Rusia si Serbia au semnat luni au acord interguvernamental care deschide calea pentru constructia gazoductului South Stream pe teritoriul Serbiei, relateaza agentiile de presa. Lucrarile ar trebui sa inceapa pina in anul 2012. Proiectul South Stream, care are costuri estimate la circa 10 miliarde de euro, va transporta gaze naturale din zona siberiana catre sudul Europei.

Acordul a fost semnat in prezenta vice-premierului rus Dimitri Medvedev, aflat in vizita in Serbia, si a primului-ministru sirb, Vojislav Kostunica.

Cei doi oficiali au apreciat ca documentul este important pentru viitorul economic al ambelor tari. "Acest acord serveste intereselor tarilor noastre si pune bazele pentru asigurarea securitatii energetice in Europa", a declarat Dimitri Medvedev, care este si principalul candidat la viitoarele alegeri prezidentiale.

"Constructia in comun cu grupul rus Gazprom a unei portiuni din conducta South Stream va face din Serbia un lider economic regional", a declarat la rindul sau premierul sirb. Oficialii guvernamentali au declarat ca detaliile acordului urmeaza sa fie date publicitatii la o data ulterioara.

"Acordam trei luni pentru infiintarea companiei si alte 18 luni pentru studiul de fezabilitate", a anuntat purtatorul de cuvint al Gazprom Serghei Kuprianov. "Ne asteptam sa incepem constructia in nu mai mult de 24 de luni dupa incheierea studiului de fezabilitate", a adaugat acesta.

Serbia a semnat, in ianuarie, un acord care prevede tranzitul gazoductului South Stream pe teritorul sau, precum si vinzarea catre Gazprom a unei participatii majoritare la grupul petrolier NIS. Analistii au considerat ca acordul are si motivatii politice, in sensul ca autoritatile sirbe au multumit Rusiei pentru sprijinul aratat in cazul situatiei din Kosovo.

Patru tari urmeaza sa participe, pina in acest moment, la South Stream: Rusia, Italia, Bulgaria si Serbia, cu posibile parteneriate pentru Bosnia si Grecia. La inceputul acestui an autoritatile de la Sofia au semnat si ele un acord care permite constructia gazoductului South Stream pe teritoriul Bulgariei.

Proiectul South Stream, care are costuri estimate la circa 10 miliarde de euro, va transporta gaze siberiene catre sudul Europei. El va fi realizat de Gazprom si grupul italian ENI si vizeaza constructia unei conducte cu o lungime de 900 de kilometri ce va traversa Marea Neagra pentru a face legatura intre Rusia si Bulgaria, de unde se va imparti in doua ramuri, una spre Austria si cealalta spre Grecia, de unde va ajunge pina la Otranto, pe coasta Italiei.

South Stream concureaza in mod direct gazoductul Nabucco, sustinut de Uniunea Europena, si la care participa si Romania.