Virgil Popescu spune că acordul cu SUA pentru construirea reactoarelor va permite utilizarea expertizei americane, păstrând în același timp tehnologia CANDU 6.
"Acordul pe care l-am parafat astăzi alături de Secretarul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii, Dan Brouillette, ne permite să avem tehnologie și expertiză americană atât pentru Reactoarele 3 și 4, cât și pentru retehnologizarea Unității 1, păstrând tehnologia CANDU 6, în cadrul unui consorțiu mai amplu euro-atlantic, reprezentând țări care fac parte din NATO, și cu sprijin financiar din partea partenerilor implicați".
Virgil Popescu mai spune că se creează cadrul unei ample cooperări între România și SUA în domeniul nuclear civil. "În același timp, ne dorim ca pe lângă partenerii americani să îi avem parteneri și pe canadieni și francezi. Dovedim astăzi că se pot obține parteneriate serioase, predicitibile, dacă există voință politică și muncă susținută. Pentru SNN acest parteneriat este deosebit de important în dezvoltarea companiei, care se află pe o traictorie ascendentă, mai ales după ce a intrat în indicii FTSE Russell. Felicit SNN pentru munca depusă până acum și-i încurajez să implementeze, cu responsabilitate, pașii următori”, a mai spus Virgil Popescu.
”Separat de acordul parafat, am reușit să identificăm interesul SUA și pentru o componentă de finanțare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul energetic – inclusiv energie nucleară și gaz natural lichefiat și din domeniul infrastrucutrii – rutieră, cale ferată, depozite de gaze, printr-un Memorandum de Înțelegere cu Exim US", a mai anunțat ministrul.
Acesta spuen că au avut întâlniri și cu reprezentanții altor instituții financiare. "De asemenea, la Washington DC, am avut o întâlnire și cu reprezentanții USDFC (The United States International Development Finance Corporation) în vederea posibilității extinderii acestui interes financiar prin implicarea diferitelor instituții de finanțare ale SUA”, a declarat Virgil Popescu.
Detalii despre Acordul dintre Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legatură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă și in sectorul energiei nucleare civile din România:
- Faza de parafare reprezintă atingerea unui acord de principiu asupra textului si principalelor elemente ale dezvoltării proiectelor și părților implicate, proiectul de acord urmând a fi transmis Comisiei Europene conform prevederilor Tratatului EURATOM, cooperarea în cadrul acordului fiind subordonată prevederilor naționale, europene și internaționale.
- Scopul Acordului Interguvernamental este dezvoltarea programului nuclear civil din România prin asigurarea expertizei tehnice, de reglementare, securitate și siguranță nucleară și, implicit, întărirea securității, diversității, siguranței în exploatare și stabilității energetice și de mediu ale României, obiective asociate și proiectelor de investiții ale SNN, retehnologizarea Unității 1 și extinderea capacitatii CNE Cernavodă.
- Acordul acoperă mai multe arii de cooperare, printre care: Proiectul Unităților 3 și 4, retehnologizarea Unității 1, cooperare în diferite domenii, precum reglementare, schimburi între laboratoare de cercetare și universități, pregătire personal, cercetare și dezvoltare.
- Adițional proiectelor actuale, Reactoarele 3 și 4 și Retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă, Acordul prevede și cooperarea pe termen lung și foarte lung prin posibilitatea dezvoltării reactoarelor modulare mici în România, pe un amplasament care urmează a fi stabilit, în vederea asigurării în viitor a flexibilității și scalabilității tehnologiilor nucleare.
- Tehnologia utilizată în dezvoltarea reactoarelor 3 și 4 va fi CANDU 6, similar celei utilizate în prezent la unitățile 1 și 2.
- În ceea ce privește componenta de finanțare, SUA își exprimă interesul ferm în utilizarea Exim Bank, US International Development Finance Corporation și alte instituții finanțatoare aplicabile și disponibile din SUA care să sprijine finanțarea globală a proiectelor.
