Secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette, și ministrul român al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au parafat vineri un proiect de acord interguvernamental pentru a coopera la extinderea și modernizarea programului de energie nucleară civilă din România, informează Departamentul pentru Energie. Potrivit acestuia, odată executat formal, acest acord istoric va pune bazele pentru ca România să utilizeze expertiza și tehnologia SUA cu o echipă multinațională pentru construirea unităților 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă și retehnologizarea reactorului 1.
UPDATE Proiectul de 8 miliarde de euro va fi coordonat de AECom și va implica un consorțiu format din companii din S.U.A, România, Canada și Franța, informează Ambasada SUA în România. AEcom este o mare companie americană de inginerie, care activează în peste 150 de țări, cu venituri de peste 20 miliarde de dolari obținute în 2019.
„Energia nucleară este crucială pentru a se asigura că România are o sursă de energie electrică fiabilă, accesibilă și fără emisii, iar industria nucleară din SUA așteaptă cu nerăbdare să-și ofere expertiza pentru a dezvolta această importantă sursă de energie”, a declarat Secretarul Brouillette. „Acest acord între SUA și România sporește cooperarea noastră energetică reciprocă și va consolida securitatea energetică a ambelor națiuni.”
„Astăzi, România face un uriaș pas în dezvoltarea parteneriatului său strategic cu Statele Unite ale Americii, în ceea ce privește componenta energetică, și anume cooperarea în domeniul nuclear civil”, a spus ministrul Popescu.
Comunicatul Departamentului pentru Energie arată că Statele Unite și România vor continua să consolideze relația bilaterală în cadrul diferitelor cadre multilaterale, inclusiv Parteneriatul pentru cooperare energetică transatlantică (P-TEC) creat sub administrația Trump. În cadrul P-TEC, SUA și România co-prezidă un grup de lucru privind cooperarea nucleară civilă.
- NOTA RED. Nu au fost oferite mai multe detalii despre ce înseamnă ca România să "utilizeze expertiza și tehnologia SUA cu o echipă multinațională". Le vom prezenta pe măsură ce vom obține mai multe informații.
Reamintim că
ambasadorul Adrian Zuckerman a anunțat joi semnarea acestui acord. Este o veste mult așteptată după ce Guvernul a renunțat la parteneriatul cu o companie chineză în privința construirii Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Ambasadorul a spus că ministrul economiei Virgil Popescu se va întâlni vineri cu Secretarul Departamentului de Energie Brouillette pentru a demara un acord privind implicarea SUA în construirea reactoarelor.
Adrian Zuckerman spune că este un proiect de 8 miliarde de euro, în care intră și reabilitarea Reactorului 1. De altfel, România va beneficia de cel mare pachet de finanțare primit vreodată.
"
Mâine, ministrul Popescu se va întâlni cu secretarul Departamentului Energiei, Brouillette, pentru a iniția un acord de cooperare interguvernamentală pentru reabilitarea unui reactor nuclear și construirea a două reactoare noi la centrala nucleară Cernavodă din România. Acest proiect în valoare de 8 miliarde de dolari va reprezenta o paradigmă a viitoarelor proiecte româno-americane de dezvoltare economică și energetică", a declarat Adrian Zuckerman, potrivit
Ambasadei SUA în România.
În partea a doua a zilei, Virgil Popescu se va întâlni cu Președinta EXIM (Băncii de Export-Import a S.U.A.), Kimberley Reed, în vederea semnării unui memorandum de înțelegere care vizează finanțarea proiectului nuclear de la Cernavodă și alte proiecte din România. Este cel mai mare pachet de finanțare primit până acum de România, fapt care indică încrederea pe care o au Statele Unite în vechiul lor partener și aliat, a mai spus ambasadorul SUA.
Reamintim că Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, se află în aceste zile într-o vizită oficială foarte importantă în Statele Unite ale Americii. Cu această ocazie va avea o întâlnire cu Secretarul pentru Energie al SUA, Dan Brouillette, și cu alți înalți oficiali americani.
Ministrul a declarat că prin această vizită va fi dezvoltat parteneriatul strategic dintre România și SUA pe dimensiunea energetică și să fie puse bazele unei cooperări în acest domeniu.
