Detalii din acordul cu SUA pentru construirea reactoarelor de la Cernavodă / ​România va primi o finanțare americană de cel puțin 7 miliarde dolari

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 9 octombrie 2020, 23:30 Economie | Energie


Virgil Popescu si Dan Brouillette
Foto: Ministerul Economiei
​România și SUA au parafat vineri un acord interguvernamental pentru construirea Unităților 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă, pentru retehnologizarea Unității 1 și pentru cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România. Pe lângă acest acord, mai există un memorandum de înțelegere cu EXIM US (Banca de Export-Import a SUA) pentru o finanțare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul nuclear, dar si alte domenii, a anunțat ministrul economiei Virgil Popescu de la Washington. Însă ar mai putea fi implicate și alte instituții financiare.

Virgil Popescu spune că acordul cu SUA pentru construirea reactoarelor va permite utilizarea expertizei americane, păstrând în același timp tehnologia CANDU 6.

"Acordul pe care l-am parafat astăzi alături de Secretarul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii, Dan Brouillette, ne permite să avem tehnologie și expertiză americană atât pentru Reactoarele 3 și 4, cât și pentru retehnologizarea Unității 1, păstrând tehnologia CANDU 6, în cadrul unui consorțiu mai amplu euro-atlantic, reprezentând țări care fac parte din NATO, și cu sprijin financiar din partea partenerilor implicați".

Virgil Popescu mai spune că se creează cadrul unei ample cooperări între România și SUA în domeniul nuclear civil. "În același timp, ne dorim ca pe lângă partenerii americani să îi avem parteneri și pe canadieni și francezi. Dovedim astăzi că se pot obține parteneriate serioase, predicitibile, dacă există voință politică și muncă susținută. Pentru SNN acest parteneriat este deosebit de important în dezvoltarea companiei, care se află pe o traictorie ascendentă, mai ales după ce a intrat în indicii FTSE Russell. Felicit SNN pentru munca depusă până acum și-i încurajez să implementeze, cu responsabilitate, pașii următori”, a mai spus Virgil Popescu.

Reamintim că Ambasadorul SUA în România Adrian Zuckerman a anunțat că proiectul de la Cernavodă va fi coordonat de AECom și va implica un consorțiu format din companii din S.U.A, România, Canada și Franța.

”Separat de acordul parafat, am reușit să identificăm interesul SUA și pentru o componentă de finanțare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul energetic – inclusiv energie nucleară și gaz natural lichefiat și din domeniul infrastrucutrii – rutieră, cale ferată, depozite de gaze, printr-un Memorandum de Înțelegere cu Exim US", a mai anunțat ministrul.

Acesta spuen că au avut întâlniri și cu reprezentanții altor instituții financiare. "De asemenea, la Washington DC, am avut o întâlnire și cu reprezentanții USDFC (The United States International Development Finance Corporation) în vederea posibilității extinderii acestui interes financiar prin implicarea diferitelor instituții de finanțare ale SUA”, a declarat Virgil Popescu.

Detalii despre Acordul dintre Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legatură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă și in sectorul energiei nucleare civile din România:


 • Faza de parafare reprezintă atingerea unui acord de principiu asupra textului si principalelor elemente ale dezvoltării proiectelor și părților implicate, proiectul de acord urmând a fi transmis Comisiei Europene conform prevederilor Tratatului EURATOM, cooperarea în cadrul acordului fiind subordonată prevederilor naționale, europene și internaționale.
 • Scopul Acordului Interguvernamental este dezvoltarea programului nuclear civil din România prin asigurarea expertizei tehnice, de reglementare, securitate și siguranță nucleară și, implicit, întărirea securității, diversității, siguranței în exploatare și stabilității energetice și de mediu ale României, obiective asociate și proiectelor de investiții ale SNN, retehnologizarea Unității 1 și extinderea capacitatii CNE Cernavodă.
 • Acordul acoperă mai multe arii de cooperare, printre care: Proiectul Unităților 3 și 4, retehnologizarea Unității 1, cooperare în diferite domenii, precum reglementare, schimburi între laboratoare de cercetare și universități, pregătire personal, cercetare și dezvoltare.
 • Adițional proiectelor actuale, Reactoarele 3 și 4 și Retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă, Acordul prevede și cooperarea pe termen lung și foarte lung prin posibilitatea dezvoltării reactoarelor modulare mici în România, pe un amplasament care urmează a fi stabilit, în vederea asigurării în viitor a flexibilității și scalabilității tehnologiilor nucleare.
 • Tehnologia utilizată în dezvoltarea reactoarelor 3 și 4 va fi CANDU 6, similar celei utilizate în prezent la unitățile 1 și 2.
 • În ceea ce privește componenta de finanțare, SUA își exprimă interesul ferm în utilizarea Exim Bank, US International Development Finance Corporation și alte instituții finanțatoare aplicabile și disponibile din SUA care să sprijine finanțarea globală a proiectelor.
Secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette, și ministrul român al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au parafat vineri un proiect de acord interguvernamental pentru a coopera la extinderea și modernizarea programului de energie nucleară civilă din România, informează Departamentul pentru Energie. Potrivit acestuia, odată executat formal, acest acord istoric va pune bazele pentru ca România să utilizeze expertiza și tehnologia SUA cu o echipă multinațională pentru construirea unităților 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă și retehnologizarea reactorului 1.

