Doar trei săptămâni mai sunt până la liberalizarea prețului energiei electrice, însă abia 10% dintre consumatori cunosc acest lucru, după cum arată un sondaj realizat de Asociația Energia Inteligentă. De ce? Din cauza inexistenței unei campanii de informare în care ar fi trebuit să se implice atât furnizorii de energie, cât și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Prin lege, ANRE are și rol de informare și protecție a consumatorilor, însă aceștia sunt ignorați exact în momente cheie, cum ar fi liberalizarea pieței energiei electrice.

EnergieFoto: Hotnews

Sunt prea puțini cei care știu că pot încheia contracte mai avantajoase, iar cei care cunosc acest lucru nu au la dispoziție informații precise legate de oferte și comparații clare ale acestora.

Exact ca în cazul liberalizării pieței gazelor, ANRE ar fi trebuit să publice pe site-ul său și să mediatizeze recomandări pentru clientul casnic, să tipărească și să distribuie pliante, lucru pe care nu l-a făcut până acum.

De exemplu, ar fi trebuit să explice ce se întâmplă cu acei clienți care nu își aleg un alt furnizor și nu încheie un nou contract până la data de 31 decembrie 2020. Teoretic, aceștia vor primi în continuare energie de la actualul furnizor, însă este foarte important și prețul. Până acum, prețul a fost reglementat, dar de la 1 ianuarie, acesta se va forma liber și va fi stabilit de fiecare furnizor în parte.

Va fi mai avantajos să rămâi cu actualul furnizor, în regim de serviciu universal, sau să închei un contract în regim concurențial? La această întrebare nu există răspuns și nici măcar comparatorul de oferte de furnizare a energiei nu ajută prea mult. Aceasta pentru că nu sunt date suficient de precise. De exemplu, un mare furnizor prezintă oferte avantajoase, valabile până la data de 31 decembrie, însă precizează că își rezervă dreptul de a modifica prețul de bază al energiei începând cu data de 1 ianuarie.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, toată lumea așteaptă o ședință a Comisiei de Reglementare din ANRE în care vor fi aprobate noi tarife de distribuție.

Și furnizorii de energie sunt obligați prin legislația actuală să informeze consumatorii casnici despre liberalizarea pieței de la 1 ianuarie și despre cum să încheie noi contracte. Practic, furnizori precum ENEL, CEZ, Electrica, E.ON, Tinmar etc sunt obligați să anunțe consumatorii casnici că piața se liberalizează și că își pot schimba contractele cu unele mai avantajoase.

Ce au făcut furnizorii? Pe ultima pagină din factură poate fi găsită o informare, prin care furnizorul anunță clientul că se liberalizează piața, că poate încheia un nou contract și că poate consulta comparatorul de prețuri de pe site-ul ANRE. Total inutil în condițiile în care se preciează că "oferta de serviciu universal propusă de societatea X, care va conține prețul de furnizare a energiei electrice valabil începând cu data de de 1 ianuarie 2021 va fi comunicată în luna decembrie 2020, după aprobarea de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuție".

Informarea se găsește, de exemplu în cazul Enel, pe ultima pagină a facturii. Foarte puține sunt persoanele care citesc ultima pagină a facturii. De altfel, și o analiză a Asociației Energia Inteligentă arată că modul acesta de informare este total ineficient.

Consumatorul este este obișnuit să meargă cu facturile la Pay Point sau Casierie și să achite fără a citi ce este scris pe pagina 2, 3, 4 etc.

Deși practica liberalizării pieței la gaze a scos în evidență că trimiterea unor informări în plic nu este eficientă, pentru a ”bifa informarea” a fost legiferată aceeași metodă de informare ineficientă și practică păguboasă pentru consumatori (hârtia, plicul primit este achitat de consumator), mai spune Asociația.

Așa s-a ajuns în situația în care 93,87% din consumatori nu știu că se liberalizează piața de energie electrică la 1 ianuarie 2021, iar 89,08% din consumatori nu au cunoștință să fi primit o înștiințare că se liberalizează piața de energie electrică la 1 ianuarie 2021.

Având în vedere prevederile Regulamentului UE 2019/943 și Directivei 2019/944, această perioadă până la 31 decembrie 2020 este ultima în care pot fi aplicate tarife reglementate pentru clienții casnici și de stabilire a prețurilor pentru energia electrică livrată și a cantităților de energie electrică vândute de producători furnizorilor de ultimă instanță pe bază de contracte reglementate.

În vederea aplicării legislației europene, ANRE trebuie să vină cu noi măsuri. De exemplu, pentru îndeplinirea reglementărilor europene privind reducerea duratei maxime a procesului tehnic de schimbare a furnizorului la 24 h până în anul 2026, ANRE implementează un proiect finanțat din fonduri nerambursabile în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Prin acest proiect se va realiza o platformă informatică unică la nivel național dedicată procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale, care să contribuie la dezvoltarea unei piețe de energie dinamice și competitive.

ANRE mai are de finalizat un pachet de reglementări necesare implementării legislației naționale incidente și a pachetului legislativ „Energie curată”, dintre care trecerea la intervalul de decontare de 15 minute începând cu anul 2021, implementarea conceptului de single price (preț unic) pe piața de echilibrare și nu în ultimul rând, finalizarea implementării regulilor necesare pentru utilizarea platformelor europene aferente pieței de echilibrare.

Pe aceeași temă: