​Firmele din domeniul energiei sunt foarte interesate de banii europeni din Fondul de Modernizare, axa 10, care pot fi folosiți pentru modernizarea, tehnologizarea instalaţiilor de producere a energiei electrice din România. "Fondul de modernizare a fost luat cu asalt. Practic s-au blocat căsuţele de e-mail prin care ministerul a preluat aceste propuneri de proiecte", a declarat, marți, Niculae Havrileț, secretar de stat în Ministerul Economiei, în cadrul unei conferințe pe energie. Havrileț a spus că au fost primite peste 700 de cereri.

energie regenerabilaFoto: Wikipedia

La cererea asociației din domeniul energiei regenerabile, PATRES, a fost prelungită perioada de primire a cererilor. Cele mai multe proiecte sunt din domeniul energiei fotovoltaice, însă ca valoare, cele mai mari sunt pentru centrale pe gaze, care ar urma să le înlocuiască pe cele pe cărbune. Sunt proiecte între 100 mii euro și 500 milioane euro. Aproximativ 70% din banii din Fondul de Modernizare se vor aloca pentru proiecte în domeniul energiei regenerabile, a spus Havrileț.

Acesta a amintit și de schema europeană de sprijin menită să sprijine construirea și/sau modernizarea sistemelor sale de încălzire centralizată, astfel încât acestea să se bazeze exclusiv pe surse regenerabile de energie (SRE).

România a notificat Comisiei intenția sa de a oferi sprijin public în valoare de până la 750 de milioane RON (aproximativ 150 de milioane EUR) pentru construirea și/sau modernizarea mai multor de instalații de producție și rețele de distribuție a energiei termice (cu o contribuție de maximum 20% din valoarea totală a investițiilor în cazul celor din urmă). Schema de sprijin a fost aprobată recent de Comisia Europeană.

Citește și