că le-a spus acţionarilor companiei să nu fie îngrijoraţi şi să meargă mai departe, pentru că legea va fi modificată până când va demara producţia. Beacom a precizat că în acest domeniu competiţia este acerbă, dar "este alegerea României dacă va câştiga competiţia pentru care are toate atuurile şi însuşirile necesare, sau o va pierde".

Beacom a avertizat că nu trebuie uitat că România nu este singura ţară cu deschidere la Marea Neagră. "Are şi alţi vecini care, cu disperare, încearcă să ajungă la momentul la care se află ea acum. Am vazut şi l-am auzit pe preşedintele Turciei cum a vorbit despre o descoperire semnificativă în Marea Neagră. Şi ceea ce este absolut remarcabil este cât de mândru este preşedintele Turciei când vorbeşte în numele statului turc despre această descoperire de gaze şi cât de încrezător este atunci când vorbeşte despre oportunităţile viitoare ale Turciei (...) România trebuie să fie mândră de resursele pe care le are şi trebuie să lucreze ca să le poată pune în valoare, trebuie sa fie încrezătoare că poate pune în producţie aceste resurse şi că îşi poate valorifica potenţialul la adevărata valoare şi poate să facă proiecte similare", a mai spus Beacom.

Acesta a amintit că proiectul reprezintă doar o mică parte a potenţialului economic al părţii române a Marii Negre şi că România nu ar trebui să importe în acest moment niciun metru cub de gaze.

"Sper ca acest proiect să fie punctul de pornire ca România să înceapă să culeagă absolut toate beneficiile pe care le poate avea în urma exploatărilor din Marea Neagră. (...) Cred că nimeni nu îşi doreşte, uitându-ne la România, să importe gaze de la alţi producători aflaţi în jurul Mării Negre, în condiţiile în care are un potenţial atât de mare. De fapt, România nu ar trebui să importe în acest moment niciun metru cub de gaze. Toţi aceşti bani care se plătesc pentru importuri se duc în afara ţării", a punctat oficialul BSOG, companie parte a Carlyle International Energy Partners.


Ce înseamnă gazele din perimetrul Midia?
Proiectul de dezvoltare gaze naturale Midia - MGD prevede o staţie de tratare a gazelor - la 2 km de ţărm, 4,3 km de conducte terestre, 121 km de conducte offshore, platforma de producţie ANA, cu 4 sonde (70 metri adâncimea apei), 18 km conducte conectoare între zăcămintele ANA şi Doina, sonda Doina (85 m adâncimea apei). Toate cele 5 sonde de producţie vor fi forate de GSP Uranus. Există circa 10 miliarde de metri cubi de resurse care urmează să intre în producţie la un volum de circa 1 miliard de metri cubi pe an.

Președintele Grup Servicii Petroliere, Gabriel Comănescu, susține că primele gaze din zăcămintele din Marea Neagră care fac obiectul Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia din largul Marii Negre al Black Sea Oil & Gaz, ar putea intra în sistemul naţional de transport undeva la mijlocul anului viitor. Comănescu spune că a început de câteva zile instalarea conductei subterane, că distanţa până la contactul cu apa este de 150 de metri, iar în total are 1,5 kilometri. "Conducta submarină trece pe sub plajă. Urmează, după ce se sapă această sondă, tragerea conductei prin sondă, în câteva zile (...) În luna noiembrie estimăm că se va instala platforma de producţie, urmând ca undeva sfârşitul lui decembrie platforma Uranus să intre în funcţiune pentru foraj. Cu ajutorul lui Dumnezeu, şi să sperăm că ne ajută şi vremea, undeva la mijlocul anului următor primul gaz va intra în sistemul naţional de transport", a spus Comănescu, potrivit Agerpres.

BSOG a încheiat un acord de vânzare a gazelor cu o filială din România a ENGIE pentru întreaga producţie de gaze naturale, mai puţin cota pe care producătorii sunt obligaţi să o vândă pe piaţa centralizată, şi un contract de transport al gazelor naturale cu Transgaz pentru o perioadă de 15 ani.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14064 vizualizari

 • +4 (16 voturi)    
  Pe rand vor veni si alte firme, (Joi, 17 septembrie 2020, 21:02)

  YorkshireTerrier [utilizator]

  dupa ce isi fac socotelile privind operarea si profiturile vor veni... Mirosul banilor aduce investitorii.

  Poate ca n-ar fi cazul sa plangem dupa smecherii care voiau socoteasca profitul in miliarde. Chiar si profitul de ordinul sutelor de milioane e destul de atractiv si se vor gasi firme interesate.
  • +5 (15 voturi)    
   Vor veni cand nu va mai fi duhoare de mujic (Joi, 17 septembrie 2020, 22:55)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui YorkshireTerrier

   prin Romania; dar sa avem rabdare!
   • -2 (8 voturi)    
    ce naiv eşti... banii nu au miros... (Vineri, 18 septembrie 2020, 6:41)

    let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

    americanii şi întreg vestul au făcut afaceri cu sovieticii, cu china comunistă, cu multe alte dictaturi... banul e ochiul dracului care te face să încalci în practică ceea ce afirmi teoretic...
  • +2 (4 voturi)    
   nu va bucurati,depinde mult ce conditii au obtinut (Vineri, 18 septembrie 2020, 9:10)

   jescu [utilizator] i-a raspuns lui YorkshireTerrier

   Daca voiam sa exploatam in orice conditii se putea de acum 10 ani. Problema e exact cea care zici tu, firmele nu nu prea se multumesc cu sute de milioane de euro profit. Si incearca prin orice cale sa bage in parlament prin diverse comisii(se stie ca mai sunt si corupti) sau sa obtina vreo semnatura pentru a face miliarde sau zeci de miliarde profit. Caz in care Romania ar fi doar un observator, la modul i se exploateaza gazele.

