​Guvernul a notificat marți către Comisia Europeană acordul încheiat cu SUA referitor la construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și retehnologizarea reactorului 1, a anuțat ministrul economiei Virgil Popescu, la începutul ședinței de Guvern. Acesta a precizat că notificarea a fost făcută conform prevederilor Tratatului EURATOM, cooperarea în cadrul acordului fiind subordonată prevederilor naționale, europene și internaționale.

Centrala de la CernavodaFoto: Nuclearelectrica

Reamintim că România și SUA au parafat vineri un acord interguvernamental pentru construirea Unităților 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă, pentru retehnologizarea Unității 1 și pentru cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România. Pe lângă acest acord, mai există un memorandum de înțelegere cu EXIM US (Banca de Export-Import a SUA) pentru o finanțare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul nuclear, dar si alte domenii. Însă ar mai putea fi implicate și alte instituții financiare.

Virgil Popescu spune că acordul cu SUA pentru construirea reactoarelor va permite utilizarea expertizei americane, păstrând în același timp tehnologia CANDU 6.

Virgil Popescu mai spune că se creează cadrul unei ample cooperări între România și SUA în domeniul nuclear civil. "În același timp, ne dorim ca pe lângă partenerii americani să îi avem parteneri și pe canadieni și francezi”, a mai spus Virgil Popescu.

Proiectul de 8 miliarde de euro va fi coordonat de AECom și va implica un consorțiu format din companii din S.U.A, România, Canada și Franța, informează Ambasada SUA în România. AEcom este o mare companie americană de inginerie, care activează în peste 150 de țări, cu venituri de peste 20 miliarde de dolari obținute în 2019.

Citește și: Detalii din acordul cu SUA pentru construirea reactoarelor de la Cernavodă / ​România va primi o finanțare americană de cel puțin 7 miliarde dolari