"Statele Unite ale Americii sunt deja un investitor puternic în economia românească, iar sectorul energetic, de importanță strategică pentru România atât din perspectivă economică, cât și din perspectiva securității energertice, este un domeniu în care mi-aș dori să văd o prezență americană mult mai pronunțată în România. Îmi doresc să fructificăm cât mai multe oportunități pentru dezvoltarea țării noastre”, a declarat Virgil Popescu.
Reamintim că actualul Guvern intenționează să atragă inclusiv parteneri americani în dezvoltarea proiectului reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Nu va trece mult timp până când vor fi finalizate discuțiile dintre statul român și posibili parteneri pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, a declarat ministrul Economiei Virgil Popescu, într-un interviu acordat în luna iulie pentru HotNews.ro. Acesta a confirmat, practic, că există discuții cu astfel de parteneri. Întrebat dacă acești posibili investitori sunt din Europa sau de peste ocean, ministrul a afirmat că "poate fi un consorțiu euro-atlantic".
Lista reactoarelor CANDU existente, în construcție sau dezafectate:
- Canada: 19 and 5 decommissioned.
- South Korea: 4.
- China: 2.
- India: 2, 13 active CANDU-derivatives, and 3 CANDU-derivatives under construction.
- Argentina: 1, and 1 planned.
- Romania: 2, and 2 dormant part-constructed.
- Pakistan: 1.
Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/CANDU_reactor
Parteneriatele economice cu SUA = Sovromuri
Ce treaba are SUA cu proiectul asta, alta decat sa nr mangaie pe crestet si sa ne jefuiasca?
Tehnologia e canadiana, Ceausescu a putut discuta direct cu canadienii, noi n-avem voie, tre' sa ne traduca SUA din engleza canadiana ca sa intelegem si noi prostii.
2. Eu as fi investit miliardele alea in NuScale. Le-as fi oferit toate facilitatile posibile legal ca sa inceapa fabricarea de reactoare modulare in Romania, inclusiv suficiente primele comenzi.
Nu zic ca e rau ca am terminat odata povestea cu chinezii dar de ce nu am facut noi direct treaba cu, canadienii?
Pur si simplu mi-am exprimat dorinta ca factorii care au facut contractul sa explice ce inseamna realizarea "multinationala".
Dar na, preocuparea Dvoastra era sa trantiti lozinca cu rusii si chinezii nu sa intelegeti ce cititi.
A sosit 23 august pe rit vechi in Kuseleff?
vrei nu vrei, dispare influenta comunistilor de la noi. o sa ramai un lup singuratic ce isi traieste a doua tinerete :))
Vezi ca disturbi multe persoane ce isi fac veacul pe aici departe de patria lor imperialista!!
Dar treaba sta taman invers!
Adica, sefu, boss, buana...daca tot ne dai purcoiul ala de bani, nu poti pune si vreo cateva milioane de vize, asa, pe fundul sacului?
Are o legatura cu namrul celor care primesc viza si pe urma forteaza nota si uita sa se intoarca in Romania. Probabil ca polonezii care fac asta sunt mai putini decat romanii.
Desrep resismul sistemic discuta in alta parte, eventual intr-o tabara de vara progresista.
Voi cum cereti 8 miliarde pentru 2 reactoare cu tehnologie invechita, fumata, buna de aruncat la gunoi?
Adica voi, netotilor, ati tocat banii aiurea in Orientul Mijlociu, cu razboaie din care plecati acum cu coada intre picioare, fara sa fi realizat nimic, si ne jefuiti pe noi, de 8 miliarde?!
De la noi, cei mai saraci intre saraci, v-ati gasit sa furati?!
Ba, dar cat de nerusinati si de jigodii sunteti?
SI CAT DE INFINIT DE PROSTI SUNT ROMANII??
Iar tu, jogdie umflata de jidan, care zici ca te-ai nascut in Romania, cum ai putut sa faci asa ceva? Cat de mult de urasti? Ce ti-a facut tie pamantul asta?
LUA-V-AR DRACU SA VA IA!
Pentru ca altfel, tu, Romania, o tara saraca si devastata, fara industrie si export, nu poti sa asiguri singura banii si nici altii nu te cred solvabila sa te imprumute, ca sa mai constuiesti 2 cotete.