Adrian Zuckerman spune că este un proiect de 8 miliarde de euro, în care intră și reabilitarea Reactorului 1. De altfel, România va beneficia de cel mare pachet de finanțare primit vreodată.
- România a semnat acordul istoric cu SUA pentru construirea reactoarelor de la Cernavodă / Va fi format un consorțiu cu firme din SUA, România, Canada și Franța - UPDATE
- Veste de la Washington: Americanii se vor implica în construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă / Investiția este estimată la 8 miliarde de euro / România va primi un mare pachet de finanțare
Treaba cu reactoarele nucleare finantzate de americani e simpla: Romania a descoperit rezerve imense de gaze naturale in Marea Neagra care, impreuna cu gazele descoperite intre Israel si Cipru, ar zdruncina monopolul rusesc in furnizarea de gaze catre Vestul european. Probabil un casus belli pentru Rusia, care ar putea ocupa foarte repede Dobrogea. Americanii au decis ca, decat sa cheltuie sute de miliarde pe un nou razboi departe de tzara lor, mai bine dau 7 miliarde de dolari si pun definitiv un capac pe ciorba gazelor din Marea Neagra.
Factura o vom plati noi toti.
Te-a intrebat cineva daca esti de acord? Ai vazut vreun proiect de investitii major? Stii rata dobanzilor?
Pentru clientela politică (USA), ce urmează să te susțină sau te-a susținut în alegeri,
dai proiecte într-un fund de lume - România, de care nu a a auzit nimeni, le finanțezi cu bani de la buget și obligi autoritățile băștinașe să facă proiectul cu cine zici tu, că doar tu dai banii.
Ce e foarte important dar nu e clar deloc - vă rog precizați,
HN: România mai dă banii ăștia înapoi? Cu ce dobândă? În cât timp?
Să nu ne bucurăm înainte.
Funcție de ce se întâmplă acolo, e posibil să plătim în final mai mult la curent, dacă proiectul o să fie mai scump decât... oricât... - americanii trebuie să-și ia banii înapoi, nu? Cine plătește? tu.
Costul pe coșul energetic din ro va crește, odată cu ponderea crescuta a energiei nucleare din acest coș.
La ăsta probabil se adaugă și dobânda la credit, dar încă nu e clar. HN?
Persoana care ne asigură că proiectul va fi realizat în timp și în costuri, ar trebui votată prin referendum, pt un proiect de asemenea anvergură. Elveția așa ar proceda. Ah, stai, România nu e Elveția. :)))
Noi o lăsăm pe mâna miniștrilor economiei, "niște profesioniști de calibru, cu realizări demonstrate și un minister care a dovedit în repetate rânduri că..."
De asemenea, această dezvoltare cu energia nucleară vine într-o perioadă în care Germania s-a angajat să dezafecteze toate centralele nucleare în următorii 30 ani, în urma Fukushima 2012.
++TL;DR++
Pentru prietenii știu de ce, singura întrebare e cine primește contractele locale, SRI sau SIE, că amândoi au făcut sluj frumos până acum și au adus toate bețele aruncate, n-au lătrat noaptea, n-ai întrat murdari în casă... au fost cuminți, chiar dacă se mușcă toată ziua cu dosare și prin presă, aia-i treaba lor. Bine, SRI l-a făcut pierdut pe Ghiță, dar până la urmă l-au potolit, n-a mai zis nimic important - deși i-ar fi ușor să dărâme orice guvern sau să-l bage pe ponta sau basescu la pușcăr
2. SUA au făcut presiuni să fie blocat contractul cu chinezii care urmau să repare reactoarele și să construiască ultimele două – pe bani mai puțini;
3. Un tânăr personaj instruit în SUA, a fost numit fără vreo explicație în fruntea Nuclearelectrica;
4. SUA au cerut ca România să excludă China din zona energetică și telecomunicații;
5. Ambasadorul SUA a intervenit vehement în favoarea noii puteri, atacând și mai vehement opoziția;
6. Orban a anunțat acum câteva luni o ”investiție” (ce glumă macabră!) de peste 8 miliarde $ la Cernavodă;
7. Zuckerman îl duce pe reprezentantul Guvernului României să semneze un împrumut de 8 miliarde dolari pentru Cernavodă, cu constructor desemnat de americani;
8. România se împrumută 8 miliarde de dolari, decizie care nu a trecut prin Parlament, nu există nicio reacție a BNR și nu se știe dacă va fi agreată la Bruxelles;
9. Pe banii împrumutați de România la dobânzi consistente, o firmă din SUA(?)/Canada(?) construiește, în principiu, reactoarele.
