România a semnat acordul istoric cu SUA pentru construirea reactoarelor de la Cernavodă / Va fi format un consorțiu cu firme din SUA, România, Canada și Franța - UPDATE

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 9 octombrie 2020, 19:41 Economie | Energie


Virgil Popescu, Dan Brouillette si Adrian Zuckerman
Foto: Ambasada SUA
Secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette, și ministrul român al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au parafat vineri un proiect de acord interguvernamental pentru a coopera la extinderea și modernizarea programului de energie nucleară civilă din România, informează Departamentul pentru Energie. Potrivit acestuia, odată executat formal, acest acord istoric va pune bazele pentru ca România să utilizeze expertiza și tehnologia SUA cu o echipă multinațională pentru construirea unităților 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă și retehnologizarea reactorului 1.

UPDATE Proiectul de 8 miliarde de euro va fi coordonat de AECom și va implica un consorțiu format din companii din S.U.A, România, Canada și Franța, informează Ambasada SUA în România. AEcom este o mare companie americană de inginerie, care activează în peste 150 de țări, cu venituri de peste 20 miliarde de dolari obținute în 2019.

„Energia nucleară este crucială pentru a se asigura că România are o sursă de energie electrică fiabilă, accesibilă și fără emisii, iar industria nucleară din SUA așteaptă cu nerăbdare să-și ofere expertiza pentru a dezvolta această importantă sursă de energie”, a declarat Secretarul Brouillette. „Acest acord între SUA și România sporește cooperarea noastră energetică reciprocă și va consolida securitatea energetică a ambelor națiuni.”

„Astăzi, România face un uriaș pas în dezvoltarea parteneriatului său strategic cu Statele Unite ale Americii, în ceea ce privește componenta energetică, și anume cooperarea în domeniul nuclear civil”, a spus ministrul Popescu.

Comunicatul Departamentului pentru Energie arată că Statele Unite și România vor continua să consolideze relația bilaterală în cadrul diferitelor cadre multilaterale, inclusiv Parteneriatul pentru cooperare energetică transatlantică (P-TEC) creat sub administrația Trump. În cadrul P-TEC, SUA și România co-prezidă un grup de lucru privind cooperarea nucleară civilă.

 • NOTA RED. Nu au fost oferite mai multe detalii despre ce înseamnă ca România să "utilizeze expertiza și tehnologia SUA cu o echipă multinațională". Le vom prezenta pe măsură ce vom obține mai multe informații.

Reamintim că ambasadorul Adrian Zuckerman a anunțat joi semnarea acestui acord. Este o veste mult așteptată după ce Guvernul a renunțat la parteneriatul cu o companie chineză în privința construirii Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Ambasadorul a spus că ministrul economiei Virgil Popescu se va întâlni vineri cu Secretarul Departamentului de Energie Brouillette pentru a demara un acord privind implicarea SUA în construirea reactoarelor.

Adrian Zuckerman spune că este un proiect de 8 miliarde de euro, în care intră și reabilitarea Reactorului 1. De altfel, România va beneficia de cel mare pachet de finanțare primit vreodată.

"Mâine, ministrul Popescu se va întâlni cu secretarul Departamentului Energiei, Brouillette, pentru a iniția un acord de cooperare interguvernamentală pentru reabilitarea unui reactor nuclear și construirea a două reactoare noi la centrala nucleară Cernavodă din România. Acest proiect în valoare de 8 miliarde de dolari va reprezenta o paradigmă a viitoarelor proiecte româno-americane de dezvoltare economică și energetică", a declarat Adrian Zuckerman, potrivit Ambasadei SUA în România.

În partea a doua a zilei, Virgil Popescu se va întâlni cu Președinta EXIM (Băncii de Export-Import a S.U.A.), Kimberley Reed, în vederea semnării unui memorandum de înțelegere care vizează finanțarea proiectului nuclear de la Cernavodă și alte proiecte din România. Este cel mai mare pachet de finanțare primit până acum de România, fapt care indică încrederea pe care o au Statele Unite în vechiul lor partener și aliat, a mai spus ambasadorul SUA.