Deci, bancile americane isi deschid baierile pungii, desi stiu ca esti in curul gol, dar statul roman garanteaza returnarea banilor, cu dobanda, evident. Sau poti sa cedezi altceva in loc, daca nu ai bani.
Acum, daca ne uitam la ce s-a intamplat cu contractele Chinei in Europa, o sa vezi ca Muntenegru a ajuns sa-si vanda tarisoara pe bucati, pentru contractele incheiate cu chinezii. https://www.info-sud-est.ro/cu-3-miliarde-de-dolari-china-a-cumparat-un-stat-european-muntenegru/
Pentru mine este un mister cum de ai reusit sa folosesti PC-ul ca sa-ti etalezei prostia in toata spendoarea ei. Tu pe ce lume traiesti? Esti milog, asistat de profesie si nu stii ca totul se plateste? Cum iti inchipui ca iti da cineva si bani, si tehnologie, gratis?!
Poate era bine, ca inainte sa ma faci pe prost,sa
fi avut rabdare pana aflam si costurile acestei finantari.Da' educatia societatii socialiste multilateral dezvoltate are radacini adanci si puternice.
Chiar daca tu mori de ciuda, este grozav pentru Romania si pentru romani.
Asa ca ia-ti talpasita si te du, impreuna cu limbajul tau cu tot.
Daca gaseam niste parteneri europeni, din UE, nu ne-ar fi fost mai bine?
Franta ne repeta ca nu se exista stabilitate europeana daca nu luam in calcul si pretentiile lui putin si ca Europra este Lisabona--Ural. Or, noi avem amintiri recente triste cu rusii.
Germania si-a dezmembrat toate centralele nucleare, au migrat pe gaz rusesc, si nu mai au experienta.
Polonia Italia, Spania, Benelux, vecinii nostri care au experienta?
Va Apreciez ca sunteti reticent fata de chinezi!
Pentru ce ne trebuie inca 2? Industrie, care sa consume, nu mai avem. Populatia consuma mai putin pentru ca foloseste echipamente electrice economice, A++.
Germania vrea sa scoata din functiune centralele ei nucleare, pana 2050. Noi, ca prostii, cumparam pe un munte de bani, absolut nejustificat de scump, 2 reactoare vechi, cu tehnologie fumata.
Doar pentru ca America a saracit, tocandu-si banii aiurea, pe razboaie pierdute si ziduri fara rost. Iar noi suntem niste catei care trebuie sa se gudure pe langa America, care se scufunda in propria neputinta.
Dar nici cu nuclearele nu mi-e rusine, din cauza deseurilor radioactive. Acum sunt vreo 60000 tone de deseuri doar in Europa, in depozite care nu au fost prevazute sa functioneze permanent, iar unele au ajuns la capacitatea maxima de stocare. Doar Finlanda a anuntat ca incepe construirea unui depozit permanent.
Ma asteptam sa evoluam altfel, sa mergem pe energiile alternative ale viitorului, nu tot pe o tehnologie din anii 50'-60'.
Si scumpa, foarte scumpa, daca comparam cu pretul primelor 2 reactoare, ultimul dat in functiune parca in 2006. Cat o sa coste energia furnizata? Va fi competitiva?
Pentru ca, fii atent ce articol interesant am gasit:
https://www.digi24.ro/stiri/economie/energie/paradox-oprirea-reactorului-2-cernavoda-ieftineste-energia-904249. Deci: 1) pretul scade; 2) capacitate de productie, in hidrocentrale, avem. Nepoluanta!
De fapt, noi cumparam protectie, nu tehnologie.
Acum brusc descoperi nodul din papura.
Bag de seama ca ii plangi pe americani ca au saracit.
Alt nod in papura.
Cum a fost și la Bechtel.
poate ar fi bun si ceva pentru transportul feroviar!!
Oare nu sunt mai sigure energia eoliana si solara, cu pierderi infime in caz de conflicte armate?
Mda, ciudat, nu-i asa?
O stire minunata.
Pentru romani.
Totusi inutil fiind va costa cam ca si portiunea de autostrada Bechtel de vre-o 5 ori :) . Doamne ce mai Parteneri Strategici suntem :)
Traiasca-ne Clasa Politica .
Luptam pentru Pace :)
Pentru romani e foarte bine.
Repet: pentru romani.