Proiectul de 8 miliarde de euro va fi coordonat de AECom și va implica un consorțiu format din companii din S.U.A, România, Canada și Franța, informează Ambasada SUA în România. AEcom este o mare companie americană de inginerie, care activează în peste 150 de țări, cu venituri de peste 20 miliarde de dolari obținute în 2019.

Reamintim că ambasadorul Adrian Zuckerman a anunțat joi semnarea acestui acord. Este o veste mult așteptată după ce Guvernul a renunțat la parteneriatul cu o companie chineză în privința construirii Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Ambasadorul a spus că ministrul economiei Virgil Popescu se va întâlni vineri cu Secretarul Departamentului de Energie Brouillette pentru a demara un acord privind implicarea SUA în construirea reactoarelor.

Adrian Zuckerman spune că este un proiect de 8 miliarde de euro, în care intră și reabilitarea Reactorului 1. De altfel, România va beneficia de cel mare pachet de finanțare primit vreodată.

Actualul Guvern și-a manifestat intenția de a atrage parteneri americani în dezvoltarea proiectului reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă cu mai multe luni în urmă. Nu va trece mult timp până când vor fi finalizate discuțiile dintre statul român și posibili parteneri pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, a declarat ministrul Economiei Virgil Popescu, într-un interviu acordat în luna iulie pentru HotNews.ro. Acesta a confirmat, practic, că există discuții cu astfel de parteneri. Întrebat atunci dacă acești posibili investitori sunt din Europa sau de peste ocean, ministrul a afirmat că "poate fi un consorțiu euro-atlantic".

Pe data de 12 iunie 2020, la solicitarea Ministerului Economiei, acționarii Nuclearelectrica au aprobat în ședința AGA încetarea negocierilor cu chinezii de la China General Nuclear Power Corporation pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. A fost concretizată, astfel, intenția Guvernului de a renunța la chinezi și de a analiza alte opțiuni.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12778 vizualizari

 • +13 (57 voturi)    
  Suna bine nu ca rahatul chinezesc al PSD si Ponta (Vineri, 9 octombrie 2020, 23:50)

  UnOarecare [utilizator]

  ...
  • +5 (11 voturi)    
   sufera rau postacii mujici... (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 11:30)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

   sufera rau postacii mujici...
   • +2 (2 voturi)    
    Eu ma asteptam (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 20:46)

    1anonim [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

    ca postacii astia sa sara in sus ca vom folosi tot Candu 6 , nu EC6. Dar subtilitatile astea nu se gasesc pe toate drumurile..
  • +3 (5 voturi)    
   naiba ... (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 12:41)

   asada [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

   te pune sa critici gainariile comunistoide !!! Ai si trezit imediat din adormire 40 de specialisti PSD care au venit cu minusurile de rigoare !!!!
 • +2 (60 voturi)    
  Oare va fi o dezbatere publică așa cum s-ar cuven (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 0:04)

  Geza48 [utilizator]

  Toate publicațiile vând știrea de parcă am fi câștigat 8 miliarde de dolari la Loto. Super tare, când nemții își inchid toate reactoarele atomice noi mai construim două. Și alo, finanțarea nu e gratis, trebuie dat înapoi cu dobândă cu tot. Sumă mare, oare de ce nu a avut loc o dezbatere publică? Sau a fost și eu am nu am observat?
  • 0 (26 voturi)    
   hei (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 3:59)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui Geza48