Reamintim că Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, se află în aceste zile într-o vizită oficială foarte importantă în Statele Unite ale Americii. Cu această ocazie va avea o întâlnire cu Secretarul pentru Energie al SUA, Dan Brouillette, și cu alți înalți oficiali americani.

Ministrul a declarat că prin această vizită va fi dezvoltat parteneriatul strategic dintre România și SUA pe dimensiunea energetică și să fie puse bazele unei cooperări în acest domeniu.

"Statele Unite ale Americii sunt deja un investitor puternic în economia românească, iar sectorul energetic, de importanță strategică pentru România atât din perspectivă economică, cât și din perspectiva securității energertice, este un domeniu în care mi-aș dori să văd o prezență americană mult mai pronunțată în România. Îmi doresc să fructificăm cât mai multe oportunități pentru dezvoltarea țării noastre”, a declarat Virgil Popescu.

Reamintim că actualul Guvern intenționează să atragă inclusiv parteneri americani în dezvoltarea proiectului reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Nu va trece mult timp până când vor fi finalizate discuțiile dintre statul român și posibili parteneri pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, a declarat ministrul Economiei Virgil Popescu, într-un interviu acordat în luna iulie pentru HotNews.ro. Acesta a confirmat, practic, că există discuții cu astfel de parteneri. Întrebat dacă acești posibili investitori sunt din Europa sau de peste ocean, ministrul a afirmat că "poate fi un consorțiu euro-atlantic".

Pe data de 12 iunie 2020, la solicitarea Ministerului Economiei, acționarii Nuclearelectrica au aprobat în ședința AGA încetarea negocierilor cu chinezii de la China General Nuclear Power Corporation pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. A fost concretizată, astfel, intenția Guvernului de a renunța la chinezi și de a analiza alte opțiuni.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14371 vizualizari

 • +24 (48 voturi)    
  Bun (Vineri, 9 octombrie 2020, 19:45)

  Luk [utilizator]

  Bravo!
  • +7 (15 voturi)    
   US = zero experiența cu CANDU. Am fost escrocati! (Vineri, 9 octombrie 2020, 21:37)

   Argon [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Cum sa dai un contract de terminare a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă unei țări ca SUA care nu deține și nu a avut niciodată vreun reactor CANDU. Nu are nici un fel de experienta cu asemenea centrale. Cum ne poate ajuta? Va subcontracta, va fi doar un intermediar. Putem discuta direct cu India sau Canada, tari cu multe unități. Investiția în reactoare este o simpla gogoase. În realitate toți banii sunt dați de România înainte de executarea lucrărilor.

   Lista reactoarelor CANDU existente, în construcție sau dezafectate:

   - Canada: 19 and 5 decommissioned.
   - South Korea: 4.
   - China: 2.
   - India: 2, 13 active CANDU-derivatives, and 3 CANDU-derivatives under construction.
   - Argentina: 1, and 1 planned.
   - Romania: 2, and 2 dormant part-constructed.
   - Pakistan: 1.

   Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/CANDU_reactor
   • +4 (16 voturi)    
    US experienta Bechtel, tzeapa (Vineri, 9 octombrie 2020, 22:48)

    Vladf555 [utilizator] i-a raspuns lui Argon

    US= Rusia 2.
    Parteneriatele economice cu SUA = Sovromuri

    Ce treaba are SUA cu proiectul asta, alta decat sa nr mangaie pe crestet si sa ne jefuiasca?

    Tehnologia e canadiana, Ceausescu a putut discuta direct cu canadienii, noi n-avem voie, tre' sa ne traduca SUA din engleza canadiana ca sa intelegem si noi prostii.
    • +2 (8 voturi)    
     Inteleg (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 8:18)

     Jar [utilizator] i-a raspuns lui Vladf555

     ca americanii ne finanteaza ,adica asigura resurse financiare,adica ne dau bani ca sa ne jefuiasca,ma?Asa plangeau taranii din satul meu cand se baga apa si canalizare cu bani UE: sa vedeti ce-o sa ne faca nenorocitii astia!
     • 0 (2 voturi)    
      Isi castiga si ei banutii, cu greu (Duminică, 11 octombrie 2020, 14:46)

      midufi [utilizator] i-a raspuns lui Jar

      A devenit grea meseria de postac, rus sau chinez, zilele astea.
   • -2 (6 voturi)    
    Ce (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 8:07)

    Jar [utilizator] i-a raspuns lui Argon

    inseamna,ma,ca americanii asigura finantarea? Ma, in aest consortiu,canadienii vor sta cu spatele? Cum va da,ma,Romania banii inainte, daca americanii asigura finantarea?Ma,voi sunteti...?
  • +9 (13 voturi)    
   oare? (Vineri, 9 octombrie 2020, 21:59)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   1. Cat va fi costul final per MW? Reactoarele 3 si 4 sunt deja incepute, toata infrastructura este pregatita, functionala. Cu $8mld se construieste o centrala nucleara de la zero.