Restul punctelor sunt o acuzatie puerila ca Romania isi permite sa aiba ca partener de afaceri pe principalul furnizor de securitatr.
PS credeti ca daca investitia se facea cu chinezii Romania primea cadou cele 6 miliarde?
Reactoarele Cernavoda I si II produc ambele 1400MW.
Turcia a construit hidrocentrala Ilısu in 2018 cu 1,7 miliarde de dolari pentru 1200 MW.
Practic, cu doar 2 miliarde USD se poate obtine aceeasi productie din hidrocentrale - față de 7 (8) miliarde USD pentru 2 reactoare nucleare. Nu mai vorbim de costurile cu combustibilul nuclear, depozitarea reziduurilor si intretinerea instalatiilor.
Hidrocentrala se poate construi cu companii locale si tot fluxul economic ar aduce beneficii României!
Iar pentru niste hidrocentrale din astea cu apa subterana s-ar fi folosit mii de muncitori romani care ar fi adus multi bani inapoi Romaniei.
Energia nucleara e cea mai putzin poluanta.
Eu am gasit asa
Pentru Portile de fier - Productie medie GWh/an -
5241 PF1+ 1240 PF2 = 6481 GWh/an mediu hidrologic - ai an secetos, mai scade.
Pentru Cernavoda - productie medie anuala 10TWh
Teoretic ce zici tu ar avea sens economic numai ca ecologistii sunt impotriva hidrocentralelor la fel de mult pe cat sunt impotriva nuclearelor. Poti sa ii intrebi de ce?
In scopul asta, astia mint fara nerusinare, falsifica cifrele in directia in care vor ei. Nici nu trebuie sa te obosesti sa dezbati cu jigodiile astea.
Niciun stat din lumea asta nu face asa ceva ci isi vede de propriile interese, inclusiv SUA,.
Cum o sa iesim noi, Romania, din chestia asta, o sa vedem. peste cativa ani dar sloganurtile astea triumfaliste livrate de postaci sunt deme de tot dispretul
Ati tot dat ca americanii n-au tehnologie...Acu',cand aflarati ca e tehnologie canadiana,ati schimbat macazul si veniti cu tot felul de fantezii in legatura cu finantarea,adica ,cu alocarea de fonduri americane.Cate fonduri v-au alocat rusii,mai, copii ai lui Ceausescu!
Sa nu fim infantili sa credem si sa afirmam ca SUA actioneaza din pura generozitate. Are ca orice tara din lume, interesele sale si e normal sa ne intrebam si noi despre interesele si costurile pentru Romania.
Cat ne va costa pe noi? Pai ce ne-a costat si iesirea din comunism si alianta cu NATO, un PIB de vreo 4 ori mai mare si un nivel de trai pe masura.
sa se emita atiuni prin bursa de valori din Romania.
Hai sa ne lamurim, cele doua reactoare sunt de multa vreme in planul energetic al Romaniei, impreuna cu centrala hidro de la Nicopole- Tr. Magurele, centrale noi pe gaz si alte maruntisuri.
Problema la astfel de investitii nu este sa gasesti constructorul ci finantarea si cine prefera chinezii in locul americanilor e un mare Pontalau.