   Aceasi batalie se duce sa se obtina de la guvern sau parlament, conditii nefavorabile Romaniei, de catre firmele care ofera servicii populatiei(gaze, curent, apa, canalizare...). Ei vor sa traga cat mai multe miliarde profit din Romania, si fac lobyuri pentru tot felul de "liberalizari" ale pietei pe la Bruxelles, cand ei sunt aproape monopoluri. Probabil la fel o sa fie si la gaze,... miliardele nu vor ramane in Romania, cum raman in tarile arabe care exploatea, asa ca nu va bucurati inca.
  • +1 (1 vot)    
   CORECT (Vineri, 18 septembrie 2020, 11:15)

   jidanul [utilizator] i-a raspuns lui YorkshireTerrier

   "condițiile în care legislația nu a fost modificată pentru a deveni mai prietenoasă cu investitorii", conditiile nu trebuie sa fie prietenoase, conditiile trebuie sa fie clare si echitabile dar, absolut avantajoase in primul rand pentru romani si pentru Romania. Pe langa productia, transportul, procesarea de gaze naturale si petrol din Marea Neagra, Romania trebuie sa lupte si sa se bata si pentru retelele de transport a gazelor naturale si a produselor petroliere care sa tranziteze Romania (BRUA si altele). Trebuie doar sa vedem cum alte tari se lupta pentru sursele de materie prima, pentru exploatarea si valorificarea acestora si un exemplu in aceasta directie este Turcia.
  • +2 (2 voturi)    
   CORECT (Vineri, 18 septembrie 2020, 11:15)

   jidanul [utilizator] i-a raspuns lui YorkshireTerrier

   "condițiile în care legislația nu a fost modificată pentru a deveni mai prietenoasă cu investitorii", conditiile nu trebuie sa fie prietenoase, conditiile trebuie sa fie clare si echitabile dar, absolut avantajoase in primul rand pentru romani si pentru Romania. Pe langa productia, transportul, procesarea de gaze naturale si petrol din Marea Neagra, Romania trebuie sa lupte si sa se bata si pentru retelele de transport a gazelor naturale si a produselor petroliere care sa tranziteze Romania (BRUA si altele). Trebuie doar sa vedem cum alte tari se lupta pentru sursele de materie prima, pentru exploatarea si valorificarea acestora si un exemplu in aceasta directie este Turcia.
 • -5 (9 voturi)    
  Ar trebui sa trecem pe jazz (Joi, 17 septembrie 2020, 22:04)

  Mihai Panet [anonim]

  Jazz metan
 • +5 (11 voturi)    
  S-a vrut sa imporam in continuare din Rusia (Vineri, 18 septembrie 2020, 5:33)

  radu222 [utilizator]

  In ultimii cativa ani s-au descoperit multe zacaminte de gaz in M. Neagra. M. Mediterana si in multe alte locuri. Cei care au facut prospectiunile au de unde sa aleaga, vor investi in exploatare acolo unde li se ofera conditii mai avantajoase. Cum noi nu avem tehnologia, utilajele si know-how sa exploatam zacamintele, ca si multe alte state, trebuie sa cream conditii ca firmele care au facut explorarile pe banii lor, sa-si poata recupera cheltuielile si sa aiba profit din exploatare.
  Miscarea care a facut-o Dragnea a urmarit sa favorizeze importurile din Rusia si sa nu permita intrarea in exploatare a zacamintelor din M. Neagra ca sa depindem in continuare de importurile din Rusia. Drept dovada, imediat dupa legislatia data de Dragnea, importurile din Rusia au crescut de vreo 10 ori.
  • +1 (5 voturi)    
   Foarte bine (Vineri, 18 septembrie 2020, 9:29)

   1anonim [utilizator] i-a raspuns lui radu222

   explicat pe scurt cum a fost. Cum va fi, depinde de psd cat mai au controlul legilor; apoi se va modifica ceva, daaar, economic vorbind, s-a schimbat oferta in piata, si investitorii au acum mai multe optiuni. Zacamantul de gaze ala mare de la noi nu mai e insa pe primul loc.. ( pentru afirmatia ca noi nu avem tehnologia, utilajele etc.... lasa specialistii sa se pronunte, in rest e bine).
 • -1 (1 vot)    
  Gaze (Vineri, 18 septembrie 2020, 9:31)

  GICOMANU [utilizator]

  Care investitori tocmai ati mentionat doi ,spor la treaba
 • +2 (2 voturi)    
  IMPORTANT (Vineri, 18 septembrie 2020, 11:00)

  jidanul [utilizator]

  Nu campania electorala este importanta pentru punerea in exploatare a perimetrelor de gaze naturale si petrol, ci independenta energetica a Romaniei si exportul acestor gaze naturale si al produselor petroliere rafinate finite in Romania(carburanti si altele) care sa aduca mult mai multi bani la bugetul Romaniei, iar aici trebuie sa se stabileasca clar redeventele de exploatare care sa fie in avantajul total al romanilor si a Romaniei. De show-uri si de exercitiile de imagine de interes politic ne-am cam scarbit. Avem nevoie de lucruri aplicate si practice care sa produca plus-valoare, baneficii maxime, investitii si locuri de munca, salarii cat mai mari, pentru romanii din Romania.
 • -1 (1 vot)    
  Extractie gaze naturale din Marea Neagra (Vineri, 18 septembrie 2020, 17:52)

  Ibit [utilizator]

  Americanii , in frunte cu ambasadorul Adrian Zuckerman jubileaza .
  Intrebarea este daca Romania ramane cu ceva.......


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by