   2. Eu as fi investit miliardele alea in NuScale. Le-as fi oferit toate facilitatile posibile legal ca sa inceapa fabricarea de reactoare modulare in Romania, inclusiv suficiente primele comenzi.
   • -2 (4 voturi)    
    Finantarea (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 8:09)

    Jar [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    e ,ma, americana sau nu?
 • -1 (41 voturi)    
  Multinationala (Vineri, 9 octombrie 2020, 19:46)

  Beta Alfa [utilizator]

  Chestia asta cu sa "utilizeze expertiza și tehnologia SUA cu o echipă multinațională" este cea mai interesanta afirmatie si ar trebui explicata mai in amanuntime..
  • +6 (26 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 9 octombrie 2020, 20:23)

   [anonim] i-a raspuns lui Beta Alfa

   • 0 (4 voturi)    
    Exact o face! (Vineri, 9 octombrie 2020, 21:51)

    Vigilentanonstop [utilizator] i-a raspuns lui

    Nimeni nu stie, dar cred ca canadienii aveau preturi prohibitive la momentul cortuazie i!!
    • -1 (1 vot)    
     Deci (Duminică, 11 octombrie 2020, 21:38)

     the_Point [utilizator] i-a raspuns lui Vigilentanonstop

     canadienii cereau mult dar acum, cand mai sunt si americanii, va costa mai putin? Inainte de '89 daca doreai sa vezi un film bun la cinema trebuia sa iei bilete de la bisnitari, sigur la pret dublu! Acestia sunt acum SUA!
  • -1 (21 voturi)    
   Dupa explicatia ta de Alfa, (Vineri, 9 octombrie 2020, 20:55)

   Vigilentanonstop [utilizator] i-a raspuns lui Beta Alfa

   Romania avea doar o prioritate. Anume o firma de stat Chineza sau Rusa, ca acolo nu sunt multinationale, n asa??
   • -1 (9 voturi)    
    Explicatie (Vineri, 9 octombrie 2020, 21:35)

    Beta Alfa [utilizator] i-a raspuns lui Vigilentanonstop

    Daca ati fi citit cu o minima atentie ce am scris ati fi vazut ca nu este vorba ca proiectul ar fi facut de o comapanie de stat sau privata multinationala.
    Pur si simplu mi-am exprimat dorinta ca factorii care au facut contractul sa explice ce inseamna realizarea "multinationala".
    Dar na, preocuparea Dvoastra era sa trantiti lozinca cu rusii si chinezii nu sa intelegeti ce cititi.
    • +1 (3 voturi)    
     Degeaba îți explică.Tu nu înțelegi. (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 9:04)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Beta Alfa

     Participă Canada,Franța,SUA și România.Vrei să-ți spună ce fac fiecare?
    • +1 (1 vot)    
     Si nu de alta (Duminică, 11 octombrie 2020, 21:40)

     the_Point [utilizator] i-a raspuns lui Beta Alfa

     dar majoritari aici sunt totusi dolarii!
 • +3 (33 voturi)    
  bravo (Vineri, 9 octombrie 2020, 19:52)

  mmmircea [utilizator]

  fapte nu vorbe, vii cu proiectul si cu sursa de finantare, asa trebuie facut.Vi-l mai amintiti pe Monta care cu festivism anunta ca o sa ne umple de centrale nucleare, de autostrazi si de TGV-uri chinezesti?
 • -12 (46 voturi)    
  Pe repede inainte (Vineri, 9 octombrie 2020, 19:53)

  Mazeta [utilizator]

