Hidroelectrica a câștigat procesul cu ANRE la Curtea Europeană de Justiție / Va avea voie să exporte liber energie

de C.P.     HotNews.ro
Vineri, 25 septembrie 2020, 12:11 Economie | Energie


Hidroelectrica
Foto: AGERPRES
Curtea Europeană de Justiție (CJUE) a dat câștig de cauză Hidroelectrica, pe 17 septembrie, în procesul cu Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) având ca obiect restricțiile impuse de reglementator cu privire la exporturile de energie electrică. Prin Legea 123/2012 producătorii de energie au fost obligați să vândă toată energia pe bursa OPCOM. Astfel au fost interzise pentru producători exporturile directe de energie. Restricția a fost argumentată la acel moment pe considerente de siguranță în alimentare, însă, în contextul unificării piețelor, nu există justificare practică, informează Hidroelectrica.

Decizia CJUE va fi remisă Tribunalului București, acesta urmând să ia decizia finală în litigiul dintre Hidroelectrica și ANRE ce se desfășoară în România.

În motivarea hotărârii, Curtea a precizat că Articolele 35 și 36 TFUE trebuie să fie interpretate în sensul că o legislație națională care, astfel cum este interpretată de autoritatea însărcinată cu aplicarea sa (ANRE), impune producătorilor naționali de energie electrică să oferteze întreaga cantitate de energie electrică disponibilă pe platformele administrate de singurul operator al pieței naționale de energie electrică desemnat pentru serviciile de tranzacționare de energie electrică constituie o măsură cu efect echivalent unei restricții cantitative la export, care nu este susceptibilă să fie justificată pe motive de siguranță publică legate de siguranța alimentării cu energie, în măsura în care o astfel de legislație nu este proporțională cu obiectivul urmărit.

Mai mult, CJUE a considerat că modul de interpretare al ANRE a avut efectul de a lipsi producătorii români de energie electrică care au obținut licențe de trading în alte state membre, ale căror piețe de energie electrică au o funcționare cuplată cu cea din România, de posibilitatea de a tranzacționa bilateral energia electrică și, dacă este cazul, de a o exporta direct pe aceste piețe.


”Consider că s-a facut un pas foarte important înspre normalitate și înspre o realitate pentru care Hidroelectrica luptă de mulți ani și pe care o dorește definitivă – piața liberă de energie. Prin liberalizare se elimină decalajele dintre prețurile de pe piețele din România și cele din alte state membre, principalul beneficiar al acestui preț corect fiind, în cele din urmă clientul", a declarat Bogdan Badea, Președintele Directoratului Hidroelectrica.

Acesta a mai spus că tendința și dorința europeană se îndreaptă către comerț liber intra-comunitar, cu restricții minime, fără intervenții arbitrare de natură să distorsioneze fluxul economic natural.

"Doar piața liberă, privită în context incluziv - națională, regional, europeană, este cea care garantează un preț corect atât pentru cei care produc, cât și pentru cei care consumă energie. Concurența între jucători, balanța dintre cerere și ofertă, contextul și condițiile de producție sunt cele care reglează valoarea energiei și fluxul import-export. Nu am înțeles niciodată intervențiile reglementatorului asupra unui sistem care se auto-reglează. Sperăm ca astfel de distorsiuni să rămână doar o amintire neplăcută, iar producătorii, alături de ceilalți actori ai sistemului energetic să se bucure de legislație predictibilă, în care succesul unei companii să fie construit pe propria performanță și strategie, fără teama schimbării de reguli în timpul jocului”, a precizat Bogdan Badea.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2730 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  Bogdan Badea, Președintele Directoratului Hidroele (Vineri, 25 septembrie 2020, 12:31)

  wizard_mefisto [utilizator]

  Acest domn vorbeste de parca Hidroelectrica este a lui , proprietate privata si face ce vrea muschi lui cu ea .
  Si ANRE e o umbra a ceea ce ar trebuie sa fie , sau doar face figuratie, in anumite cazuri .
  • 0 (0 voturi)    
   chiar face figuratie (Vineri, 25 septembrie 2020, 13:14)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui wizard_mefisto

   adica acest rol este profesionist interpretat de ANRE
 • 0 (0 voturi)    
  un moment bun sa actionam in judecata ANRE (Vineri, 25 septembrie 2020, 12:49)

  un domn [utilizator]

  deoarece NU se ocupa de Consumatorul Vulnerabil indiferent ca sunt abuzuri ale furnizorilor de enrgie sau practici necomerciale
 • +1 (1 vot)    
  Prețul liber de piata (Vineri, 25 septembrie 2020, 22:36)

  Koczka [utilizator]

  ar trebui sa fie mai mic decât prețul de monopol. Așa că acțiunea Hidroelectrica ar putea părea ciudata daca n-ar fi un blat cu ANRE.
  Toate bune și frumoase cu directivele și legislația comunitară, dar în practică nu prea e așa.
  Oare de ce în situatii excepționale pentru anumite entități mai influente se admit derogări de la reglementările comunitare iar pentru alții nu ?
  Exemplul cel mai relevant îl trăim în această perioadă de scădere a cererii pe piata energetică, chiar în perioada de renunțare in Romania la preturile reglementate, ceea ce ar fi însemnat o scădere substanțială a prețurilor energiei în România. Dar surpriza, tocmai Guvernul și ANRE au adoptat măsuri de protejare a producătorilor și distribuitorilor energetici in sensul conservării prețurilor existente înainte de criza. Și asta într-o țară net importatoare de energie. Adică masuri administrative în criză și liber la preturi când va creste cererea.
  Și asta cu acceptul dragei noastre Comisii Europene și a altor institutii comunitare care protejează mai mult Marele vecin de la Răsărit și producătorii lor cu relații la înalt nivel la nivel comunitar.
  Curat constituțional coane Fănică ar spune un mucalit caragelian, Curat eurocomunitar as spune eu.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by