DOCUMENT Ofensiva energiei verzi: Comisia Europeană nu este mulțumită de țintele României, iar producătorii de energie regenerabilă fac presiuni pentru o tranziție energetică mai rapidă

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 15 octombrie 2020, 12:06 Economie | Energie


Energia eoliana
Foto: Planning
 documente
(15 Oct 2020) PDF, 614KB
Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) al României nu este privit cu prea mare entuziasm de către Comisia Europeană. Într-o analiză publicată miercuri, Comisia Europeană arată că țintele României pentru o tranziție la energia verde nu sunt suficient de ambițioase. Producătorii de energie regenerabilă din România au reacționat imediat și cer autorităților să țină cont de opiniile Comisiei Europene, să crească ținta pentru regenerabile și să accelereze tranziția energetică.

Vezi aici analiza Comisiei Europene asupra planului României pentru tranziția la energia verde

Mai exact, Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) cere autorităților să crească ținta pentru regenerabile la cel puțin 34% în consumul final pentru 2030, nu la 30,7% cât este acum.

Altfel spus, România să forțeze și mai mult ținta, având în vedere că într-o primă formă propusese 27,9%. Însă, în condițiile în care recomandarea Comisiei era 34%, România s-a oprit undeva pe la mijloc și a ajuns la acest 30,7%, care înseamnă oricum investiții masive în energie regenerabilă, adică în capacitați noi de producție de circa 7.000 MW.

PATRES susține că este o abundență de resurse regenerabile, astfel că România poate să majoreze această țintă și mai mult, până la 34%.

După evaluarea Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030 (PNIESC), în forma revizuită transmisă de Ministerul Economiei, Comisia Europeană recomandă României să accelereze tranziția energetică și să acționeze suplimentar față de angajamentele asumate. Ținta de regenerabile, stabilită la 30,7% la nivelul anului 2030, este catalogată de Comisia Europeană ca fiind “slabă” (ca nivel al ambiției), în condițiile în care potențialul României este de 34%, arată PATRES într-un comunicat de presă.

Printre alte măsuri transmise cu titlu de recomandări, Comisia Europeană invită România să acționeze pentru stimularea producției de energie din surse regenerabile, precizează PATRES.

Comisia Europeană transmite un mesaj autorităților române, care să acționeze astfel ca energia regenerabilă să devină o prioritate pentru România, așa cum este pentru toate țările Uniunii Europene. Dat fiind potențialul țării noastre, recomandările Comisiei Europene nu ar trebui să ne ia prin suprindere. Noi susținem că România ar trebui să țintească o cotă de cel putin 35%, având în vedere abundența resursei regenerabile pe teritoriul țării noastre. Din păcate, asistăm de mulți ani la un blocaj, energia din surse regenerabile fiind tratată ca o povară, nu ca o oportunitate. Trebuie să ne schimbăm cu toții percepția și să înțelegem până nu este prea târziu, dar mai ales să acționăm în consecință, că energia regenerabilă este o soluție viabilă, ieftină, non-poluantă, sustenabilă pentru viitor”, a declarat Viorel Lefter, Președinte PATRES.

Producătorii amintesc că săptămâna trecută, Parlamentul European a votat o țintă de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de 60%, până în 2030, în contextul în care se dorește să se ajungă la neutralitate climatică până în 2050.

Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România are în componență 109 de membri – producători de energie din surse regenerabile cu putere instalată totală de aproximativ 1800 MW.


Trebuie făcută o analiză asupra locurilor de muncă ce se vor pierde în Hunedoara și GorjȘi asociația de mediu Bankwatch România atrage atenția asupra faptului că reprezentanții Comisiei Europene consideră planul României ca fiind unul neambițios și că recomandă finanțarea unor proiecte de energie verde din Fondul de redresare și reziliență.

Potrivit Bankwatch România, o altă categorie pe care România o poate îmbunătăți se referă la eficiența energetică. Planul prevede un consum de energie primară la un nivel de 32,3 Mtep în 2030, care va genera o economie de energie de 45,1% față de scenariul de referință PRIMES 2007, iar consumul final de energie va scădea la un nivel de 25,7 Mtep în 2030, deși media consumului final pentru perioada 2016-2018 este de 22,9 Mtep.