  Disperare maximă in tabăra lui Trump, ca vine Hunter si ia tot caimacul. Se semneaza contracte mai ceva ca in ultima luna de mandat al lui Firea.
  • +8 (20 voturi)    
   hehe (Vineri, 9 octombrie 2020, 20:21)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Nu retin sa o fi criticat VREODATA (nu ca in ultima luna) pe Firea.
   A sosit 23 august pe rit vechi in Kuseleff?
  • +12 (26 voturi)    
   sictir (Vineri, 9 octombrie 2020, 20:37)

   sucaa [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   cand erau chinezii pe noi n-ai zis nici pas. nu te-a lasat tatucu?
   vrei nu vrei, dispare influenta comunistilor de la noi. o sa ramai un lup singuratic ce isi traieste a doua tinerete :))
  • +12 (22 voturi)    
   Spre disperarea Rusilor!! (Vineri, 9 octombrie 2020, 21:04)

   Vigilentanonstop [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   C am ai dreptate! Ei inca se uita cu jind la anii de inainte de 1989, cand aveau de toate in magazine pt toata populatia la preturi mici! Deh, erau sclavi mai la vest, n asa? Mai toarnati o pufoaiaca ca sa revii la realitatea ta!!
  • +4 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 9 octombrie 2020, 22:15)

   [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

 • -13 (49 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 9 octombrie 2020, 19:54)

  [anonim]

  • -3 (15 voturi)    
   ei ne-au oferit imprumutul stiau ca suntem saraci (Vineri, 9 octombrie 2020, 20:41)

   richter [utilizator] i-a raspuns lui

   .asta ami parea asa.."ami dai cand ai" ...de fapt banii pe "catapulte" si "varabii" raman in tara,basca mai pun de la ei ceva sa fie suma rotunda, pe langa importul de tehnologie si locuri de munca.. acum cam sunt interesati sa apere litoralul marii negre dinspre noi, ca au investitii aici. Se clarifica treaba, le-a luat ciripitu' la cei cu "esploatatu'" normal ca au si ei un interes, dar al nostru este mai mare ! Cemai, au venit americanii, si inca nu au adus tot, mau au marfa de descarcat ! si cu canadienii si francezii de manutza, sa fie de-o hora mare-
   • +4 (6 voturi)    
    Stați un pic domnule, (Vineri, 9 octombrie 2020, 22:07)

    Vigilentanonstop [utilizator] i-a raspuns lui richter

    ce D ta esti mos craciun? Rusii ne da de au 6 ore de somn din 24 in socialism si nu aveam nici caldura, adica de nici unele!!
    Vezi ca disturbi multe persoane ce isi fac veacul pe aici departe de patria lor imperialista!!
 • +8 (30 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 9 octombrie 2020, 20:05)

  [anonim]

  • -2 (18 voturi)    
   Ce-i cu vizele? (Vineri, 9 octombrie 2020, 21:05)

   Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui

   Ai fi putut pune aceasta intrebare in contextul in care Romania ar fi oferit SUA pachetul ala de 9 miarde de dolari si sa ceara la schimb rezolvarea problemei cu vizele.
   Dar treaba sta taman invers!

   Adica, sefu, boss, buana...daca tot ne dai purcoiul ala de bani, nu poti pune si vreo cateva milioane de vize, asa, pe fundul sacului?
   • -1 (13 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 9 octombrie 2020, 21:38)

    [anonim] i-a raspuns lui Cataleya

    • -2 (4 voturi)    
     N-are nicio legatura cu rasismul (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 11:09)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui

     Chiar nicio legatura.
     Are o legatura cu namrul celor care primesc viza si pe urma forteaza nota si uita sa se intoarca in Romania. Probabil ca polonezii care fac asta sunt mai putini decat romanii.
     Desrep resismul sistemic discuta in alta parte, eventual intr-o tabara de vara progresista.
    • +1 (1 vot)    
     Polonezii (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 22:28)

     POMPIERUL [utilizator] i-a raspuns lui

     ... au avut un papa ....
  • -4 (6 voturi)    
   La pibavara (Vineri, 9 octombrie 2020, 21:47)

   salvatore [utilizator] i-a raspuns lui

   Era o poanta pe vremuri.
  • -3 (5 voturi)    
   Vize pentru ce? (Vineri, 9 octombrie 2020, 23:17)