   "nemtii isi inchid toate reactoarele atomice" - o spui de parca a face economia Germaniei complet dependenta de Rusia ar fi ceva bun.
   Treaba cu reactoarele nucleare finantzate de americani e simpla: Romania a descoperit rezerve imense de gaze naturale in Marea Neagra care, impreuna cu gazele descoperite intre Israel si Cipru, ar zdruncina monopolul rusesc in furnizarea de gaze catre Vestul european. Probabil un casus belli pentru Rusia, care ar putea ocupa foarte repede Dobrogea. Americanii au decis ca, decat sa cheltuie sute de miliarde pe un nou razboi departe de tzara lor, mai bine dau 7 miliarde de dolari si pun definitiv un capac pe ciorba gazelor din Marea Neagra.
   • +2 (8 voturi)    
    Gazele lichefiate americane sunt scumpe (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 10:35)

    semperfi [utilizator] i-a raspuns lui john70

    Deci nu zdruncina nici un monopol rusesc, ca altfel cumparau in draci europenii gaze de la americani. E vorba de bani, americanii castiga mai mult decat romanii din aceasta afacere. Dau bani cu imprumut la dobanzi probabil foarte avantajoae pentru ei si obtin contracte foarte bune pentru firmele americane.

    Factura o vom plati noi toti.
   • -1 (9 voturi)    
    aberezi... (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 11:26)

    Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui john70

    aberezi...
  • +1 (9 voturi)    
   in primele 4 luni din 2019 (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 9:34)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Geza48

   Guvernul Dancila s-a imprumutat cu 3,66 miliarde euro.
   Te-a intrebat cineva daca esti de acord? Ai vazut vreun proiect de investitii major? Stii rata dobanzilor?
 • +9 (61 voturi)    
  așa se spală banii în vest (USA) (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 0:38)

  hdd [utilizator]

  nu faci proiecte d'astea acasă la tine, că se văd. Acolo faci licitații transparente și corecte.

  Pentru clientela politică (USA), ce urmează să te susțină sau te-a susținut în alegeri,
  dai proiecte într-un fund de lume - România, de care nu a a auzit nimeni, le finanțezi cu bani de la buget și obligi autoritățile băștinașe să facă proiectul cu cine zici tu, că doar tu dai banii.

  Ce e foarte important dar nu e clar deloc - vă rog precizați,
  HN: România mai dă banii ăștia înapoi? Cu ce dobândă? În cât timp?

  Să nu ne bucurăm înainte.
  Funcție de ce se întâmplă acolo, e posibil să plătim în final mai mult la curent, dacă proiectul o să fie mai scump decât... oricât... - americanii trebuie să-și ia banii înapoi, nu? Cine plătește? tu.
  Costul pe coșul energetic din ro va crește, odată cu ponderea crescuta a energiei nucleare din acest coș.

  La ăsta probabil se adaugă și dobânda la credit, dar încă nu e clar. HN?

  Persoana care ne asigură că proiectul va fi realizat în timp și în costuri, ar trebui votată prin referendum, pt un proiect de asemenea anvergură. Elveția așa ar proceda. Ah, stai, România nu e Elveția. :)))
  Noi o lăsăm pe mâna miniștrilor economiei, "niște profesioniști de calibru, cu realizări demonstrate și un minister care a dovedit în repetate rânduri că..."

  De asemenea, această dezvoltare cu energia nucleară vine într-o perioadă în care Germania s-a angajat să dezafecteze toate centralele nucleare în următorii 30 ani, în urma Fukushima 2012.

  ++TL;DR++
  Pentru prietenii știu de ce, singura întrebare e cine primește contractele locale, SRI sau SIE, că amândoi au făcut sluj frumos până acum și au adus toate bețele aruncate, n-au lătrat noaptea, n-ai întrat murdari în casă... au fost cuminți, chiar dacă se mușcă toată ziua cu dosare și prin presă, aia-i treaba lor. Bine, SRI l-a făcut pierdut pe Ghiță, dar până la urmă l-au potolit, n-a mai zis nimic important - deși i-ar fi ușor să dărâme orice guvern sau să-l bage pe ponta sau basescu la pușcăr
 • +7 (61 voturi)    
  ugly saga (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 1:20)

  Quintus [utilizator]