Aceste obiective sunt mult prea joase pentru a putea contribui la atingerea obiectivului european general privind eficiența energetică de 32,5%, iar măsurile și politicile prevăzute trebuie suplimentate și definite mult mai clar, spune Bankwatch România. Cu privire la tranziția justă, României îi este recomandată o analiză de impact social care în acest moment lipsește din PNIESC, pentru a putea anticipa numărul de locuri de muncă afectate de tranziția verde în regiunile miniere Hunedoara și Gorj,
Comisia Europeană sugerează utilizarea fondurilor dedicate pentru recuperarea post-pandemie pentru investiții și reforme în domeniul energiei verzi pentru a suplimenta lipsurile din PNIESC. Planul național de relansare și reziliență (PNRR) al României ar trebui sa conțină:
 • Măsuri care stimulează generarea de energie regenerabilă, renovarea clădirilor și eficiența energetică a rețelelor de termoficare;
 • Măsuri de îmbunătățire a infrastructurii de transport și a mobilității durabile;
 • Măsuri care susțin introducerea treptată a taxelor de mediu și a bugetării ecologice.

O primă versiune a Planului de relansare relansare și reziliență al României trebuie publicată în această lună. Conform cadrului existent de reglementare a elaborării PNRR, printre proiectele eligibile spre finanțare se numără și cele pentru dezvoltarea sistemelor de distribuție a gazului natural, în timp ce proiectele de investiții în surse regenerabile de energie nu au fost incluse. Continuarea investițiilor pe bază de combustibili fosili este prevăzută și în versiunea finală a PNIESC, care menține și cărbunele în mixul energetic după 2030. În acest fel, România nu implementează tranziția ecologică, în ciuda surselor de finanțare considerabile disponibile.

Fiecare stat membru trebuie să contribuie într-un mod echitabil la țintele asumate la nivel european. România are oportunitatea și fondurile necesare să-și planifice într-un mod eficient tranziția energetică. Acest lucru implică renunțarea la investițiile nesustenabile în combustibili fosili și asumarea angajamentului de către toți actorii politici”, a spus Laura Nazare, campaigner tranziție energetică, Asociația Bankwatch.

Bankwatch România este o asociație înființată în 2012, al cărei scop este de a preveni impactul negativ de mediu și social al proiectelor publice și private și de a promova alternative durabile și participarea publicului la luarea deciziilor. Domeniul principal de activitate al asociației este reducerea poluării în sectorul energetic, cu accent pe reducerea utilizării combustibililor fosili.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3739 vizualizari

 • 0 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 15 octombrie 2020, 12:16)

  [anonim]

  • +5 (11 voturi)    
   100.000€ ? (Joi, 15 octombrie 2020, 12:51)

   TurmentatuTheThird [utilizator] i-a raspuns lui

   Nu știu de unde ți-ai făcut calculele (sau dacă ai făcut măcar), dar 100.000€ e enorm de mult. Puterea maximă pentru un prosumator este de 27kW, să zicem că ai panouri de 300Wp, rezultă că ai avea nevoie de 90 de panouri. Un panou de 300Wp e maxim 200€. Asta înseamnă că dai pe panouri 18.000€. Mai pui și invertor la ~5000€, ai ajuns la 23.000€ pentru maxim 27 kW. De unde 100.000€? Poate cumperi panourile și invertorul de la firme de partid? Acolo poți ajunge și la un milionul de €, cam așa se discută.
  • +5 (11 voturi)    
   Subventie=taxe (Joi, 15 octombrie 2020, 12:56)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui

   Asadar taxezi babuta din varful dealului pentru a-ti pune panou pe vila. Si dupa toate astea pretul electricitatii este: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Electricity_price_statistics
   In favoarea energiilor normale.
  • +1 (7 voturi)    
   >>>> (Joi, 15 octombrie 2020, 13:35)

   GemstonePig [utilizator] i-a raspuns lui

   Cum adica 100.000 euro gospodarie pentru panouri solare ?!! si moristile de vant le lasam asa nesubventionate ?!! sa se dea cate o masina electrica fiecaruia! sa fie echitabil tovarasi sa nu existe clase privilegiate
  • +2 (6 voturi)    
   intrebare (Joi, 15 octombrie 2020, 14:04)

   Florin Oprea [utilizator] i-a raspuns lui

   Dar de ce sa platim noi toti sa ai tu panouri? Cita nesimtire! Daca sunt rentabile se vor impune, daca nu, nu! Sa se termine cu politica "other people money"
 • -1 (7 voturi)    
  locurilor de muncă ce se vor pierde... (Joi, 15 octombrie 2020, 12:32)

  samuraijack [utilizator]

  Locurile de muncă nu trebuie ținute doar pentru ca să țină oamenii ocupați și să fie plătiți de alte industrii care sunt competitive. În Hunedoara și Gorj există un potential imens pentru turism, care e și sustenabil pe termen lung.

  Cărbunele ar trebui folosit doar pentru industria chimică/metalurgică, nu pentru generarea de energie.