   Chemical_existence [utilizator] i-a raspuns lui

   La ce dracu ai vrea sa vii aici baiete? Sa ajungi ca la puscarie, sa nu ai unde te plimba? Sa ajungi cobai pentru companiile farmaceutice si de asigurari? Sa te triplezi in talie de la mancarea lor?
   • +1 (1 vot)    
    Incetisor, baiete (Duminică, 11 octombrie 2020, 14:51)

    midufi [utilizator] i-a raspuns lui Chemical_existence

    nu era vorba de vize pentru rusi, ci pentru SUA.
  • +1 (3 voturi)    
   Ai spus corect.Vizele pentru români. (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 9:07)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui

   Tu de ce întrebi?
  • 0 (0 voturi)    
   Ce sa faci (Duminică, 11 octombrie 2020, 21:44)

   the_Point [utilizator] i-a raspuns lui

   cu vizele daca cel din deal are sapca?
 • +3 (21 voturi)    
  8 miliarde pentru 2 reactoare inutile? (Vineri, 9 octombrie 2020, 20:16)

  revo [utilizator]

  8 MILIARDE?! Pai Large Hadron Collider a costat putin peste 3 miliarde de lire sterline, hai sa zicem 4 miliarde de euro, si acolo e tehnologie de varf, noua, constructie in subteran.

  Voi cum cereti 8 miliarde pentru 2 reactoare cu tehnologie invechita, fumata, buna de aruncat la gunoi?

  Adica voi, netotilor, ati tocat banii aiurea in Orientul Mijlociu, cu razboaie din care plecati acum cu coada intre picioare, fara sa fi realizat nimic, si ne jefuiti pe noi, de 8 miliarde?!
  De la noi, cei mai saraci intre saraci, v-ati gasit sa furati?!

  Ba, dar cat de nerusinati si de jigodii sunteti?

  SI CAT DE INFINIT DE PROSTI SUNT ROMANII??
  Iar tu, jogdie umflata de jidan, care zici ca te-ai nascut in Romania, cum ai putut sa faci asa ceva? Cat de mult de urasti? Ce ti-a facut tie pamantul asta?

  LUA-V-AR DRACU SA VA IA!
  • +1 (7 voturi)    
   Ba, (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 8:22)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui revo

   ce inseamna finantare?Finantare inseama ca ,pana una alta ,dau ei banii,ma! Ma,toti sunteti analfabeti functional?
   • +2 (4 voturi)    
    tu nu esti numai analfabet, esti prost gramada (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 9:46)

    revo [utilizator] i-a raspuns lui Jar

    natafleata, cand zice ca iti asigura finantarea, insemana ca iti IMPRUMUTA acei bani pentru a cumpara tehnologie de la ei, poate si executie, dar trebuie sa RETURNEZI IMPRUMUTUL, CU DOBANDA!!

    Pentru ca altfel, tu, Romania, o tara saraca si devastata, fara industrie si export, nu poti sa asiguri singura banii si nici altii nu te cred solvabila sa te imprumute, ca sa mai constuiesti 2 cotete.

    Deci, bancile americane isi deschid baierile pungii, desi stiu ca esti in curul gol, dar statul roman garanteaza returnarea banilor, cu dobanda, evident. Sau poti sa cedezi altceva in loc, daca nu ai bani.

    Acum, daca ne uitam la ce s-a intamplat cu contractele Chinei in Europa, o sa vezi ca Muntenegru a ajuns sa-si vanda tarisoara pe bucati, pentru contractele incheiate cu chinezii. https://www.info-sud-est.ro/cu-3-miliarde-de-dolari-china-a-cumparat-un-stat-european-muntenegru/

    Pentru mine este un mister cum de ai reusit sa folosesti PC-ul ca sa-ti etalezei prostia in toata spendoarea ei. Tu pe ce lume traiesti? Esti milog, asistat de profesie si nu stii ca totul se plateste? Cum iti inchipui ca iti da cineva si bani, si tehnologie, gratis?!
    • +1 (3 voturi)    
     Stau (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 11:37)