  1. SUA au pus mâna pe Fondul Proprietatea, care deține un pachet de control la Nuclearelectrica;
  2. SUA au făcut presiuni să fie blocat contractul cu chinezii care urmau să repare reactoarele și să construiască ultimele două – pe bani mai puțini;
  3. Un tânăr personaj instruit în SUA, a fost numit fără vreo explicație în fruntea Nuclearelectrica;
  4. SUA au cerut ca România să excludă China din zona energetică și telecomunicații;
  5. Ambasadorul SUA a intervenit vehement în favoarea noii puteri, atacând și mai vehement opoziția;
  6. Orban a anunțat acum câteva luni o ”investiție” (ce glumă macabră!) de peste 8 miliarde $ la Cernavodă;
  7. Zuckerman îl duce pe reprezentantul Guvernului României să semneze un împrumut de 8 miliarde dolari pentru Cernavodă, cu constructor desemnat de americani;
  8. România se împrumută 8 miliarde de dolari, decizie care nu a trecut prin Parlament, nu există nicio reacție a BNR și nu se știe dacă va fi agreată la Bruxelles;
  9. Pe banii împrumutați de România la dobânzi consistente, o firmă din SUA(?)/Canada(?) construiește, în principiu, reactoarele.
  • -3 (11 voturi)    
   asa ti-au zis tie la partid ? (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 11:27)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Quintus

   asa ti-au zis tie la partid ?
  • -3 (7 voturi)    
   8 + 9 (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 11:58)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Quintus

   In primele 4 luni ale lui 2019, guvernul PSD s-a imrumutat de pe pietetele externe 3,66 miliarde euro, bani care nu s-au dus in nici o investitie majoara ci in consum.
   Restul punctelor sunt o acuzatie puerila ca Romania isi permite sa aiba ca partener de afaceri pe principalul furnizor de securitatr.
   PS credeti ca daca investitia se facea cu chinezii Romania primea cadou cele 6 miliarde?
  • +2 (6 voturi)    
   disperare .... (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 12:54)

   asada [utilizator] i-a raspuns lui Quintus

   ....mare in PSD si la cozile de topor rusesti si chinezesti !!! De ce nu au venit americanii pe vremea cand borfasii vostrii carmuiau hotiile si nu prezentau un dram de incredere !!?? Fiind vorba de investitii serioase unde se pot executa lucrari importante si banoase , va curg balele ca nu mai santeti la butoane sa puteti ciordi tot intr-o veselie !!!
 • +17 (51 voturi)    
  Porțile de Fier (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 1:31)

  MG [utilizator]

  Hidrocentralele Portile de Fier I si II au o putere instalată de 1258 MW (doar partea Română!).
  Reactoarele Cernavoda I si II produc ambele 1400MW.

  Turcia a construit hidrocentrala Ilısu in 2018 cu 1,7 miliarde de dolari pentru 1200 MW.

  Practic, cu doar 2 miliarde USD se poate obtine aceeasi productie din hidrocentrale - față de 7 (8) miliarde USD pentru 2 reactoare nucleare. Nu mai vorbim de costurile cu combustibilul nuclear, depozitarea reziduurilor si intretinerea instalatiilor.

  Hidrocentrala se poate construi cu companii locale si tot fluxul economic ar aduce beneficii României!
  • +18 (48 voturi)    
   corect (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 1:49)

   Wheelwright [utilizator] i-a raspuns lui MG

   Desi sunt total pro-american, aici iti dau dreptate. A existat proiectul mega-hidrocentralei Tarnita de la Cluj, de 1000 MW, cu un cost de 1.5 - 2 miliarde euro si a fost abandonat pentru ca nu ar fi fost fezabil. Nu inteleg de ce e fezabil sa produci electricitate cu energie atomica in acesti ani in care s-au descoperit noi tehnologii verzi.
   Iar pentru niste hidrocentrale din astea cu apa subterana s-ar fi folosit mii de muncitori romani care ar fi adus multi bani inapoi Romaniei.
   • +2 (20 voturi)    
    intreaba-l pe neica traian, el stie (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 2:36)

    Coco Whistle [utilizator] i-a raspuns lui Wheelwright

    cum e cu licuricii.
   • -6 (22 voturi)    
    heheheh (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 4:07)

    john70 [utilizator] i-a raspuns lui Wheelwright

    Pai energia atomica e cea mai verde tehnologie, istetzule.
    • +2 (8 voturi)    
     Nu e (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 10:37)

     semperfi [utilizator] i-a raspuns lui john70

     Produce reziduri radioactive care trebuie depozitate timp de mii de ani in siguranta. O explozie la aceste reactoare ar produce o catastrofa umana si ecologica.
   • -4 (22 voturi)    
    Fii mai specific cu “noi tehnologii verzi” (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 6:43)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Wheelwright

