​Piața energiei electrice urmează să fie liberalizată începând cu 1 ianuarie 2021, așa cum piața gazelor a fost liberalizată anul acesta, pe 1 iulie. În acest moment, cei mai mulți consumatori casnici primesc energie de la furnizorii de ultimă instanță (ENEL, CEZ, Electrica, E.ON), însă de la 1 ianuarie vor putea opta pentru oferte mult mai avantajoase ale altor furnizori. Pentru alegerea unui nou furnizor poate fi folosit un comparator de prețuri.

EnergieFoto: HotNews / C.P.

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a emis în această lună un ordin pentru aprobarea condițiilor de furnizare a energiei electrice de către furnizorii de ultimă instanță, începând cu data de 1 ianuarie 2021.

ANRE spune că prin acest ordin au fost instituite în sarcina furnizorilor de ultimă instanță obligații de informare a clienților casnici, ce se impun ca urmare a liberalizării pieţei de energie electrică de la data de 1 ianuarie 2021. Practic, furnizorii ENEL, CEZ, Electrica, E.ON sunt obligați să anunțe consumatorii casnici că piața se liberalizează și că își pot schimba contractele cu unele mai avantajoase.

Începând cu data de 1 ianuarie 2021 piața de energie electrică se liberalizează complet, furnizarea energiei electrice urmând a se realiza în regim concurențial. Fiecare client casnic va trebui să își aleagă un furnizor în funcție de nevoile specifice și de ofertele concurențiale puse la dispoziție de către aceștia.

Clientul poate compara mai multe oferte, folosind o aplicație web de pe site-ul ANRE denumită "Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice". Acest instrument, independent și necomercial, al cărui scop este să permită compararea preţurilor de furnizare şi a condiţiilor oferite de furnizorii de energie electrică, înainte de a alege un anume furnizor sau o anume ofertă-tip, poate fi accesat folosind link-ul https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife sau prin descărcarea aplicaţiei ANRE pe dispozitivele mobile.

Având în vedere prevederile Regulamentului UE 2019/943 și Directivei 2019/944, această perioadă până la 31 decembrie 2020 este ultima în care pot fi aplicate tarife reglementate pentru clienții casnici și de stabilire a prețurilor pentru energia electrică livrată și a cantităților de energie electrică vândute de producători furnizorilor de ultimă instanță pe bază de contracte reglementate.

În vederea aplicării legislației europene, ANRE trebuie să vină cu noi măsuri. De exemplu, pentru îndeplinirea reglementărilor europene privind reducerea duratei maxime a procesului tehnic de schimbare a furnizorului la 24 h până în anul 2026, ANRE implementează un proiect finanțat din fonduri nerambursabile în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Prin acest proiect se va realiza o platformă informatică unică la nivel național dedicată procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale, care să contribuie la dezvoltarea unei piețe de energie dinamice și competitive.

ANRE mai are de finalizat un pachet de reglementări necesare implementării legislației naționale incidente și a pachetului legislativ „Energie curată”, dintre care trecerea la intervalul de decontare de 15 minute începând cu anul 2021, implementarea conceptului de single price (preț unic) pe piața de echilibrare și nu în ultimul rând, finalizarea implementării regulilor necesare pentru utilizarea platformelor europene aferente pieței de echilibrare.