SUA cer Europei sa demareze gazoductul Nabucco pentru a reduce dependenta de Rusia
Comentariile directe ale lui Bryza au fost facute dupa discutiile cu oficialitati marcante ale UE, inclusiv comisarul pentru energie, Andris Piebalgs, si au mentionat preturile excesive precepute de Gazprom Europei pentru gazele naturale.
"A ajuta Europa sa-si diversifice sursele de aprovizionare cu gaz a devenit un lucru extrem de urgent", a spus Bryza, adaugand ca sustinerea SUA pentru proiectul Nabucco este in interesul national al tarii, desi in proiect nu este implicata nici o companie americana.
Controversa iscata in Marea Britanie, saptamana aceasta, privind uriasele profituri realizate de British Gas intr-un moment in care consumatorii casnici trebuie sa plateasca tot mai mult pentru energie, demonstreaza cat de delicat este subiectul pentru politicienii din Europa, scrie The Guardian.
Gazoductul Nabucco va avea o lungime de 3.300 km, lucrarile de constructie urmand sa inceapa in 2009. Proiectul este sustinut de sase companii europene, inclusiv noul partener RWE din Germania, si este in cautarea unui al saptelea, posibil Total sau GDF din Franta. Comisia Europeana a aprobat regulile de constructie la gazoduct, luna aceasta.
Nabucco ar aduce gaze naturale din aliatii SUA, Azerbaidjan, Turkmenistan si posibil Kazahstan, via Turcia si Romania, Bulgaria, Ungaria, Austria si eventual Germania. Ar putea livra 31 de miliarde de metri cubi de gaz anual, incapand din 2012-2013. Ar putea asigura totodata pana la 44 de miliarde de metri cubi de gaz ieftin sau un sfert din actualele livrari ale Gazprom in UE, care se ridica la 160 de miliarde de metri cubi. Gazprom asigura un sfert din totalul gazelor naturale necesar Europei, dar aceasta proportie ar putea spori la peste jumatate.
Bryza a spus ca s-ar putea ca Gazprom sa achizitioneze gaze naturale cu numai 100 de dolari mia de metri cubi, din Asia centrala, si sa-l vanda cu 300 de dolari in Europa, intermediari apropiati de crima organizata imbogatindu-se in acest proces.
"Vrem sa ajutam Gazprom sa treaca de la comportamentul monopolist la unul bazat mai mult pe regulile pietei", a spus el. "Vrem sa fie credibil si sa produca mai mult gaz pe plan intern, intr-o piata interna mai concurentiala, in loc sa cumpere intr-o masura atat de mare infrastructura aici, in Europa, sau gazul cel mai ieftin posibil din Asia centrala".
Bryza a spus ca alternativa sponsorizata de Gazprom la Nabucco, numita South Stream si care ar aduce gaze naturale pe sub Marea Neagra, prin Serbia, in Europa, ar costa pana la 30 de miliarde de dolari si ar avea o eficienta mai scazuta si costuri superioare.
El a sustinut ca azerii si irakienii, dupa ce vor fi aprobat noua legislatie a hidrocarburilor, ar putea umple gazoductul Nabucco in pofida temerilor analistilor ca nu exista suficient gaz disponibil. In cele din urma, prin schimbarea politicii indreptate spre imbogatirea nucleara, Iranul - al doilea producator mondial de gaze naturale - ar putea deveni si el un furnizor.
"Nu pot da crezare istoriilor care se aud in Europa, ca nu ar exista gaze naturale si ca Nabucco va fi prea scump. Sunt argumente ridicole, bazate pe neadevaruri", a declarat el. "Va fi construit, sunt convins, pentru ca este logic din punct de vedere comercial si va fi mai eficient si mai ieftin decat alternativele".
Bryza a insistat ca sustinerea americana pentru Nabucco este in interesul national al tarii sale, desi nici o companie americana nu este implicata. "A ajuta Europa sa-si diversifice sursele de alimentare cu gaz metan a devenit un lucru extrem de urgent".

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
sa stea naibi la ei acasa si sa ne lase pe noi ca kosovo si cam toate tampeniile di europa (si nu numai) sau intamplat din causa prostiei si/sau infumurarii sua
Chiar si bombele atomice de la Hiroshima si Nagasaki au avut rostul lor, desi e o problema foarte controversata inca. Americanii calculasera ca un milion de soldati de ai lor ar fi murit daca incercau sa sileasca Japonia sa capituleze prin cucerire. Asa ca au preferat sa omoare 200 000 de japonezi.
hahaha ce glumeti sunt yankeiii...ia mai carati-va mai criminalilor la 'democratia' voastra