     Jar [utilizator] i-a raspuns lui revo

     si ma minunez cum un om ,cu o gramatica fara cusur,asta presupune si multa lectura,poate fi asa de confuz..Cand esti "in curul gol ",asa cum zici matale,gasesti unu' sa te finanteze-sa te imprumute ca sa-ti rezolvi niste robleme-unu' care pe unde a pus bocancu' ,vezi Europa de Vest,Japonia ,Coreea de Sud,lumea a prosperat,matale vii si-mi vorbesti de China,de...
     Poate era bine, ca inainte sa ma faci pe prost,sa
     fi avut rabdare pana aflam si costurile acestei finantari.Da' educatia societatii socialiste multilateral dezvoltate are radacini adanci si puternice.
    • +1 (1 vot)    
     Stau si ma mir de tine (Duminică, 11 octombrie 2020, 14:54)

     midufi [utilizator] i-a raspuns lui revo

     Injuri ca la usa cortului tau, iar HN iti lasa postarea...
     Chiar daca tu mori de ciuda, este grozav pentru Romania si pentru romani.
     Asa ca ia-ti talpasita si te du, impreuna cu limbajul tau cu tot.
   • -1 (1 vot)    
    Finantare (Duminică, 11 octombrie 2020, 21:49)

    the_Point [utilizator] i-a raspuns lui Jar

    inseamna in primul rand licitatie! Nu a existat nici un competitor pentru SUA? Poate am fi primit oferte mai bune de la altii! La asa o suma nu exista lege ca trebuie licitatie? Si chiar daca nu ar exista o astfel de lege guvernantii nu ar trebui sa urmareasca interesele tarii noastre, nu ale "bietilor" americani?
  • 0 (2 voturi)    
   ... (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 15:25)

   Mitzzza [utilizator] i-a raspuns lui revo

   Pai de la cine sa mai fure si ei ... daca de la cel mare din EST nu se poate , merge si de la astia amarati dar total democratizati de ei !
  • +1 (1 vot)    
   Ei nu cer, ofera (Duminică, 11 octombrie 2020, 14:52)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui revo

   Asa ca nu mai face spume la gura, nu e cazul.
 • 0 (22 voturi)    
  Decat sa dam aceeasi bani chinezilor (Vineri, 9 octombrie 2020, 20:24)

  r.razvan [utilizator]

  Mai bine americanilor.
  Daca gaseam niste parteneri europeni, din UE, nu ne-ar fi fost mai bine?
  • +2 (10 voturi)    
   parteneri europeni suna bine, dar (Vineri, 9 octombrie 2020, 22:11)

   pancu_dan [utilizator] i-a raspuns lui r.razvan

   care?
   Franta ne repeta ca nu se exista stabilitate europeana daca nu luam in calcul si pretentiile lui putin si ca Europra este Lisabona--Ural. Or, noi avem amintiri recente triste cu rusii.
   Germania si-a dezmembrat toate centralele nucleare, au migrat pe gaz rusesc, si nu mai au experienta.
   Polonia Italia, Spania, Benelux, vecinii nostri care au experienta?

   Va Apreciez ca sunteti reticent fata de chinezi!
  • -1 (1 vot)    
   Nu acesta (Duminică, 11 octombrie 2020, 21:52)

   the_Point [utilizator] i-a raspuns lui r.razvan

   trebuie sa fie criteriul, ci oferta cea mai convenabila! Parca asta era economia de piata, promovata atat de mult de SUA in anii din urma?
 • -10 (26 voturi)    
  la ce ne trebuie inca 2? (Vineri, 9 octombrie 2020, 20:25)

  revo [utilizator]

  Apa din Dunarea abia a facut fata in perioadele de seceta, au oprit reactoarele; clima se schimba continuu, precipitatiile scad alarmant de mult, acum cativa ani n-a fost zapada in Alpi. Deci, cum or sa rezolve aceasta problema? Sau nu conteaza, asta o fi scopul, explozie la centrala nucleara si curatarea locului de romani.

  Pentru ce ne trebuie inca 2? Industrie, care sa consume, nu mai avem. Populatia consuma mai putin pentru ca foloseste echipamente electrice economice, A++.

  Germania vrea sa scoata din functiune centralele ei nucleare, pana 2050. Noi, ca prostii, cumparam pe un munte de bani, absolut nejustificat de scump, 2 reactoare vechi, cu tehnologie fumata.