  Energia regenerabilă a ajuns să fie competitivă în multe zone ale lumii, și pe măsură ce evoluează tehnologia va deveni și mai competitivă.
 • +6 (10 voturi)    
  Energie verde si nu prea (Joi, 15 octombrie 2020, 12:41)

  Koczka [utilizator]

  Exista studii mai mult sau mai putin recente care critica mai toate tehnologiile pentru producerea de energie verde.
  In cazul hidrocentralelor ( mai ales pe raurile dw munte ) este afectata supravietuirea faunei din regiune: pestii nu mai pot depune icrele in amonte, lacurile de acumulare disturba traversarea de catre fauna din regiune sunt inundate salasurile castorilor, etc ).
  In cazul turbinelor eoliene randamentul energetic e destul de scazut, deasemenea eliicele acestora lovesc frecvent pasarile ce zboara in apropierea lor.
  Productia de cereale si oleginoase pentru a fi incluse in combustibilii fosili presupune epuizarea solurilor invcare sunt cultivate, utilizarea de ierbicide si ingrasamunte cu azot, deasemenea mijloacele mecanizatebde exploatare cinsuma energie si polueaza mediul. Deasemenea scoaterea din consum a unei mari proportii din productie impacteaza resursele de hrana.
  Si fermele de panouri solare degradeaza solurile unde sunt instalate. Sunt recomandabile numai in zonele foarte aride si secetoase.

  Pebde alta parte o initiativa de cresterw a productiei de hidrogen, cu impact major asupra reducerii de combustibili fosili nu e incurajata, inclusiv de catre UE.

  Faptul ca Romania nu a dezvoltat productia de energie regenerabila se datoreaza si modului defectuos de negociere a privatizarii activelor din industria energetica prin neincluderea unor clauze privind diversificarea productiei si reorientare.
  • -3 (7 voturi)    
   ... (Joi, 15 octombrie 2020, 13:49)

   samuraijack [utilizator] i-a raspuns lui Koczka

   Chestia cu eolienele și randament scăzut e neadevărată de mulți ani, eolinele au ajuns să concureze cu energiile poluante și la preț în multe zone (mai ales cele off-shore). La fel și panourile solare în zone cu mult cer senin.

   Cât despre păsări, e estimat că pisicile domestice omoară de câteva sute de ori mai multe păsări decât eolinele (există studii care prevăd că numărul de păsări omorâte de eoline scade la jumate dacă palele eolienelor se vopsesc cu un anumit patern).

   "Faptul că Romania nu a dezvoltat productia de energie regenerabila..." după cum spune articolul România are un procent mare de regenerabile: ~30%.

   Drumul către energiile verzi e inevitabil, la fel cum în trecut au fost alte tehnologii care le-au înlocuit pe cele vechi.
   • +3 (3 voturi)    
    Din toate doar hidro si solaru merg fara subventi (Joi, 15 octombrie 2020, 18:26)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui samuraijack

    Eolianu si restu sunt praf. Daca le scoti subventia de sub picioare se prabusesc. Toate calculele din marketing tin seama de subventii si asadar scurteaza masiv perioada de retur a investitiilor.
 • +7 (17 voturi)    
  Ce drăguț ! (Joi, 15 octombrie 2020, 13:12)

  Tescovin [utilizator]

  „Producătorii de energie regenerabilă din România au reacționat imediat și cer autorităților să țină cont de opiniile Comisiei Europene...”

  Frumos. Dar de opiniile cetățenilor români cine ține cont ? Eu unul nu am nici un chef să plătesc prețuri mari pentru energie care vine când are vântul chef. Vreau energie ieftină și accesibilă permanent. Cine are poftă de cai verzi pe pereți, să-și facă la el în curte.
  • -1 (15 voturi)    
   ... (Joi, 15 octombrie 2020, 13:40)

   samuraijack [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

   Nu ai chef? atunci vei înghiți în continuare emisii produse de centralele pe combustibili fosili. Energia verde a ajuns să coste mai puțin în multe zone ale globului și pe viitor prețul e preconizat să scadă și mai mult.

   Energia verde nu e un moft, e o necesitate pentru a avea un trai mai sănătos.
   • +4 (4 voturi)    
    Povesti de Petre Ispirescu. (Joi, 15 octombrie 2020, 18:54)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui samuraijack

    Repeti ca un pickup cu placa zgariata.
 • +4 (12 voturi)    
  hahaha (Joi, 15 octombrie 2020, 13:24)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  pai bataia de joc e de la noi din tara...

  Stiti ce greu este sa devii prosumator ? sunt in stare sa imi montez singur 2 panouri si un convertor solar ... DAR NU ... trebuie sa faci cu o firma aprobata, care iti face si constatare & proiect & manopera instalare & monteaza doar ce cumperi de la ea din stoc....

  si asa pentru un proiect solar de 500w care te-ar costa 20 mil... trebuie sa dai +50 milioane ... doar ca sa mai fure firmele politicienilor si acolitilor niste BANI !!!!


  ASTA E ROMANIA !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by