​Compania Transgaz a transmis către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), în vederea aprobării, planul actualizat de dezvoltare a sistemului național de transport al gazelor, valabil pentru perioada 2020-2029. Noutățile sunt trei proiecte, unul dintre ele atrăgând în mod special atenția. Este vorba de un terminal de gaze naturale lichefiate care ar urma să fie construit la malul Mării Negre, în următorii șase ani. Documentul transmis de Transgaz urmează să fie aprobat în perioada următoare de către ANRE.

Terminal GNLFoto: Transgaz

Celelalte două proiecte vizează modernizarea stațiilor de măsurare a gazelor la Isaccea și Negru Vodă, astfel încât să poată fi asigurate exporturile și importurile, în relațiile cu Bulgaria și Ucraina, pe conductele de tranzit T2 și T3.

Proiect: Interconectarea sistemului național de transport la Terminal GNL amplasat la malul Mării Negre

Proiectul constă în preluarea gazelor naturale de la țărmul Mării Negre printr-un terminal GNL și presupune realizarea interconectării sistemului național de transport gaze naturale la terminalul GNL prin construirea unei conducte de transport gaze naturale, în lungime de cca 25 Km, de la țărmul Mării Negre până la conductele T1 și T2.

Capacitatea și presiunea de proiectare pentru această conductă se vor stabili în funcție de cantitățile de gaze naturale disponibile la țărmul Mării Negre.

Termen estimat de finalizare: 2026

Valoarea estimată a investiţiei: 19,6 milioane euro.

Încă nu există informații despre sursa gazelor lichefiate. În urmă cu 10 ani a existat un proiect numit AGRI (Azerbaidjan- Georgia- Romania Interconnector), care presupune transportul gazelor lichefiate din Azerbaidjan în Georgia și România. S-a ajuns chiar în stadiul semnării unui memorandum între Transgaz și SOCAR, companie de stat azeră, pentru construirea unor terminale GNL. Urmau să fie transportate circa 8 miliarde metri cubi gaze pe an. Proiectul a fost abandonat treptat.

Celelalte două proiecte

Modernizarea stațiilor de măsurare Isaccea și Negru Vodă, pentru curgerea bidirecțională la granița cu Ucraina și Bulgaria pe conductele de tranzit T2 și T3.

Modernizare SMG Isaccea 2 și SMG Negru Voda 2 are ca termen estimat de finalizare 2024. Valoarea estimată a investiţiei: 26,65 milioane EURO

Modernizare SMG Isaccea 3 și Negru Voda 3 are ca termen estimat de finalizare. 2028 Valoarea estimată a investiţiei: 26,65 milioane EURO

Vezi aici

Planul Transgaz