  Doar pentru ca America a saracit, tocandu-si banii aiurea, pe razboaie pierdute si ziduri fara rost. Iar noi suntem niste catei care trebuie sa se gudure pe langa America, care se scufunda in propria neputinta.
  • +4 (12 voturi)    
   Nu comenta dacă nu intelegi (Vineri, 9 octombrie 2020, 21:51)

   salvatore [utilizator] i-a raspuns lui revo

   Ioropenii, aka Nemtia, ne vor închide rand pe rand toate termocentralele. Asa ca am avea nevoie cam de 6000 MWh producție nucleara. Minim. Optim ar fi 10000.
  • +2 (12 voturi)    
   ca sa se mire unii.. (Vineri, 9 octombrie 2020, 22:07)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui revo

   Google: "sistemul energetic national". In acest moment 35% din productia de energie electrica este din combustibili fosili.
   • +3 (5 voturi)    
    merci, Pehash, (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 13:17)

    revo [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    scapasem din vedere combustibilii fosili poluanti.
    Dar nici cu nuclearele nu mi-e rusine, din cauza deseurilor radioactive. Acum sunt vreo 60000 tone de deseuri doar in Europa, in depozite care nu au fost prevazute sa functioneze permanent, iar unele au ajuns la capacitatea maxima de stocare. Doar Finlanda a anuntat ca incepe construirea unui depozit permanent.

    Ma asteptam sa evoluam altfel, sa mergem pe energiile alternative ale viitorului, nu tot pe o tehnologie din anii 50'-60'.
    Si scumpa, foarte scumpa, daca comparam cu pretul primelor 2 reactoare, ultimul dat in functiune parca in 2006. Cat o sa coste energia furnizata? Va fi competitiva?
    Pentru ca, fii atent ce articol interesant am gasit:
    https://www.digi24.ro/stiri/economie/energie/paradox-oprirea-reactorului-2-cernavoda-ieftineste-energia-904249. Deci: 1) pretul scade; 2) capacitate de productie, in hidrocentrale, avem. Nepoluanta!

    De fapt, noi cumparam protectie, nu tehnologie.
    • 0 (0 voturi)    
     Exact, (Duminică, 11 octombrie 2020, 22:02)

     the_Point [utilizator] i-a raspuns lui revo

     la fel si cu dispozitivele Patriot, avioanele portugheze, etc., oricum fara efect impotriva armelor ofensive rusesti! De ce nu recunoastem cinstit ca taxa de protectie platita SUA ca sa ne apere de rusi este 2% din PIB? Se poate verifica usor asta daca, de exemplu, le-am garanta SUA cheltuirea a 2% dar am folosi acesti bani pentru productia proprie de aparare sau am contracta alte firme, non-SUA.
  • +1 (1 vot)    
   Nu te-am auzit sa te plangi (Duminică, 11 octombrie 2020, 14:57)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui revo

   cand era vorba de chinezi.
   Acum brusc descoperi nodul din papura.
   Bag de seama ca ii plangi pe americani ca au saracit.
   Alt nod in papura.
 • +6 (16 voturi)    
  clarificari (Vineri, 9 octombrie 2020, 20:42)

  anick [utilizator]

  Tot citesc articole insa nu identific o informatie de baza ... Cine este beneficiarul acestei finantari ? Statul Român, Nuclerelectrica, consortiul companiilor internationale ?
  • +3 (9 voturi)    
   SUA (Vineri, 9 octombrie 2020, 23:20)

   Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui anick

   Mai exact șmecherii locali cu conexiuni politice din spatele contractului.