    Care-s vechi Si care-s noi? Ca daca imi spui de eoliene si panouri, o dai in bara, nu-s verzi, ba din contra!
   • +5 (23 voturi)    
    ... (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 8:58)

    vitan.sandu [utilizator] i-a raspuns lui Wheelwright

    Cum nu intelegeti fezabilitatea energiei atomice!? Este extrem de eficient! Dar nu pentru noi! Pentru aia care "dau" finantarea! Sau crede cineva ca asta este gratis? Facerti numai un calcul simplu: cat vor fi costurile finantarii de 7 miliarde, fata de cele pentru 2 miliarde. De 3,5 ori mai mari! Cine le suporta? Romanii! Cine beneficiaza? Amerlocii lui zukerman!
    • 0 (0 voturi)    
     care 2 miliarde nenea Sandu? (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 19:50)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui vitan.sandu

     De unde cifra de 2 miliarde ca fiind suficiente? Din ce (mos)film?
  • -3 (17 voturi)    
   hehe (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 4:00)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui MG

   Esti beat sau ti-a pus ceva kuz min in votca ca sa rada de tine?
   • +6 (10 voturi)    
    Raspuns (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 11:22)

    Beta Alfa [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    @t... MG a pus niste probeme - intrebari. Daca a gresit sau sunteti de alta parere corectati-l. Neputnad face asta ii dati cu mistouri ieftine si care nu au nicio noima. Se pare ca subiectul va depaseste.
   • 0 (8 voturi)    
    cam scumpă șepcuța lu fikusz (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 11:31)

    di livio [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    aia de i-o dădu Trump, make seku balșoi again...să trăiți bine, sub acoperire
  • -6 (20 voturi)    
   hehehe (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 4:04)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui MG

   ai capul incetzosat de ecomunism.
   Energia nucleara e cea mai putzin poluanta.
  • +1 (7 voturi)    
   vorbesti de putere instalata vs putere generata (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 9:29)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui MG

   in plus, nu stiu de unde ai luat cifrele.
   Eu am gasit asa
   Pentru Portile de fier - Productie medie GWh/an -
   5241 PF1+ 1240 PF2 = 6481 GWh/an mediu hidrologic - ai an secetos, mai scade.
   Pentru Cernavoda - productie medie anuala 10TWh

   Teoretic ce zici tu ar avea sens economic numai ca ecologistii sunt impotriva hidrocentralelor la fel de mult pe cat sunt impotriva nuclearelor. Poti sa ii intrebi de ce?
   • 0 (6 voturi)    
    hei (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 15:26)

    john70 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Raspunsul e simplu: ecologismului nu-i pasa in nici un fel de protectia mediului, este o forma mascata de distrugere a capitalismului, pe ruinele caruia se va construi o lume noua , mai buna si mai dreapta, tovarasi.
    In scopul asta, astia mint fara nerusinare, falsifica cifrele in directia in care vor ei. Nici nu trebuie sa te obosesti sa dezbati cu jigodiile astea.
 • +2 (24 voturi)    
  eu cred ca (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 2:39)

  Coco Whistle [utilizator]

  dam si banii, nu intram nici in programul de vize iar centralele nu le va face nimeni - povestea licuriciului mioritic vaitator.
 • -7 (13 voturi)    
  . (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 7:44)

  Sarmat [utilizator]

  TRUMP !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • +11 (17 voturi)    
  F corect! (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 8:51)

  nick24 [utilizator]

  și cu diferența până la 8 miliarde poți face eoliene și fotovoltaice prin toată țara.
  • +1 (11 voturi)    
   Avantaje (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 11:27)

   Beta Alfa [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Sunt si oe aici unii care cred si sustin ca SUA face acte de caritate si de generozitate. Fie sunt limitati intelectual fie sunt de rea credinta, fie amandoua.
   Niciun stat din lumea asta nu face asa ceva ci isi vede de propriile interese, inclusiv SUA,.
   Cum o sa iesim noi, Romania, din chestia asta, o sa vedem. peste cativa ani dar sloganurtile astea triumfaliste livrate de postaci sunt deme de tot dispretul
   • -2 (4 voturi)    
    "limitat intelectual" esti tu (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 13:11)

    Falx_D [utilizator] i-a raspuns lui Beta Alfa

    Sau troll russ. Sau faci pe prostu' Pai si scutul de la Deveselu sau bazele militare americane in Europa care-i costa miliarde de dolari ce-s ma? Tu ai auzit de geopolitica? Interesele sunt comune mă, e win-win, nu te duce tartacuta? Cica "cum o sa iesim noi" adica vrei sa zici "-vai primim 8 miliarde, avem securitate energetica si militara, deci vai, ce ne-om face?" Tu ai minte?
   • +2 (6 voturi)    
    acum ce... (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 15:02)

    asada [utilizator] i-a raspuns lui Beta Alfa

    sa zic!!?? vad ca esti alfa sau ma rog si beta ,dar nu esti si omega, ci mai mult o mama omida !! Misuna o multime pe acilea fiecare cu ideile si priceperile lor ,dar ar trebui sa aveti in vedere urmatoarele: -sau scremut PSD-istii sa-i impuna pe rusi si chinezi care au esuat lamentabil fiind vorba de niste maimutoi care profitau de incompetenta si dorinta de capatuiala a unui Ponta si altor borfasi pusi ,dar cand a fost vorba e asigure fondurile au disparut ca magarul in ceata !!! - Citeam mai sus fel de fel de idei despre fel de fel de investitii si solutii mai ieftine ,mai ecologice si mai cu mot ,ce ii trece fiecarui prin cap !!! Toate bune si frumoase ,DAR...... -De ce in 30 si ceva de ani de guvernare neo -comunista nu am beneficiat de niscai realizari pe masura asteptarilor mele ,ale tale si ale multor altora !!!??? - in fiecare an am avut la dispozitie fonduri europene de ordinul milardelor de euro si ce folos !!! Cate am pierdut din ele neconsumandu-le din lipsa de proiecte serioase de investitii (ca aceasta de care vorbim acum ) si a lipsei partii de contributie !!!! -dar de unde parti de contributie daca prietenii tai carora unul ca tine si multi altii de aceiasi teapa ,lea asigurat an de an posibilitate de a fura ca in codru totul !!! -neincrederea in guvernarile voastre si convingerea tuturor ca Romania aste acaparata de o sleahta de hoti a facut ,pe buna dreptate sa nu mai fim bagati in seama de lumea serioasa ci de alde rusia si china !!
    • +2 (2 voturi)    
     imi cer scuze ,dar..... (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 18:10)

     asada [utilizator] i-a raspuns lui asada

     ...nu din vina mea mesajul a fost preluat partial !!Spuneam in continuare ca acum cand exista posibilitatea de a ni se asigura finantarea ne treziram cu mofturile celor care le curg balele dupa banii ce or sa apara si la care nu vor mai avea acces sa le praduiasca in stilul caracteristic fostilor guvernanti !!! ii intreb pe foarte multi de pe acilea pe post de carcotasi cat din agoniseala lor sa datorat imprumuturilor si ratelor luate de la cei care dispuneau de fonduri sa ii crediteze !!! Depinde de noi ca pe 6 decembrie sa ne asiguram ca parlamentul sa fie unul serios si pus pe treaba ,iar apoi foarte multe din institutiile statului acaparate de mafioti sa fie curatate de manglitorii de toate soiurile si neamurile !!!
  • -1 (3 voturi)    
   hahahaha (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 15:27)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Iti dai seama, ai una din cele mai frumoase tzari din Europa, trebuie neaparat distrusa cu eoliene si fotovoltaice. Cretinismul ecologist nu cunoaste limite!!!
 • -2 (8 voturi)    
  Mai, (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 9:20)

  Jar [utilizator]

  copii ai lui Ceausescu!
  Ati tot dat ca americanii n-au tehnologie...Acu',cand aflarati ca e tehnologie canadiana,ati schimbat macazul si veniti cu tot felul de fantezii in legatura cu finantarea,adica ,cu alocarea de fonduri americane.Cate fonduri v-au alocat rusii,mai, copii ai lui Ceausescu!
  • +3 (9 voturi)    
   Economie (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 12:06)