   Cum a fost și la Bechtel.
 • +4 (20 voturi)    
  Al 11-lea stat ca investitii straine directe... (Vineri, 9 octombrie 2020, 21:10)

  spirache [utilizator]

  Partener strategic: vrem si noi viza waiver precum vecinii maghiari si o donație (fara bani!!!) serioasă de armament precum strategicii croați.
 • +6 (18 voturi)    
  bun asa!! (Vineri, 9 octombrie 2020, 21:15)

  cristi_an [utilizator]

  pas cu pas!
  poate ar fi bun si ceva pentru transportul feroviar!!
 • -7 (15 voturi)    
  Americanii apara cu indarjire (Vineri, 9 octombrie 2020, 21:50)

  Bradisor [utilizator]

  investtiile si cetatenii americani din strainatate Daca au investtitii la noi avem siguranta ca vor spori si capaitatea de aparare a zonei ,fapt vital pt noi in actualul context geopolitic.
  • +1 (1 vot)    
   Asa este. (Duminică, 11 octombrie 2020, 14:59)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui Bradisor

   Doar ca postacii rosii au napadit cu furie si ti-au dat minusuri.
 • +10 (12 voturi)    
  bun? (Vineri, 9 octombrie 2020, 22:52)

  gpavel [utilizator]

  primul reactor(1996)400 milioane dolari,al II-lea cca 1,4 miliarde de euro,iar 3+4 ,8 miliarde?!ce facem cu apa grea depozitata si pentru reactoarele 3 si 4(fabrica inca este intreaga,iar rezervele de apa grea sunt foarte mari,facute cu mari cheltuieli!).....sper sa nu facem o afacere gen"bechtel"..
  • +2 (6 voturi)    
   da, BUN (Vineri, 9 octombrie 2020, 23:02)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   pentru ei
  • +2 (6 voturi)    
   E tot Candu 6 (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 8:02)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   Asta e bine , rau e pretul care e de parca am cumpara ultimul racnet si l-am face de la 0 . Mai raman si dobanzile , necunoscute inca .
 • -1 (7 voturi)    
  cui ii trebuie cernavoda? (Vineri, 9 octombrie 2020, 23:30)

  alexman1 [utilizator]

  Se pare ca nu am invatat nimic dupa Fukushima si Cernobil.CSAT in ignoranta lor jubileaza, la fel si USA si Rusia... Daca constantenii sunt multumiti sa aiba langa ei "butelia cu gaz", tinta perfecta pentru rusi, atunci e ok...
  Oare nu sunt mai sigure energia eoliana si solara, cu pierderi infime in caz de conflicte armate?
  • +1 (1 vot)    
   Altu' care plange acum cu lacrimi de crocodil (Duminică, 11 octombrie 2020, 15:01)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui alexman1

   dar nu soptea o vorba cand ne pregateam sa colaboram cu chinezii...
   Mda, ciudat, nu-i asa?
 • +6 (12 voturi)    
  De ce nu a fost o dezbatere publică? (Vineri, 9 octombrie 2020, 23:46)

  Geza48 [utilizator]

  Toate publicațiile vând știrea de parcă am fi câștigat la LOTO 8 milliarde de dolari. Super tare, când nemții își inchid toate reactoarele atomice noi mai construim două. Și alo, finanțarea nu e gratis, trebuie dat înapoi cu dobândă cu tot. Sumă mare, oare de ce nu a avut loc o dezbatere publică? Sau a fost și eu am nu am observat?
  • +1 (1 vot)    
   Ce ciudat (Duminică, 11 octombrie 2020, 15:02)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui Geza48

   Revin.
   O stire minunata.
   Pentru romani.
 • +1 (5 voturi)    
  Bechtel 2 (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 15:41)

  Mitzzza [utilizator]

  Daaaa ai nostrii au semnat o noua mujca istorica pentru ceva total inutil pe bani pe care o sa ii platim Noi Intregul Popor Mioritic neam de neamul nostru.
  Totusi inutil fiind va costa cam ca si portiunea de autostrada Bechtel de vre-o 5 ori :) . Doamne ce mai Parteneri Strategici suntem :)
  Traiasca-ne Clasa Politica .
  Luptam pentru Pace :)
  • 0 (2 voturi)    
   O fi inutil pentru tine (Duminică, 11 octombrie 2020, 15:03)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui Mitzzza

   si rau pentru rusi, rau pentru chinezi.
   Pentru romani e foarte bine.
   Repet: pentru romani.
 • 0 (0 voturi)    
  Tribut (Luni, 12 octombrie 2020, 4:12)

  lucky luck [utilizator]

  Chiar, asa s-o fi numind "contractul" asta? Sau poate peschesh? Dam si fete, oi, ceva, sau decat miliarde si ceva suveranitate?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by