   Beta Alfa [utilizator] i-a raspuns lui Jar

   @Jar Nu sunt copil al lui Ceausescu si nici aceia care intreaba, de buna credinta, de detaliile economice ale acestuii acord-proiect,
   Sa nu fim infantili sa credem si sa afirmam ca SUA actioneaza din pura generozitate. Are ca orice tara din lume, interesele sale si e normal sa ne intrebam si noi despre interesele si costurile pentru Romania.
   • 0 (2 voturi)    
    hei (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 15:31)

    john70 [utilizator] i-a raspuns lui Beta Alfa

    Proiectul nu e energetic, e de securitate. O sa vezi ca dupa asta nu se va mai vorbi deloc de gazele din Marea Neagra si rusii vor sta linistiti.
   • +2 (2 voturi)    
    Ma, (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 17:31)

    Jar [utilizator] i-a raspuns lui Beta Alfa

    de planul Marshall ai auzit?Imperialismul american inseamna sa te ajut cu bani,sa pot face afaceri cu tine,nu sa-ti dau sa mananci moca.Ai vazut Europa de Vest?Ai vazut Japonia sau Coreea de Sud? In Est n-a vrut prietenul ta,Stalin...
   • +1 (1 vot)    
    sigri ca au interese iar in acest caz interesul (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 19:55)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Beta Alfa

    Este sa intareasca economic, energetic si militar flancul sud-estic al NATO in Europa si sa tina ursul rusesc in tarcul lui.
    Cat ne va costa pe noi? Pai ce ne-a costat si iesirea din comunism si alianta cu NATO, un PIB de vreo 4 ori mai mare si un nivel de trai pe masura.
 • +3 (9 voturi)    
  Multe intrebari fara raspuns (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 10:43)

  semperfi [utilizator]

  Care e costul imprumutului? Care e fezabilitatea economica fata de proecte alternative? De unde se asigura plata acestor imprumuturi?
 • +2 (8 voturi)    
  trebuie facut direct cu canadienii care detin (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 11:27)

  hopsinoi [utilizator]

  tehnologia.

  sa se emita atiuni prin bursa de valori din Romania.
  • 0 (0 voturi)    
   Ma, (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 17:47)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

   tu n-ai inteles ca americanii vin cu finantarea? Sau tu nu stii ce-i aia? Adica,vin cu banii ,ma,intelegi? Noi o sa facem in continuare spitale regionale,republicane,internationale etc.
 • -3 (9 voturi)    
  iar au iesit anti-americanii la interval (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 12:10)

  AliKimiku [utilizator]

  Adica ba chinezii faceau treaba mai buna si ne faceau cadou cele 6 miliarde, ba canadieni erau mai priceputi, ba eolienele sau hidro sunt mai rentabile si mai "ieftine".
  Hai sa ne lamurim, cele doua reactoare sunt de multa vreme in planul energetic al Romaniei, impreuna cu centrala hidro de la Nicopole- Tr. Magurele, centrale noi pe gaz si alte maruntisuri.
  Problema la astfel de investitii nu este sa gasesti constructorul ci finantarea si cine prefera chinezii in locul americanilor e un mare Pontalau.
  • -2 (4 voturi)    
   hei (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 15:33)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

   Chestia cu chinezii era o vrajeala lansata de romani ca sa-i grabeasca pe americani.
 • +1 (3 voturi)    
  s-a ascuns articolul (Sâmbătă, 10 octombrie 2020, 15:03)

  Geza48 [utilizator]

  Văd că deranjeză comentariile de calitate fiindcă nu mai găsești articolul pe fleuxul general doar cu lupa. Dacă intreabâ cineva "Dom'le noi l-am dat bine a stat puțin da cine a fost pe fază a citi"
 • 0 (0 voturi)    
  luam 7 si le dam 14 si dobanda (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 4:59)

  Cryptos [utilizator]

  logica mea imi spune: iei 7 miliarde cu care cumperi tehnologie / componente deci le dai 7 miliarde inapoi pe componente si apoi incepi sa le platesti si creditul de 7 plus dobanda...deci americanii au profit de 100%? daca veneau chinezii...ei veneau cu tehnologia lor...deci banii ajungeau la fel, in china si apoi plateai dobanzi. mai avem urmatoarea dileme: romania nu consuma nici macar cat produce in acest moment...de ce luam credit atatia bani daca nu avem nevoie de curent? vine un intelectual si raspunde: pentru ca avem ce exporta atunci...dar cat exportam? de cateva milioane pana se apuca si vecinii sa produca mai mult curent?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by